Начало » Новини » Света
02.09.2022 г.

ФАО: Цените цени на хранителните стоки се понижават за пети пореден месец

ФАО: Цените цени на хранителните стоки се понижават за пети пореден месец

Според нов доклад, публикуван днес от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), барометърът за световните цени на хранителните стоки се понижава за пети пореден месец през август, тъй като котировките на повечето референтни стоки са спаднали.

Внимателно наблюдаваният индекс на цените на хранителните продукти на ФАО достигна средна стойност от 138,0 пункта през август, което представлява спад от 1,9% спрямо юли, въпреки че остава със 7,9% над стойността си отпреди една година. Индексът проследява месечните промени в международните цени на кошница от обичайно търгувани хранителни стоки.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се понижи с 1,4% спрямо предходния месец, като спадът се дължеше на 5,1% намаление на международните цени на пшеницата, което отразяваше подобрените перспективи за производство в Северна Америка и Руската федерация, както и възобновяването на износа от черноморските пристанища в Украйна. Средните цени на ориза се запазиха стабилни през месеца, докато котировките на едрозърнестите култури се повишиха незначително - с 0,2%, тъй като по-високите световни цени на царевицата, дължащи се на горещите и сухи условия на отглеждане в Европейския съюз и Съединените американски щати, бяха компенсирани от по-ниските цени на ечемика и соргото.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се понижи с 3,3% спрямо юли, достигайки ниво малко под това от август 2021 г. Световните цени на соевото масло се повишиха умерено поради опасенията за влиянието на неблагоприятните климатични условия върху производството в Съединените американски щати, но повишението бе повече от компенсирано от по-ниските котировки на палмовото, слънчогледовото и рапичното масло, отразяващи увеличените наличности на палмово масло от Индонезия поради по-ниските експортни такси и постепенното възобновяване на доставките на слънчогледово масло от пристанищата на Украйна.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се понижи с 2,0% през август, като същевременно остана с 23,5% над стойността си от август 2021 г. Световните цени на сиренето се повишиха за десети пореден месец, докато тези на млякото се понижиха на фона на очакванията за увеличаване на доставките от Нова Зеландия, дори и при по-ниски производствени следи в Западна Европа и Съединените американски щати.

Индексът на цените на месото на ФАО се понижи с 1,5% спрямо юли, но остана с 8,2% над стойността си отпреди една година. Международните котировки на птичето месо се понижиха през август на фона на повишените наличности за износ в световен мащаб, докато световните цени на говеждото месо се понижиха поради слабото вътрешно търсене в някои водещи страни износителки. Котировките на свинското месо се повишиха.

Индексът на цените на захарта на ФАО се понижи с 2,1% до най-ниското си ниво от юли 2021 г. насам, предизвикано главно от високите ограничения за износ в Индия и по-ниските цени на етанола в Бразилия.

ФАО: Цените цени на хранителните стоки се понижават за пети пореден месец
4790
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини