Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.09.2022 г.

Срещу болести почвата трябва да се третира през есента

Срещу болести почвата трябва да се третира през есента

Болестите по зеленчуковите култури са сериозен проблем за производителите. След прибиране на реколтата в почвата остава огромен набор от патогенна микрофлора, способна да сведе до нула всички наши усилия през следващия сезон. Една част от тях загиват в резултат на замръзването и ниските температури, но повечето оцеляват и със затоплянето активират своята вредоносна дейност. Какво количество патогени ще презимуват зависи само от нашата дейност по дезинфекцирането на участъка.

Не допускайте тези грешки при есенната обработка на почвата

Есента е най-благоприятното време за третиране на почвата и на това мероприятие трябва да се отдели специално внимание. В борбата с болестотворните микроорганизми този сезон се използват предимно агротехнически и химични средства. Биопрепарати есента не трябва да се прилагат, защото дейността им с понижаване на температурите се свежда до минимум и ще бъде в повечето случаи загуба на време и средства.

Агротехническият метод се изразява в плитко прекопаване и разрохкване на почвата, което позволява тя да изсъхне добре и да повиши устойчивостта на болестите. При обработването огромен брой патогени, които са безопасно разположени за зимуване по-дълбоко или в корените на плевелите, излизат на повърхността и стават уязвими от студовете.

С механичната обработка се внасят и хранителните вещества в почвата и се заравят.

Сеитбооборотът е важно изискване (колкото и обеззаразяването) за премахване на болестотворните микроорганизми и ограничаване на натрупването им в почвата. Постоянното отглеждане на дадена култура на едно и също място или култури от едно семейство води до натрупване на патогени на болести, характерни за тези култури. Има утвърдени и доказани правила за редуване на различните култури, които не само противостоят на натрупването на патогени в почвата, а също благоприятстват обогатяването с хранителни елементи и насърчават добрата аерация.

Не трябва да се забравя и за киселинността на почвата (рН), която е важен показател при отглеждането на растенията и оказва влияние върху устойчивостта им на различни заболявания. При есенната обработка може да се регулира този показател.

Отлично се справят с патогените, натрупани в почвата и сидератните растения: рапица, ръж, фацелия и др. Те могат да се засяват не само есенно, но и ранна пролет – преди засяване или засаждане на основните култури.

Основните болести, които нападат зеленчуковите култури имат гъбичен произход: брашнеста мана, фитофтора, фузарийно увяхване, и др. Ако някоя от болестите се е проявила в по-висока степен, тогава трябва да се насочат всички усилия, за да се предотврати развитието и следващия сезон.

Химични средства

За есенна обработка на почвата се използват препарати, съдържащи основно мед, които противодействат отлично на брашнеста мана, бактериоза, петнистост и ръжда. За третиране се използва меден сулфат (1 супена лъжица на 10 л вода) или бордолезов разтвор (250 мл на 10 л вода). С тези препарати се пръска вече обработената почва, но не се полива – това е достатъчно да потисне спорите, намиращи се на повърхността. Медта е необходим микроелемент за растенията, но трябва да се има предвид, че тя е токсичен елемент и отравя ферментите и други биологично активни вещества.

Почвата може да се третира с формалин (40% формалдехид), който подобрява и обеззаразява. Внася се под формата на воден разтвор в съотношение 1:25 или 1:50 (до 10 л/м2) – предпазва основно от бактериози и сечене.

За дезинфекция се използва и хлорна вар. Хлорът е вреден за много растения, но при продължителното си действие той ще изчезне, но ще свърши работата си. Може да се разхвърля върху почвата, но е по-добре е да се разтвори във вода (250-500 г на 10 л вода за 5 м2) и да се полее, защото вдишването на този прах не е от “приятните удоволствия”.

За калиевия перманганат мненията са доста противоречиви – от много ефективен до напълно безполезен.

Ефективността на обработката намалява при понижаване на температурите под 10 градуса по Целзий.

От народните средства срещу болести е ефикасно използването на дървесна пепел, която обогатява и дезинфекцира почвата. Може да се прилага в сухо състояние, като се разпръсква върху вече обработената почва или се полива (300 г пепел се залива с 1 л вряща вода, загрява се 20 мин и се разрежда до 10 л).

Срещу болести почвата трябва да се третира през есента
26095
 

Последни материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Свързани материали
Виж
Въпреки това очакванията за средните добиви са оптимистични
Есенниците в голяма част от ЕС са в посредствено състояние
Пролетното братене е на път да компенсира напълно недостатъчното есенно
Посевите в Украйна не са изложени на неблагоприятни въздействия
Състоянието на есенниците е доста по-лошо от миналогодишното
Обилни валежи пречат за пролетната сеитба на зърното във Франция
Средните денонощни температури са с 5-13 градуса над обичайните
Времето в Украйна помага за увеличаване на броя на класчетата у есенниците
Първи данни след зимата
Проф. Киряков: Добро състояние за есенниците в Добружда, притеснително е засушаването
Как да се избавим от плесените в контейнерите с разсад?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини