Начало » Новини » Страната
22.11.2022 г.

Министрите в ЕС обсъждат подкрепа заради скъпите торове

Новите от Брюксел
Министрите в ЕС обсъждат подкрепа заради скъпите торове

Снимка: Министерство на земеделието

България ще настоява за навременна подкрепа на фермерите заради ценовия шок на пазара на торове и тази позиция е изразена от заместник-министъра на земеделието Георги Събев по време на заседанието на  Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено в Брюксел на 21 ноември. Страната ни е в унисон с прилаганите други европейски инициативи, които целят да се подобри прозрачността на пазара на торове и да се засили научно обоснованото използване и пестене при тяхната употреба. Влагането на продукти с органичен произход като заместели на синтетичните торове също е практика, която трябва се засили. „Част от тези действия са заложени и в Стратегическите планове по Общата селскостопанска политика, включително и в този на България“, информира Георги Събев.

Основната тема на поредната среща на министрите беше Стратегията за горите до 2030 г. В тази връзка страната ни привества амбициозните цели, поставени в нея, за адаптиране на горите към климатичните промени и за отключване на потенциала на горското стопанство като част от зелената икономика са стъпка в правилната посока. „Сътрудничеството между държавите членки по отношение на картирането и остойностяването на екосистемните услуги от горите би могло да допринесе за разработване и въвеждане на ефективни публични и частни схеми за плащания за екосистемните услуги и диверсифициране на приходите от горите“, обясни още Събев. Това би допринесло за намаляване на фрагментацията и за по-добро съгласуване на политиките, свързани с горите в контекста на Зеления пакт и редица проекти на законодателни актове.

В рамките на Съвета бе разгледана и темата за енергийния преход в сектор „Рибарство и аквакултури“ в ЕС. „Осъзнаваме необходимостта от осигуряване на справедлив енергиен преход в общия ни стремеж към постигане на икономически жизнеспособен и устойчив отрасъл, като се имат предвид спецификите и нуждите на отделните региони“, отбеляза заместник-министър Събев. Той съобщи, че България предвижда дейности през новия програмен период 2021-2027 г. в сектора като инсталирането на възобновяеми енергийни източници за захранване на инсталациите на борда на плавателните съдове, както и подмяната на елементи от риболовните уреди с аналози с по-ниско съпротивление при улова на риба, водещи до по-нисък разход на гориво. „Обект на подпомагане ще бъдат и пилотни проекти, проучвания, изпитания и иновации за енергийна ефективност и декарбонизация на риболовните кораби“, уточни още той. В преработвателния сектор също е предвидено да се финансират дейности, водещи до повишаване на енергийната ефективност на предприятията и декарбонизацията.

По време на заседанието Европейската комисия представи съобщение „Към силен и устойчив сектор на водораслите в ЕС“, в което бяха идентифицирани възможностите за развитие на отрасъла на морските водорасли в Европа. „Въпреки че към момента този пазар е малък, европейският сектор на водораслите има потенциал да се превърне в значима част от синята биоикономика на ЕС“ отбеляза Събев. Отрасълът може да използва възможностите, които предоставят обширните европейски морета, като същевременно създава нови работни места за местните общности, да произвежда суровини - включително като уловители на въглерод, и здравословни продукти, като подпомага възстановяването на крайбрежните екосистеми и предоставя екосистемни услуги.

Министрите в ЕС обсъждат подкрепа заради скъпите торове
4741
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
От вчера работят цеховете за азотна киселина и амониев нитрат
Неохим възобнови производството след двумесечен престой
Споразумение между ЕП и Съвета на ЕС
Торовите заводи по електронен път ще представят данни за етикетирането
Важно за начинаещи
Точните количества оборски или минерален тор, с които да подхранвате културите
Как да преодолеем проблема
Всички хранителни вещества са внесени в почвата, а растенията гладуват
Информационна кампания 2023
Субсидиите за опрашване и за намалена употреба на торове
Технология, изпреварваща времето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини