Начало » Новини » Света
23.09.2022 г.

Европейската комисия обяви носителите на първите награди за биологично производство

Европейската комисия обяви носителите на първите награди за биологично производство

Европейската комисия обяви осемте победители - от земеделски стопанин до ресторант - в първите по рода си награди на ЕС за биологично производство. Макар да са от различни държави - Австрия, Белгия, Хърватия, Франция, Германия, Италия, Испания и Швеция, всички те представляват растежа и иновациите в европейския сектор на биологичното производство и веригата за създаване на стойност, както и приноса на тези иновации за намаляване на въздействието на селското стопанство върху климата и околната среда. Първите награди на ЕС за биологично производство съвпадат с второто издание на Деня на биологичното производство в ЕС -  инициатива, чието начало беше поставено преди година от Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия.

Осемте победители са:

Най-добър земеделски стопанин, занимаващ се с биологично земеделие  - жена: Насарет Матеос Алварес от Испания. Г-жа Матеос Алварес стопанисва обект за биологично производство на гъби в Северна Испания. Тя е разработила уникален метод на отглеждане, който увеличава във възможно най-голяма степен качеството на продуктите, като същевременно ограничава до минимум използваните ресурси и намалява драстично потреблението на вода.

Най-добър земеделски стопанин, занимаващ се с биологично земеделие — мъж: Давид Пеич от Хърватия. Той управлява най-старото биологично стопанство в близост до Загреб, в което отглежда над 60 различни култури. Стопанството, което разполага със собствена пекарна и ресторант, организира образователни, обучителни и консултантски дейности.

Най-добър регион в областта на биологичното производство: Окситания в Южна Франция. Биологичното производство е приоритет за развитието на Окситания — в момента по биологичен начин се обработват 19 % от цялата земеделска земя в региона, т.е. 608 285 хектара, заети от 13 265 стопанства. Целта е до 2030 г. 30 % от цялата земеделска земя да се обработва по правилата на биологичното земеделие. Възприет е всеобхватен подход, включващ приобщаващо регионално управление и цялата верига за създаване на стойност — от производството до потреблението.

Най-добър град в областта на биологичното производство: Зеехам в Австрия. Градът е разположен в Северозападна Австрия и е част от мрежата Organic Cities Network Europe. Храната, която се приготвя и сервира в обществените столове, детските градини и училищата в Зеехам, произхожда изцяло от биологично производство. Благодарение на интензивното сътрудничество със сектора на туризма биологична продукция се използва също в заведенията за хранене и хотелите.

Най-добър биорайон в областта на биологичното производство: Associazione Bio-Distretto Cilento в Италия. Биорайонът Чиленто инвестира в местното и устойчиво производство на храни, като биологичното производство е свързано с инициативи в сектора на туризма — например биоплажове и екотуристически маршрути. Тези действия подпомагат създаването на работни места, социалното сближаване и съживяването на региона.

Най-добро МСП, занимаващо се с биологично производство: Goodvenience.bio от Германия. В това предприятие работят десет души, които произвеждат занаятчийски и биологични бульони, супи, сосове, подправки и растителни масла. Приоритет в неговата дейност е устойчивото, кръгово и иновативно производство, както и насърчаването на здравословното хранене, като за целта се поддържа блог с рецепти и готварски видеоклипове.

Най-добър търговец на дребно на биологични продукти: La ferme à l'arbre de Liège от Белгия. Този малък фермерски супермаркет продава още от 1978 г. биологични продукти от целия регион, като например месо и брашно. Дружеството обръща специално внимание на устойчивото и кръгово производство, използва зелена енергия, избягва опаковането и ограничава емисиите от транспорта, като работи предимно на местния пазар.

Най-добър ресторант в областта на биологичните храни: Lilla Bjers от Швеция. Lilla Bjers се намира на остров Готланд в Балтийско море и представлява стопанство за биологично производство с ресторант, прилагащи принципа „от семето до трапезата“. В стопанството, в което се отглеждат 300 различни култури, се полагат специални усилия за опазване на биологичното разнообразие и не се използват изкопаеми горива. Ресторантът се е утвърдил като център за обучение на млади готвачи и земеделски стопани, занимаващи се с биологично земеделие.

Кандидатури за първите награди на ЕС за биологично производство се приемаха от 25 март до 8 юни 2022 г., а 24-мата финалисти бяха обявени през юли 2022 г. Те бяха избрани измежду повече от 200 кандидати от 26 държави членки. Журито беше съставено от представители на Комисията, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, COPA-COGECA и IFOAM Organics Europe, както и от представители на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. За участие бяха поканени всички лица и институции по веригата за създаване на стойност в областта на биологичното производство. Кандидатурите бяха оценявани в съответствие с критериите за високи постижения, иновации, устойчивост и възможност за възпроизвеждане на проектите другаде в ЕС, което е фактор за по-голяма достъпност, включително във финансово отношение, на биологичните продукти в Европа.

В Плана за действие за развитието на биологичното производство в ЕС се очертават стъпките към постигане на поставената цел, според която до 2030 г. 25 % от земеделската земя в ЕС трябва да се обработва по правилата на биологичното земеделие, като се осигури и значително увеличение на биологичното производство на аквакултури. Нарастването на биологичното производство ще доведе до ограничаване на употребата на химически торове, пестициди и антимикробни средства, както и до положително въздействие върху климата, околната среда, почвите, водите, биологичното разнообразие и хуманното отношение към животните — ключови цели на Европейския зелен пакт, стратегията „От фермата до трапезата“ и стратегията за биологичното разнообразие.

Европейската комисия обяви носителите на първите награди за биологично производство
6977
 

Последни материали
Виж
По интервенцията за хуманно отношение не се представя такъв документ
До 31 декември кандидатите по две интервенции доказват преминато обучение
Това е 28% от целия внос на мед за ЕС
Украйна изнесе 45,8 хил. тона мед за Европейския съюз през 2023 г.
Засаждането на разсада на оптимална дълбочина е основно условие за оцеляване
Център за оценка на риска по хранителната верига
БАБХ икономисва от анализи за качеството на меда
Рейтинг за 2024 г.
Аграрният университет отново води в рейтинга на висшите училища
Печени люти чушки
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Биопчеларите в преход ще получат субсидии, ако сертификатите им важат до 31 май на следващата година
Иновации
Здравословни храни за децата от институтите към Селскостопанска академия
Гласът на фермера
Световно проучване показа, че 75% от фермерите търсят иновации за справяне с климатичните промени
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Предлага интервенциите през 2025 г.
МЗХ насочва 94 млн. евро за биоразнообразието в горите
На 28 септември в Южния парк в София
Детски усмивки стоплиха сърцата на биофермерите на професионалния им празник
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини