Начало » Новини » Света
15.09.2022 г.

Люксембург, която увеличи селското си население за последните пет години, вече е с одобрен Стратегически план

Между 2015 и 2020 г. с 11 процента повече жители има в селата
Люксембург, която увеличи селското си население за последните пет години, вече е с одобрен Стратегически план

Град Люксембург Снимка: pixabay

Като гледаме стратегическите планове на останалите държави в Европейския съюз, чиято подготовка отдавна приключи, ни става много тъжно за българските производители, които вече пета година се въртят в едни омагьосани кръгове на обещания за „щастливо бъдеще” през новия преходен период до 2027 г., което едва ли ще се състои. Родната администрация със сигурност е на друго мнение, но за тези пет години земеделската общественост у нас нито веднъж не получи кратко и ясно обяснение как управниците ще променят политиките си, така че сривът в животновъдството и производството на плодове и зеленчуци най-после да бъде стопиран.

Затова решихме да направим аналогия с най-малката държава в ЕС - Люксембург, която на 30 август т.г. внесе в Европейската комисия вече актуализирания си проект на Стратегически план, а само преди броени дни, на 13 септември той беше одобрен, така че от началото на следващата година фермерите ще имат яснота и прогнозируемост в бизнеса си за пет години напред.    

Вярно, ще кажете, че населението на Люксембург е десет пъти по-малко от това на България, а територията й – почти петдесет пъти под нашите 111 хиляди квадратни километра, но селското стопанство там се развива добре, като цели 73% от територията на страната (надхвърляща 2 500 кв. км) се падат на селските райони, а използваемата земеделска площ представлява 53% от площта на херцогството. И което е особено важно – в периода от 2015 до 2020 година Люксембург е успяла да увеличи с цели 11,2% населението, живеещо в селските райони – с което могат да се похвалят малко съвременни европейски държави.

На 1 септември бяха одобрени първите стратегически планове

След като Европейската комисия призова държавите членки заради войната в Украйна да преразгледат техните стратегически планове, като намалят зависимостта си от синтетични торове и увеличат производството на възобновяема енергия, без подкопаване на производството на храни, експертите в херцогството са реагирали много бързо. Първият план беше внесен в ЕС в края на януари т.г., а подобрението му - на 30 август. Няма да припомняме как се движи родната администрация по отношение на подготовката на Стратегическия план.

Особеност на селското стопанство в Люксембург е, че то съсредоточено върху ограничен брой продукти, които приоритетно се подпомагат. Това са млякото, месото, виното и зърнените храни. За разлика от България, където броят на стопанствата достига 70 хиляди, в Люксембург са регистрирани 1 970 ферми, половината от които отглеждат над 50 ха.

Друга особеност е, че 6 на сто от цялата земеделска площ е с биологично земеделие. Към 2020 г. в страната е имало 114 биологични стопанства.

Ето и накратко новите характеристики на Стратегическия план, които точно са разписани в одобрения от ЕК актуализиран план.

За да осигури по-балансирано разпределение на подкрепата към средно големите семейни ферми, Люксембург въвежда преразпределително плащане от 30 евро/ха за първите 30 ха от стопанството и 70 евро/ха за площи между 30 и 70 ха.

При инвестиционната подкрепа ще се субсидира модернизацията на животновъдните сгради, които ще използват най-добрите техники за минимизиране на емисиите на парникови газове и амоняк и това ще предвиди свързване с производство на биогаз или фотоволтаични панели.Фермерите, желаещи да отглеждат добитъка си в по-малко интензивна система, ще бъдат финансово подкрепени, тъй като намаляването на гъстотата на добитъка във фермите ще допринесе за екологичен преход, ще се вземе предвид и хуманното отношение към животните. През първите три години животновъдите имат задължение да намалят гъстотата на добитъка във фермите си с поне 15%.

Допълнително ще се отпуска безвъзмездни средства на фермери, които искат да се откажат от употребата на пестициди в техните ферми. Стопаните ще получават между 70 евро/ха и 1 000 евро/ха в зависимост от това активни вещества прилагат и за какъв вид култури.

Амбициите са до 2025 г. да намалят с 20 на сто използването на пестициди, а до 2030 г. – с 50 на сто.

Почти всички ферми ще трябва да спазват добрите земеделски и екологични изисквания практики като поддържане на част от постоянни пасища или поддържане парчета земеделска земя, които имат определено екологично значение. Финансирането е запазено като възнаграждение за фермерите, които се ангажират с по-амбициозни щадящи околната среда и климата практики.

Що се отнася до насърчаването на младите фермери, то финансовата помощ за тези, които искат да започнат бизнес, е 80 000 евро. Със заложено увеличение до 100 000 евро, ако младият фермер е продължил професионалната си земеделска практика за поне шест месеца в чужбина.

По отношение на подхода ЛИДЕР подкрепата е създадена така, че поне 72% от селското население да се възползват от иновативните проекти на местните инициативни групи в селските райони.

Колкото до разпределението на бюджета за следващия програмен период, по линия на директните плащания фермерите в малкото кралство ще разчитат само на средствата от европейските фондове, които ще бъдат в размер на 163 739 135 евро, без национално съфинансиране.

По-сериозно е националното съучастие при политиките в селските райони. Европейското подпомагане по ПРСР бъде 240 301 880 евро, а европейското е само 60 869 220 евро, или общо по втори стълб - 301 171 100 евро. При секторната подкрепа ще се отпускат помощи само за пчеларите, като националното съфинансиране е в размер на 250 888 евро, а европейското - 142 605 евро, или общо - 393 493 евро. Целият бюджет през годините е планиран в размер на 465 303 728 евро, от които 224 750 960 евро е от европейските фондове, а останалите 240 552 768 – от бюджета на Люксембург.

Люксембург, която увеличи селското си население за последните пет години, вече е с одобрен Стратегически план
4536
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Грудев участва в срещата на министрите в Люксембург
Заседание на Съвета на агроминистрите от ЕС в Люксембург
България получава 6 милиона евро компенсации за млечния сектор
Люксембург
Агроминистрите от ЕС не приеха предложение за реформа в млечния сектор
Люксембург
Европейският съвет по земеделие ще обсъжда законодателството за организациите на производителите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини