Начало » Пазари » Зърно
07.11.2022 г.

Връщането на Русия към зърнената сделка все още не означава, че след 18 ноември ще продължи

Зърнена дипломация
Връщането на Русия към зърнената сделка все още не означава, че след 18 ноември ще продължи

Рано сутринта на 2 ноември руското министерство на отбраната прекъсна стремителното ценово рали на зърнените пазари, като оповести подновяване участието на РФ в зърнената сделка  след получаване на писмени гаранции от Украйна да не използва за бойни действия зърнения коридор. Анализаторите коментират обаче, че връщането на Русия към зърнената сделка все още не означава, че срокът ѝ ще бъде удължен. Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред журналистите, че Москва е доволна от гаранциите за сигурност подписани от Украйна със съдействието на Анкара, но все още не вижда резултат по втората част от пакета от сделката, която се занимава с премахване на бариерите пред руския износ на торове и зърно.

Русия подновява участието си в зърнената сделка

Според президента на Съюза на износителите на зърнени храни Едуард Зернин руските износители не са получили нищо от сделката. „Нито една от бариерите не е премахната. Увеличихме обемите на износа не благодарение, а въпреки усилията на западните служители, променихме подхода си и преминахме от чисто търговски сделки към зърнена дипломация“, добави той. Износителите на зърно, заедно с Министерството на земеделието и Росселхознадзор общуват с ключови потребители на продукти в почти интерактивен режим, обсъждат проблемите и начините за тяхното решаване. „Това дава реални резултати, които ясно се виждат в ръста на обемите на износа“, подчерта Зернин. Като пример за успешната „зърнена дипломация” вероятно може да се разглежда оповестеното наскоро одобрение от Търговската корпорация на Пакистан на сделка за доставка на 380 хил. тона руска мелничарска пшеница по цена $373/т C&F.

Руските износители и техните търговски партньори до голяма степен са се адаптирали към скритите санкционни бариери, които включват проблеми с плащанията за зърното, достъпа до търговското финансиране, чартъра на кораби, застраховките и разрешаването на търговските спорове. "Тези бариери все още оказват негативно влияние върху доставките. Готови сме почти да удвоим доставките на зърно за нуждаещите се страни, ако тези бариери бъдат премахнати", декларира Зернин. Експертите отбелязват, че напоследък сред търговците в Русия преобладават оптимистични нагласи по въпросите, тъй като ООН обещава в най-близко бъдеще да премахне ограниченията върху руския износ в съответствие с условията на  зърнената сделка.

Това заяви първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски в коментар за Известия, публикуван в понеделник."ООН ни обещава, че резултатът предстои", каза дипломатът. "Когато вземаме решение (за удължаване на сделката), ние ще оценим ефективността на изпълнението на руската част от сделката и ефективността на съответните усилия на ООН“, каза той. Полянски акцентира, че "ООН има време да изпълни задълженията си до 18 ноември – тази дата е определена като" логичен краен срок ". 

Връщането на Русия към зърнената сделка все още не означава, че след 18 ноември ще продължи
5824
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Путин: Дори не ми е хрумвало, че износът ни на селскостопански продукти ще надхвърли многократно на оръжие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини