Начало » Пазари » Маслодайни култури
31.08.2022 г.

Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха надолу

За първи път от 4 години производството на рапично семе в глобален мащаб ще надхвърли потреблението с 3,3 млн. тона
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха надолу

В оповестения наскоро доклад за  състоянието на баланса на маслодайните семена и растителните масла експертите от Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA)  увеличиха оценката си за добива от маслодайни семена в света през  2022/23 г.,  с 3 млн.т до  646 млн.т, а това е с 46 млн.т повече спрямо предходния сезон. В същото време прогнозата за световното производство на растителни масла през 2022/23 г. е увеличена с 0,84 милиона тона до 219,05 милиона тона, което е с 8 милиона тона повече от 2021/22 МГ.

Производство на рапично семе  в света (млн.т)

В новата редакция на глобалния баланс представен от FAS USDA  правят силно впечатление оптимистичните очаквания за производството на рапично семе - 82,5 млн.т, с 2,2 млн.т повече в сравнение с нивото очаквано само допреди месец  и 10,1 млн.т повече спрямо предходния сезон. Експертите коментират, че за първи път от 4 години производството на рапично семе в  глобален мащаб ще превиши нивото на потреблението  с 3,3 млн. тона.  Основен фактор за това е безспорно рязкото увеличение на канадското производство до 20.0 млн.т, в сравнение само с  12,6 млн. т през миналата година 2021. 

За отбелязване е и  оптимистичната прогноза за Русия – 3,9 млн.т, в сравнение с 2,8 млн. т  очаквани през юли и реколтирани предходния сезон.  В ЕС положението също  изглежда благоприятно – 17,95 млн.т, в сравнение с  17,85 млн.т  отразени в юлския доклад на USDA и 17,2 млн.т прибрани миналата година.

Слънчогледовата рекола в ЕС: Жега, суша и ниски добиви!

Очертаващото се превишаване на нивото на производството в сравнение с потреблението  стана основна причина  за формиране на низходящ  тренд  при цените на рапичното семе  на международните пазари.

На 22 юли цената на ноемврийския контракт рапично семе на борсата в Париж (Euronext) ерозира до EUR637/т, в сравнение с пиковите стойности от средата на май около EUR870/т.

Сухото и много горещо време в Средния Запад на САЩ (соевия и царевичния пояс) провокира стремително повишение на цените в соята в края на юли и през август, което се отрази здравословно и врху котировките на рапичното семе  на международните пазари. Ала  възстановяването на цените на рапичното семе не продължи дълго и на 30 август котировките на маслодайната култура на борсата в Париж се сринаха до нивото на психологическия праг от EUR600/т. Търговците коментират, че силен натиск върху пазара през последните дни  оказа канадския фактор. На 29 август правителството на Канада представи официалната си прогноза, според която добива от канола в страната през 2022/23 година ще достигне най-високо равнище от три година насам - 19,5 млн.т, което се покрива и с оптимистичната прогноза на FAS USDA

В седмичния си пазарен обзор (Friday 26 August -- WEEKLY No. 34) най-авторитетното в бранша германското аналитично издания „Oil World” прогнозира, че „ако времето e благоприятно и сегашната  прогноза за производството се материализира, цените на канолата (рапица) в Канада ще продължат да се понижават  през следващите седмици и месеци.”

В момeнта котировките на рапичното семе на борсата в Париж балансират на ръба на психологическия праг от EUR 600/т. Цената на рапичното семе на физическия пазар в Евросъюза също  гравитира към  това равнище – ЕUR603/т FOB Мозел  и EUR 605,00/т франко Хамбург.

В  Украйна, според търговски източници, изкупните цени на рапичното семе  се движат в границите  15500-16500  гривни за тон ($400-425/т), като в западните райони се наблюдава увеличено търсене на рапица, натоварена в големи чували (Big Bag) за доставки в ЕС. Цените на търсенето за доставки на украинското рапично семе (без ГМО) в Полша и  Румъния се задържат на равнище  $540-560/т CIF.

Игор Валентович

Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха надолу
6797
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
През първата половина на селскостопанския сезон 2023-2024 година
Преработката на рапица в ЕС счупи рекорда
При очертаващия се спад на реколтата през тази година в общността
Нараства търсенето в ЕС на украинска рапица от бъдещата реколта
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини