Начало » Новини » Страната
14.09.2022 г.

Постфактум кабинетът призовава ЕК да приложи мерки срещу дъмпинга на украински слънчоглед на родния пазар

От 14 до 16 септември министрите на земеделието заседават в Прага
Постфактум кабинетът призовава ЕК да приложи мерки срещу дъмпинга на украински слънчоглед на родния пазар

sinor.bg

На днешното си заседание правителството одобри позицията на България, която земеделският министър Явор Гечев ще представи пред неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което се провежда от 14 до 16 септември в Прага. Припомняме, че днес фермери от цялата страна протестират срещу блокираната търговия със зърно и маслодайни култури, особено на слънчоглед, породена от нелегалния внос на 650 хиляди тона маслодайно семе от Украйна.

В тази връзка кабинетът изразява „безпокойството си от смущенията на пазара на слънчоглед, където след временното либерализиране на търговията съгласно Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна има внесени над 650 000 тона маслодаен слънчоглед (Бел. ред: в началото на август тези количества бяха 380 хил. т!!!) с произход Украйна, което изправя българските земеделски стопани пред сериозни предизвикателства като затруднена реализация на произведения в страната слънчоглед, ограничени складове за съхранение на зърното и съответните разходи, ценови натиск. В тази връзка България призовава Еврокомисията да обърне специално внимание на ситуацията на пазара на маслодайни култури и да приложи всички възможни инструменти, в т.ч. прилагането на извънредни мерки срещу смущения на пазара.

В настоящата нестабилност на пазарите и непредсказуемост по веригите на доставка Европейския съюз трябва да реагира с адекватна законодателна рамка в областта на биотехнологиите и растителния репродуктивен материал, за да позволи на държавите членки и бизнес операторите да действат иновативно и срещу предизвикателствата на климата, болестите и вредителите по растенията”, се посочва още в българската позиция.

В рамките на заседанието на министрите от ЕС се очаква да се прове дискусия на тема „Осигуряване на продоволствена сигурност - ролята на земеделието и храните на ЕС в глобалното устойчиво производство на храни”, въз основа на предварително разпространен от Чешко председателство документ с въпроси.

В тази връзка България счита, че запазването на снабдяването с храни е от фундаментално значение за обществената сигурност, общественото здраве и политическата стабилност на страната. Необходимо е да се въведат мерки за минимизиране на рисковете от недостиг на хранителни продукти и осигуряване на продоволствената сигурност.

За първи път фермери от цяла Източна Европа протестират срещу неравнопоставеността със старите държави в ЕС

Повишаването на устойчивостта чрез намаляване на зависимостта на европейското селско стопанство от енергия, енергоемък внос и внос на фуражи сега е по-необходимо от всякога. Следва да се намерени балансирано решение за постигане на целите в областта на околната среда и запазването на конкурентоспособността на земеделските производители на Европейския съюз. Това не трябва да е за сметка на застрашаване на продоволствена сигурност и то на фона на променящите се цени на енергоизточници, торове и други средства за производство.

Брутната продукция в животновъдство в Република България се свива в дългосрочен период от време в целия подотрасъл, а добавената стойност постоянно пада. Цените на повечето продукти от животновъдството се увеличават, но не могат да компенсират допълнителното нарастване на разходите за производство. Това влошава възвращаемостта, а оттам обяснява и спадащия интерес към това производство и свиването на животновъдството”, се посочва още в позицията, приета на днешното заседание на Министерския съвет.

Постфактум кабинетът призовава ЕК да приложи мерки срещу дъмпинга на украински слънчоглед на родния пазар
6934
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
След фермерските протести
България и 19 държави в ЕС очакват решения от Европейската комисия по Зелената сделка
Биосигурността като ключов фактор в превенцията на заболяванията обсъдиха земеделските министри в ЕС
На фона на кризи и предизвикателства като промените в климата и войните
Земеделски министри от 70 страни обсъдиха надеждното снабдяване с храни
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
Партньорства
Черпим опит от Гърция как се преодоляват последиците от наводненията
Среща на Вътев с колегата си Солски
Украйна е съгласна с квотите за селскостопански внос в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини