Начало » Новини » Коментари
17.10.2022 г.

Проектозаконът за личния фалит обслужва синдиците, разкриват експерти

Асоциация за защита на потребителите
Проектозаконът за личния фалит обслужва синдиците, разкриват експерти

sinor.bg

Асоциацията за защита на потребителите направи подробен анализ на предложения от Министерството на правосъдието и Министерството на иновациите и растежа проектозакон за личния фалит. Основният извод е, че е нужна преработка на Раздел III, който третира възнагражденията на синдика.

Според предложения проект на закон всеки добросъвестен длъжник (физическо лице), който е задлъжнял с повече от 10 минимални работни заплати и не може да ги върне повече от шест месеца, има право да задейства производство по несъстоятелност. Заложените обаче тарифи и възнагражденията на синдиците практически ще надхвърлят над половината от задължението в случай, че то е в размер на 10-11 минимални работни заплати.

В чл. 24 е посочено, че синдикът получава възнаграждение в размер на една минимална работна заплата при извършване на всяко едно от следните задължителни действия за откриване на производство по несъстоятелност:

1. Съставяне списък на приетите вземания;

2. Извършване на опис на имуществото и установяване на масата на несъстоятелността;

3. Изготвяне и предлагане на план за погасяване на задълженията на длъжника;

4. Изготвяне на сметка за разпределение.

Дотук сметката показва, че длъжникът ще трябва да изплати на синдика 2 840 лв. Отделно от това ал. 2 и 3 дават право на синдика да получи 5% от стойността на осребреното имущество и допълнително годишно възнаграждение в размер на една минимална работна заплата.

DАко приемем, че обявилото фалит лице има задължения в размер на 7 810 лв., което е равно на 11 минимални работни заплати, тогава 5% се изчисляват на 390,50 лв. Така елементарната сметка показва, че длъжникът ще трябва да плати на синдика за минимален дълг от 7 810 лв. възнаграждение възлизащо на 3940,50 лв.

От асоциацията посочват, че България е единствената страна в ЕС, в която няма законова регламентация за несъстоятелност на физическите лица. В годините назад този въпрос беше многократно използван от партиите за политически дивиденти. Крайно належащо е страната ни да приеме Закон за личния фалит, още повече че е сред законодателните инициативи, за които България е поела ангажимент за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост. Но това не оправдава пропуски, които може да имат тежки последици за гражданите.

АЗП ще внесе становище по законоустановения ред в рамките на общественото обсъждане. Заложените за длъжниците капани в предложения законопроект за личния фалит ще обезсмислят заложените в него цели.

Проектозаконът за личния фалит обслужва синдиците, разкриват експерти
3268

Последни материали
Виж
На 92 земеделци
Над 5 млн. лева са платени на 92-ма фермери, достигнали тавана на украинската помощ
Позиции
Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работят с българско мляко
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини