Начало » Новини » Света
15.09.2022 г.

Люксембург, която увеличи селското си население за последните пет години, вече е с одобрен Стратегически план

Между 2015 и 2020 г. с 11 процента повече жители има в селата
Люксембург, която увеличи селското си население за последните пет години, вече е с одобрен Стратегически план

Град Люксембург Снимка: pixabay

Като гледаме стратегическите планове на останалите държави в Европейския съюз, чиято подготовка отдавна приключи, ни става много тъжно за българските производители, които вече пета година се въртят в едни омагьосани кръгове на обещания за „щастливо бъдеще” през новия преходен период до 2027 г., което едва ли ще се състои. Родната администрация със сигурност е на друго мнение, но за тези пет години земеделската общественост у нас нито веднъж не получи кратко и ясно обяснение как управниците ще променят политиките си, така че сривът в животновъдството и производството на плодове и зеленчуци най-после да бъде стопиран.

Затова решихме да направим аналогия с най-малката държава в ЕС - Люксембург, която на 30 август т.г. внесе в Европейската комисия вече актуализирания си проект на Стратегически план, а само преди броени дни, на 13 септември той беше одобрен, така че от началото на следващата година фермерите ще имат яснота и прогнозируемост в бизнеса си за пет години напред.    

Вярно, ще кажете, че населението на Люксембург е десет пъти по-малко от това на България, а територията й – почти петдесет пъти под нашите 111 хиляди квадратни километра, но селското стопанство там се развива добре, като цели 73% от територията на страната (надхвърляща 2 500 кв. км) се падат на селските райони, а използваемата земеделска площ представлява 53% от площта на херцогството. И което е особено важно – в периода от 2015 до 2020 година Люксембург е успяла да увеличи с цели 11,2% населението, живеещо в селските райони – с което могат да се похвалят малко съвременни европейски държави.

На 1 септември бяха одобрени първите стратегически планове

След като Европейската комисия призова държавите членки заради войната в Украйна да преразгледат техните стратегически планове, като намалят зависимостта си от синтетични торове и увеличат производството на възобновяема енергия, без подкопаване на производството на храни, експертите в херцогството са реагирали много бързо. Първият план беше внесен в ЕС в края на януари т.г., а подобрението му - на 30 август. Няма да припомняме как се движи родната администрация по отношение на подготовката на Стратегическия план.

Особеност на селското стопанство в Люксембург е, че то съсредоточено върху ограничен брой продукти, които приоритетно се подпомагат. Това са млякото, месото, виното и зърнените храни. За разлика от България, където броят на стопанствата достига 70 хиляди, в Люксембург са регистрирани 1 970 ферми, половината от които отглеждат над 50 ха.

Друга особеност е, че 6 на сто от цялата земеделска площ е с биологично земеделие. Към 2020 г. в страната е имало 114 биологични стопанства.

Ето и накратко новите характеристики на Стратегическия план, които точно са разписани в одобрения от ЕК актуализиран план.

За да осигури по-балансирано разпределение на подкрепата към средно големите семейни ферми, Люксембург въвежда преразпределително плащане от 30 евро/ха за първите 30 ха от стопанството и 70 евро/ха за площи между 30 и 70 ха.

При инвестиционната подкрепа ще се субсидира модернизацията на животновъдните сгради, които ще използват най-добрите техники за минимизиране на емисиите на парникови газове и амоняк и това ще предвиди свързване с производство на биогаз или фотоволтаични панели.Фермерите, желаещи да отглеждат добитъка си в по-малко интензивна система, ще бъдат финансово подкрепени, тъй като намаляването на гъстотата на добитъка във фермите ще допринесе за екологичен преход, ще се вземе предвид и хуманното отношение към животните. През първите три години животновъдите имат задължение да намалят гъстотата на добитъка във фермите си с поне 15%.

Допълнително ще се отпуска безвъзмездни средства на фермери, които искат да се откажат от употребата на пестициди в техните ферми. Стопаните ще получават между 70 евро/ха и 1 000 евро/ха в зависимост от това активни вещества прилагат и за какъв вид култури.

Амбициите са до 2025 г. да намалят с 20 на сто използването на пестициди, а до 2030 г. – с 50 на сто.

Почти всички ферми ще трябва да спазват добрите земеделски и екологични изисквания практики като поддържане на част от постоянни пасища или поддържане парчета земеделска земя, които имат определено екологично значение. Финансирането е запазено като възнаграждение за фермерите, които се ангажират с по-амбициозни щадящи околната среда и климата практики.

Що се отнася до насърчаването на младите фермери, то финансовата помощ за тези, които искат да започнат бизнес, е 80 000 евро. Със заложено увеличение до 100 000 евро, ако младият фермер е продължил професионалната си земеделска практика за поне шест месеца в чужбина.

По отношение на подхода ЛИДЕР подкрепата е създадена така, че поне 72% от селското население да се възползват от иновативните проекти на местните инициативни групи в селските райони.

Колкото до разпределението на бюджета за следващия програмен период, по линия на директните плащания фермерите в малкото кралство ще разчитат само на средствата от европейските фондове, които ще бъдат в размер на 163 739 135 евро, без национално съфинансиране.

По-сериозно е националното съучастие при политиките в селските райони. Европейското подпомагане по ПРСР бъде 240 301 880 евро, а европейското е само 60 869 220 евро, или общо по втори стълб - 301 171 100 евро. При секторната подкрепа ще се отпускат помощи само за пчеларите, като националното съфинансиране е в размер на 250 888 евро, а европейското - 142 605 евро, или общо - 393 493 евро. Целият бюджет през годините е планиран в размер на 465 303 728 евро, от които 224 750 960 евро е от европейските фондове, а останалите 240 552 768 – от бюджета на Люксембург.

Люксембург, която увеличи селското си население за последните пет години, вече е с одобрен Стратегически план
4523
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Грудев участва в срещата на министрите в Люксембург
Заседание на Съвета на агроминистрите от ЕС в Люксембург
България получава 6 милиона евро компенсации за млечния сектор
Люксембург
Агроминистрите от ЕС не приеха предложение за реформа в млечния сектор
Люксембург
Европейският съвет по земеделие ще обсъжда законодателството за организациите на производителите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини