Начало » Пазари » Животинска продукция
06.09.2022 г.

Rabobank прогнозира ръст на световната търговия със свинско до края на годината

Предизвикателствата пред производителите обаче остават значителни
Rabobank прогнозира ръст на световната търговия със свинско до края на годината

sinor.bg

Африканската чума по свинете, инфлацията и политическите черки остават големите предизвикателства на пазара на свинско месо, докато перспективите пред търговията се подобряват, сочи докладът за свинското за третото тримесечие на нидерландската Rabobank, специализирана в кредитиране на селскостопанския сектор. Анализаторите на финансовата институция изтъкват, че цените на фуражите са се понижили на някои пазари, но се очаква да останат относително високи до края на 2022 г. Това ще отслаби донякъде натиска върху производителите, но колебанията на цените на зърното и растителните масла ще осигурят нови предизвикателствата и рискове за управлението.

Потребителското търсене остава смесено – силно в Северна Америка и подобряващо се в Европейския съюз, отразявайки повече сезонните фактори, отколкото структурни промени. В Япония, Южна Корея и част от останалите азиатски страни обаче се очаква по-слабо търсене през втората половина на годината заради повишаващите се опасения за инфлацията, забавящите се икономики и запазващите се рискове, свързани с пандемията от коронавируса. Пазарът на свинско в Китай е в плен на несигурността заради мерките за борба с коронавируса, които доведоха до спад в сектора на общественото хранене през първата половина на годината, макар да изглежда далеч по-позитивно през вторите 6 месеца на 2022 г. В Бразилия обаче производителите и преработвателите срещат затруднения при прехвърлянето на всички допълнителни разходи на потребителите.

През втората половина на годината световната търговия със свинско се очертава да се оттласне от ниското ниво през първото 6-месечие, главно благодарение на очаквания ръст на търсенето за внос в Китай. Цените на свинското в азиатската държава нараснаха значително през последния месец заради ограниченото предлагане и подобреното търсене и се очаква да останат високи през цялата втора половина на 2022 г., което ще стимулира вноса. Управляващите в Пекин обаче вече предприеха политически мерки за стабилизиране на цените и контролиране на инфлацията.

В други традиционно силни вносители на свинско като Япония се очаква доставките да останат значителни, след като високите цени натискат потреблението на произведеното в страната месо.

В Европа цените на свинете се подкрепят от по-слабото предлагане и лятното търсене, като производителите се опитват да диверсифицират пазарите на свинско на фона на малките количества, изнасяни за Китай.

В Северна Америка производителите остават на печалба заради силния пазар и понижаването на разходите за фуражи. Търсенето остава стабилно, но се очаква да отслабне със забавянето на икономиката.

В Бразилия печалбите на фермерите се увеличават, но все още срещат предизвикателства. Износът остава под натиск при спад от 9,8% от началото на годината досега.

Rabobank прогнозира ръст на световната търговия със свинско до края на годината
7134
 

Последни материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини