Почти 3,5 млн. тона месо са произведени в Германия през първата половина на годината, но това е със 7,9% по-малко в сравнение със съшия период на 2021 г., сочат предварителни данни на Германската статистическа служба (Destatis). През кланиците са минали 25,8 млн. прасета, едър и дребен рогат добитък и коне, както и 353,2 млн. пилета, пуйки и патици.
През посочения период са заклани 23,8 млн. прасета – с 8,9% (2,3 млн.) по-малко в сравнение с първите 6 месеца на миналата година. Произведеното свинско месо е намаляло с 10,1% (253 800 тона) до 2,3 млн. тона. Средното кланично тегло на свиня отчита спад от малко над килограм до 96,31 килограма.
Няма достатъчно търсене за месото от благоденстващите германски прасета
Като една от причините за намалялото производство на свинско, което остава с най-голям дял в производството на месо в Германия изобщо, се посочва спадът на поголовието. През първата половина на годината 64,3% от произведеното месо в страната е било свинско, следвано от пилешкото с 21,9% и говеждото с 13,5%, докато овчето, козето и конското месо формират дял от едва 0,3% в общото производство.