Начало » Новини » Страната
16.11.2022 г.

НЛВК: Опитите за кадруване в изпълнителната власт чрез протести и заплахи са неприемливи

Позиция на Националната лозаро-винарска камара
НЛВК: Опитите за кадруване в изпълнителната власт чрез протести и заплахи са неприемливи

Националната лозаро-винарска камара, в качеството си на най-голямата и легитимна организация на производителите на лозаро-винарски продукти остро възразява срещу опитите на неправителствени сдружения за кадруване в органите на изпълнителната власт и държавните институции. Това се посочва в позиция, представена на медиите по повод протестите на малките лозари и винари, проведени преди седмица пред Министерството на земеделието. 

Медиите са длъжни са публикуват позициите и на други организации, която публикуваме почти дословно. Според НЛВК, "Подобни протести и публични заплахи, са били правени нееднократно през годините и ние винаги сме ги отхвърляли като неприемливи. Според нас като производители всеки опит за постигане на политически цели чрез неправителствения сектор и бизнеса руши доверието в сектора и води след себе си катастрофални последици за българското лозарство и винарство.

Твърдо заявяваме, че не подкрепяме такава форма на въздействие срещу институциите.

Напротив, най-голямата и легитимна организация на производителите на лозаро-винарски продукти (НЛВК) смята, че това са ултиматуми от нововъзникнали организации, създадени с чужди на сектора цели, които се опитват да разрушат нормалния инстуционален диалог. Членовете на НЛВК и на Регионалните лозаро-винарски камари представляват 90 на сто от легалните производители в лозаро-винарския бранш. Това са малки, средни и големи предприятия, които работят на светло, осигуряват най-голяма пряка и косвена заетост в сектора и са с най-голям принос в осигурителната система и в приходите от преки и косвени данъци в държавната хазна.

„Като единствената национална, призната вече близо 20 години, включително по силата на специален закон (ЗВСН) представителна организация за лозаро-винарския бранш, винаги сме се стремили да поддържаме конструктивен диалог с българските институции и неправителствения сектор с цел постигане на най-доброто за бранша“, заяви председателят на НЛВК Йордан Чорбаджийски. Според него сегашният ръководен екип в земеделското министерство действа в унисон с усилията на предходните правителства, като демонстира не само нужното ниво на диалогичност, но и сериозна ангажираност да защити оптимално интересите на бранша и да подпомогне неговото запазване и развитие в рамките на всички възможности, предвидени в европейската нормативна уредба.

На протестите присъстваха лозари с 25- и 30-годишен опит като производители

Трябва да се отдаде дължимото на усилията на министерството за усъвършенстването и одобряването на Националния стратегически план за развитието на земеделието, както и на желанието му за утвърждаване на дългосрочна стратегия за развитие на лозаро-винарския бранш на национално равнище.

В резултат на тези усилия, значително бяха увеличени и нивата на подпомагане чрез държавни помощи в сектора.   

Лозаро-винарският сектор действително е в затруднение, но това е неприятна тенденция, която се разгръща от повече от две десетилетия. Тя не се дължи само на решения от страна на държавата, но и на неспособността на много от участниците в сектора да се адаптират към съвременните икономически условия.  

Затрудненията в следствие на епидемиологичната и икономическата кризи, последиците от конфликта в Украйна са също толкова безпощадни към нашия бранш, както към цялата българска икономика. Но създаването на ненужни институционални сътресения в подобен период е изключително непродуктивно и може само да задълбочи кризите. Считаме, че всички проблеми в сектора трябва да се решават чрез диалог, чрез който винаги сме намирали най-добрите решения.

НЛВК: Опитите за кадруване в изпълнителната власт чрез протести и заплахи са неприемливи
3914
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Позиция на НЛВК
Националната лозаро-винарска камара не приема протеста като форма на натиск върху институциите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини