Начало » Новини » Страната
16.11.2022 г.

НЛВК: Опитите за кадруване в изпълнителната власт чрез протести и заплахи са неприемливи

Позиция на Националната лозаро-винарска камара
НЛВК: Опитите за кадруване в изпълнителната власт чрез протести и заплахи са неприемливи

Националната лозаро-винарска камара, в качеството си на най-голямата и легитимна организация на производителите на лозаро-винарски продукти остро възразява срещу опитите на неправителствени сдружения за кадруване в органите на изпълнителната власт и държавните институции. Това се посочва в позиция, представена на медиите по повод протестите на малките лозари и винари, проведени преди седмица пред Министерството на земеделието. 

Медиите са длъжни са публикуват позициите и на други организации, която публикуваме почти дословно. Според НЛВК, "Подобни протести и публични заплахи, са били правени нееднократно през годините и ние винаги сме ги отхвърляли като неприемливи. Според нас като производители всеки опит за постигане на политически цели чрез неправителствения сектор и бизнеса руши доверието в сектора и води след себе си катастрофални последици за българското лозарство и винарство.

Твърдо заявяваме, че не подкрепяме такава форма на въздействие срещу институциите.

Напротив, най-голямата и легитимна организация на производителите на лозаро-винарски продукти (НЛВК) смята, че това са ултиматуми от нововъзникнали организации, създадени с чужди на сектора цели, които се опитват да разрушат нормалния инстуционален диалог. Членовете на НЛВК и на Регионалните лозаро-винарски камари представляват 90 на сто от легалните производители в лозаро-винарския бранш. Това са малки, средни и големи предприятия, които работят на светло, осигуряват най-голяма пряка и косвена заетост в сектора и са с най-голям принос в осигурителната система и в приходите от преки и косвени данъци в държавната хазна.

„Като единствената национална, призната вече близо 20 години, включително по силата на специален закон (ЗВСН) представителна организация за лозаро-винарския бранш, винаги сме се стремили да поддържаме конструктивен диалог с българските институции и неправителствения сектор с цел постигане на най-доброто за бранша“, заяви председателят на НЛВК Йордан Чорбаджийски. Според него сегашният ръководен екип в земеделското министерство действа в унисон с усилията на предходните правителства, като демонстира не само нужното ниво на диалогичност, но и сериозна ангажираност да защити оптимално интересите на бранша и да подпомогне неговото запазване и развитие в рамките на всички възможности, предвидени в европейската нормативна уредба.

На протестите присъстваха лозари с 25- и 30-годишен опит като производители

Трябва да се отдаде дължимото на усилията на министерството за усъвършенстването и одобряването на Националния стратегически план за развитието на земеделието, както и на желанието му за утвърждаване на дългосрочна стратегия за развитие на лозаро-винарския бранш на национално равнище.

В резултат на тези усилия, значително бяха увеличени и нивата на подпомагане чрез държавни помощи в сектора.   

Лозаро-винарският сектор действително е в затруднение, но това е неприятна тенденция, която се разгръща от повече от две десетилетия. Тя не се дължи само на решения от страна на държавата, но и на неспособността на много от участниците в сектора да се адаптират към съвременните икономически условия.  

Затрудненията в следствие на епидемиологичната и икономическата кризи, последиците от конфликта в Украйна са също толкова безпощадни към нашия бранш, както към цялата българска икономика. Но създаването на ненужни институционални сътресения в подобен период е изключително непродуктивно и може само да задълбочи кризите. Считаме, че всички проблеми в сектора трябва да се решават чрез диалог, чрез който винаги сме намирали най-добрите решения.

НЛВК: Опитите за кадруване в изпълнителната власт чрез протести и заплахи са неприемливи
4224
 

Последни материали
Виж
Горят вековни букови гори
Гори резерват „Стенето“ в Национален парк „Централен Балкан“
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
ЮЗДП
Само в Югозападна България са избухнали 60 пожара от началото на годината
Предстоящо
На 21 юли в София ще сe проведе фермерски пазар с благотворителен концерт на Филип Синапов
Защита на българските месопреработватели
Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 юли 2024 година
Търговията със зърно и слънчоглед на борсата замря
Свързани материали
Виж
Позиция на НЛВК
Националната лозаро-винарска камара не приема протеста като форма на натиск върху институциите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини