Начало » Новини » Света
19.09.2022 г.

Производители на торове в ЕС настояват за още мерки за поевтиняване на газа

Подновяването на производството ще гарантира продоволствената сигурност
Производители на торове в ЕС настояват за още мерки за поевтиняване на газа

Производителите на торове в Европа поискаха от Европейската комисия бързо да предприеме нови спешни действия за справяне с високите цени на газа и електроенергията, става ясно от съвместно изявление на членовете на асоциацията Fertilizers Europe в отговор на обявените от председателката на изпълнителния орган на Европейския съюз  Урсула фон дер Лайен мерки, насочени към нормализиране на ситуацията на пазара.

От август европейската торова промишленост е изправена пред безпрецедентна криза с изключително високите цени на газа, довели до принудителното спиране на около 70% от мощностите за производство на амоняк. Оттогава браншът призовава ЕС и държавите-членки да предприемат спешни мерки за ограничаване на цената на природния газ.

„Приветстваме признанието на председателката Фон дер Лайен за проблемите на газовия пазар и необходимостта от работа върху решения за по-ниски цени на газа в Европа чрез различни мерки като например тавани на цените и по-адекватни еталонни показатели за газ“, отбелязва Якоб Хансен, генерален директор на Fertilizers Europe, в писмена позиция на асоциацията и добавя: „Има нужда от физическа доставка на газ на конкурентни цени за eвропейските производители на торове, за да можем да възобновим производството и да помогнем на фермерите да произвеждат необходимото за гарантиране на европейската продоволствена сигурност“.

Решенията на проблемите на газовия пазар ще отнемат време, което нашата индустрия няма, категоричен е Хансен. Според него предложеният механизъм за въвеждане на временна солидарна вноска върху извънредните печалби, получавани от дейности в нефтения, газовия, въгледобивния и нефтопреработвателния сектор, „може да осигури незабавно облекчение за енергоемките индустрии“, стига да бъде приложен бързо от държавите-членки на ЕС и средствата наистина да достигнат до най-засегнатите сектори, сред които са и производителите на торове.

„Приемаме „зелените условия“, свързани с предложената подкрепа. Нашият бранш вече е поел по пътя на екологичнотото производство, тъй като амонякът е движеща сила на водородната икономика, а зелените торове подобряват устойчивостта на хранителните системи в Европа“, подчертава той.

От август насам производството на амоняк в Европа намалява с между 400  и 500 хил. тона на месец според анализ на Argus Media. Кризата затвори заводи на полската GrupaAzotyPulawy, но впоследствие компании в целия регион като Achema, Yara и Borealis спряха доставките на карбамид, амониева селитра, калциево-амониев нитрат и карбамидно-амониев нитрат. Ако ситуацията не се промени бързо, Европа съвсем скоро ще трябва да разчита на половината от своя капацитет за производство на тези продукти, твърдят анализаторите.

Спирането на мощностите за производството за торове бе сред обсъдените теми на последното заседание на министрите на земеделието в ЕС, което се проведе в петък чешката столица в Прага. „Не можем да си позволим това да продължава много, тъй като застрашава продоволствената сигурност на Европа и целия свят“, коментира проблема полският министър на земеделието и вицепремиер Хенри Ковалчик.

Чешкото ротационно председателство свика нова спешна среща,насрочена за 30 септември, на която енергийните министри на ЕС ще обсъдят ситуацията на пазарите.

Лилия Александрова

Производители на торове в ЕС настояват за още мерки за поевтиняване на газа
7021
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
От вчера работят цеховете за азотна киселина и амониев нитрат
Неохим възобнови производството след двумесечен престой
Споразумение между ЕП и Съвета на ЕС
Торовите заводи по електронен път ще представят данни за етикетирането
Важно за начинаещи
Точните количества оборски или минерален тор, с които да подхранвате културите
Как да преодолеем проблема
Всички хранителни вещества са внесени в почвата, а растенията гладуват
Информационна кампания 2023
Субсидиите за опрашване и за намалена употреба на торове
Технология, изпреварваща времето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини