Начало » Новини » Света
23.09.2022 г.

Европейската комисия обяви носителите на първите награди за биологично производство

Европейската комисия обяви носителите на първите награди за биологично производство

Европейската комисия обяви осемте победители - от земеделски стопанин до ресторант - в първите по рода си награди на ЕС за биологично производство. Макар да са от различни държави - Австрия, Белгия, Хърватия, Франция, Германия, Италия, Испания и Швеция, всички те представляват растежа и иновациите в европейския сектор на биологичното производство и веригата за създаване на стойност, както и приноса на тези иновации за намаляване на въздействието на селското стопанство върху климата и околната среда. Първите награди на ЕС за биологично производство съвпадат с второто издание на Деня на биологичното производство в ЕС -  инициатива, чието начало беше поставено преди година от Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия.

Осемте победители са:

Най-добър земеделски стопанин, занимаващ се с биологично земеделие  - жена: Насарет Матеос Алварес от Испания. Г-жа Матеос Алварес стопанисва обект за биологично производство на гъби в Северна Испания. Тя е разработила уникален метод на отглеждане, който увеличава във възможно най-голяма степен качеството на продуктите, като същевременно ограничава до минимум използваните ресурси и намалява драстично потреблението на вода.

Най-добър земеделски стопанин, занимаващ се с биологично земеделие — мъж: Давид Пеич от Хърватия. Той управлява най-старото биологично стопанство в близост до Загреб, в което отглежда над 60 различни култури. Стопанството, което разполага със собствена пекарна и ресторант, организира образователни, обучителни и консултантски дейности.

Най-добър регион в областта на биологичното производство: Окситания в Южна Франция. Биологичното производство е приоритет за развитието на Окситания — в момента по биологичен начин се обработват 19 % от цялата земеделска земя в региона, т.е. 608 285 хектара, заети от 13 265 стопанства. Целта е до 2030 г. 30 % от цялата земеделска земя да се обработва по правилата на биологичното земеделие. Възприет е всеобхватен подход, включващ приобщаващо регионално управление и цялата верига за създаване на стойност — от производството до потреблението.

Най-добър град в областта на биологичното производство: Зеехам в Австрия. Градът е разположен в Северозападна Австрия и е част от мрежата Organic Cities Network Europe. Храната, която се приготвя и сервира в обществените столове, детските градини и училищата в Зеехам, произхожда изцяло от биологично производство. Благодарение на интензивното сътрудничество със сектора на туризма биологична продукция се използва също в заведенията за хранене и хотелите.

Най-добър биорайон в областта на биологичното производство: Associazione Bio-Distretto Cilento в Италия. Биорайонът Чиленто инвестира в местното и устойчиво производство на храни, като биологичното производство е свързано с инициативи в сектора на туризма — например биоплажове и екотуристически маршрути. Тези действия подпомагат създаването на работни места, социалното сближаване и съживяването на региона.

Най-добро МСП, занимаващо се с биологично производство: Goodvenience.bio от Германия. В това предприятие работят десет души, които произвеждат занаятчийски и биологични бульони, супи, сосове, подправки и растителни масла. Приоритет в неговата дейност е устойчивото, кръгово и иновативно производство, както и насърчаването на здравословното хранене, като за целта се поддържа блог с рецепти и готварски видеоклипове.

Най-добър търговец на дребно на биологични продукти: La ferme à l'arbre de Liège от Белгия. Този малък фермерски супермаркет продава още от 1978 г. биологични продукти от целия регион, като например месо и брашно. Дружеството обръща специално внимание на устойчивото и кръгово производство, използва зелена енергия, избягва опаковането и ограничава емисиите от транспорта, като работи предимно на местния пазар.

Най-добър ресторант в областта на биологичните храни: Lilla Bjers от Швеция. Lilla Bjers се намира на остров Готланд в Балтийско море и представлява стопанство за биологично производство с ресторант, прилагащи принципа „от семето до трапезата“. В стопанството, в което се отглеждат 300 различни култури, се полагат специални усилия за опазване на биологичното разнообразие и не се използват изкопаеми горива. Ресторантът се е утвърдил като център за обучение на млади готвачи и земеделски стопани, занимаващи се с биологично земеделие.

Кандидатури за първите награди на ЕС за биологично производство се приемаха от 25 март до 8 юни 2022 г., а 24-мата финалисти бяха обявени през юли 2022 г. Те бяха избрани измежду повече от 200 кандидати от 26 държави членки. Журито беше съставено от представители на Комисията, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, COPA-COGECA и IFOAM Organics Europe, както и от представители на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. За участие бяха поканени всички лица и институции по веригата за създаване на стойност в областта на биологичното производство. Кандидатурите бяха оценявани в съответствие с критериите за високи постижения, иновации, устойчивост и възможност за възпроизвеждане на проектите другаде в ЕС, което е фактор за по-голяма достъпност, включително във финансово отношение, на биологичните продукти в Европа.

В Плана за действие за развитието на биологичното производство в ЕС се очертават стъпките към постигане на поставената цел, според която до 2030 г. 25 % от земеделската земя в ЕС трябва да се обработва по правилата на биологичното земеделие, като се осигури и значително увеличение на биологичното производство на аквакултури. Нарастването на биологичното производство ще доведе до ограничаване на употребата на химически торове, пестициди и антимикробни средства, както и до положително въздействие върху климата, околната среда, почвите, водите, биологичното разнообразие и хуманното отношение към животните — ключови цели на Европейския зелен пакт, стратегията „От фермата до трапезата“ и стратегията за биологичното разнообразие.

Европейската комисия обяви носителите на първите награди за биологично производство
6116
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Община Харманли раздаде безплатно биотор на гражданите
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
ЕК предприема действия за насърчаване на биотехнологиите и биопроизводството в ЕС
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини