Начало » Новини » Света
02.11.2022 г.

И в Северна Македония ще има застрахователен пул за фермерите

Къде сме ние?
И в Северна Македония ще има застрахователен пул за фермерите

sinor.bg

Докато българските правителства и застрахователите силно се съпротивляват срещу идеята държавата да създаде застрахователен пул с участието и на земеделците, като бъдат поети част от загубите, предизвикани при природни бедствия, колегите им Северна Македония са на път да създадат подобна защита за фермерите. От Министерството на земеделието, горите и управлението на водите в западната ни съседка съобщават, че в напреднал етап е проект за концепция за застраховане на земята чрез създаване на Застрахователен пул.

Документът е качен за обсъждане на интернет страницата на северномакедонското министерство и според авторите му, с него ще бъде решен изключително важен проблем на земеделските стопани, свързан с обезценяването на труда им. И понеже политическите партии и там оспорват решенията на управляващите, от агроминистерството поясняват, че новата концепция за земеделско застраховане няма за цел да стовари нов шок върху фермерите, както обявяват от местната левица, а ще търси вариант за разрешаване на засилващия се проблем с климатичните промени и загубите, които стопаните понасят от обезценяването на земеделската продукция.

Ето и подробна информация за проекта, създаден от Министерството на земеделието, горите и управлението на водите на Северна Македония.

Концепцията предвижда създаването на застрахователен пул, чиято цел ще бъде да гарантира селскостопанската продукция на всички земеделски производители. Трябва да се направи по-добро споразумение, чрез което собствениците на земя и плащането на подадената щета да се извършват през същата година, в която е подадена щетата.

Прилагането на новата концепция за земеделско застраховане се предвижда с безвъзмездни средства от Зеления фонд за климата, като през първите три години земеделските стопани ще се възползват изцяло от застрахователното покритие, а с прилагането на концепцията нискокачествените покрития ще бъдат минимализирани.

Равнището на полиците ще се определя от държавата и ще бъде драстично по-ниско. Очаква се делът на сегашните полици ще бъде много по-висок. С новия модел собствениците на земя получават още едно предимство - процентът за изплащане на загубите се увеличава от досега одобрената защита – миминум с 10% и максимум с 40%. Застраховката на земята ще бъде дължима и обвързана с изплащането на субсидиите в момента, в който концепцията заработи напълно и бъде внесен закон за собствениците на земя. 

През последните години министерството на земеделието на Северна Македония прилага повече мерки за защита на земеделските производители от природни бедствия. Системата за разпръскване на облацити от въздуха спомага за намаляване на градските бури, като до този момент дава смесени резултати, посочват от агроведомството.

Държавата е отпуснала подпомагане и по мярка за инсталиране на мрежи за овощни градини и лозя. Както никога досега, министерството инвестира в изграждането на язовири и системи за контрол на наводненията в земеделските земи, а по местната Програма за развитие на селските райони земеделските стопани получават субсидии при инсталиране на системи за контрол на наводненията, за капково напояване и за изграждане на насипи.

И в Северна Македония ще има застрахователен пул за фермерите
4113
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Позиции
Кирил Боянов: Ето защо кооперациите в България не са 3 600 като в Испания
Евростат: България с най-голям спад в поголовието на говеда и свине
Доклад
WWF: За 50 години са изчезнали 69% от популациите на диви животни в света
С цел доброто представяне на родното селско стопанство у нас и в чужбина
Удвоиха бюджета по схемата за участие в изложения
Осигурете си гарантирана защита от болести през есента
На 26 юни
Популяризират биоземеделието в Ивайловград
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини