Начало » Новини » Страната
19.08.2022 г.

Причини за белите жилки и твърда сърцевина в доматите

Много актуално
Причини за белите жилки и твърда сърцевина в доматите

sinor.bg

Има няколко причини, поради които доматите растат с твърда, бледа и жилава сърцевина. За да не растат безвкусни и с белезникави разклонения в пулпата, трябва да се обърне внимание на сортовите особености, условията, при които се отглеждат, а също да се следва графика за подхранване. Основните причини са пет и не всички от тях могат да бъдат елиминирани в процеса на отглеждане.

Неузрели плодове

Неузрелите добре домати са бели и твърди отвътре – банално, но факт. Откъснатите по-рано плодове просто не са имали време да достигнат пълна зрелост. Това има решение – необходимо е да “доузреят”. За целта се поставят до други узрели плодове (домати, ябълки, круши, банани и др.), които отделят етилен в околната среда и благодарение на него те много скоро ще достигнат желаното състояние. Специалистите наричат етилена “хормон на зрелостта” и най-голямо количество отделят зрелите ябълки.

Сортови особености

За бледата и твърда сърцевина може да има и други причини освен недозряването. Много често това се дължи на сортовите особености. Производителите на семена  са винаги в крак с времето и изискванията на пазара, а той има нужда от твърди, транспортабилни и с добра съхраняемост плодове. Жилките, намиращи се във вътрешността на доматите, позволяват да запазят формата си за дълго време и да имат привлекателен търговски вид. Тези сортове не се славят с високи вкусови качества.

Трудно е да знаем предварително как точно ще изглежда плодът отвътре, защото това не е посочено на опаковката, но трябва да се отнасяме с повишено внимание към сортовете и хибридите, които са позиционирани като плътни, с дълъг срок на годност и транспортабилни.

Какъв мулч да използваме при различните култури

Характерно за едроплодните сортове и хибриди домати е наличието на повече бели жилки, които са свързани с дръжката и имат положителна роля, защото препятстват преждевременното откъсване на плодовете под действие на тежестта им.

Струва ли си да отглеждаме такива домати?

Зависи от нашите предпочитания – един харесва сладки и месести домати, друг търси кисел вкус, а трети може би иска да ги съхранява до Коледните празници и такива сортове, които имат твърда сърцевина ще бъдат най-подходящи.

Горещо време и резки температурни колебания

Горещините и температурните аномалии могат също да бъдат причина за бледата и твърда сърцевина на доматите. Те по принцип са топлолюбива култура и би трябвало топлото време да осигурява благоприятни условия за развитието им. Оптималната температура за растеж и развитие е 22-28 градуса по Целзий дневна и 18-20 градуса нощна. Когато термометърът се покачи над 30 градуса, тогава за доматите става трудно да абсорбират хранителните вещества (особено калий) от почвата. При по-високи температури доматеният прашец става стерилен и не се формират завръзи. Тези, които вече са се образували започват да узряват интензивно – растенията трябва да дадат семена непременно, за да се съхрани вида. В условията на високи температури, ниска влажност на въздуха и почвата доматите забавят образуването на ликопен – пигментът, отговорен за червения цвят на плодовете. Това е причина сърцевината да остане бледа и безвкусна.

Можем да помогнем на растенията частично чрез временно засенчване и по-често поливане, а при отглеждане в закрити съоръжения – проветряване и поставяне на контейнери с вода, за да се повиши влажостта на въздуха.

Недостиг на калий и калций

Белите жилки могат да бъдат резултат от дефицит на калий и калций – два хранителни елемента, които са много важни за доматите. Този фактор е свързан с предходния – високите температури и засушаването препятстват усвояването им. Друга причина е небалансираното подхранване. Когато азотът е в прекомерни количества, тогава се затруднява усвояването на другите елементи.

Калиевото гладуване се характеризира не само с образуването на твърди влакна вътре в плода, но и с неравномерно оцветяване, образуване на жълти и сухи контури по листата, както и усукване на младите листа във вид на тръба.

Недостигът на калций води до върхово гниене на плодовете (върховете потъмняват и изсъхват. В същото време младите листа се покриват с жълти петна и изглеждат като изгорени, а старите придобиват тъмнозелен цвят.

Тази ситуация може да се коригира чрез кореново или листно подхранване на растенията с калиев сулфат, калиев монофосфат, калциев нитрат или обикновена дървесна пепел, които ще осигурят необходимите хранителни вещества.

Столбур

Столбурът е вирусно заболяване, известно още като фитоплазмоза и не е много разпространено. За съжаление не може да се помогне на растенията, защото няма защитни средства срещу инфекцията. Единственото нещо, което може да се направи е да се изскубнат и изгорят болните растения, а горния слой почва да се премахне.

Как да разпознаем болестта? При болните домати стъблата стават по-дебели, а листата издребняват, огъват се и придобиват виолетов оттенък. Цветовете също изсветляват (понякога са зелени по върховете) и се срастват.

Единствената защита срещу фитоплазмата е превенцията. Вирусът се пренася от насекомите вредители: листни въшки, нощенки, цикади, белокрилки. Може да попадне на доматите и чрез плевелите – поветица, жълт кантарион или живовлек. Превантивните мерки се свеждат до борба с вредителите и редовно отстраняване на плевелите. Щамбовите сортове домати са по-устойчиви на столбур.

Могат ли да се консумират доматите с бели жилки и твърда вътрешност?

Отговорът е еднозначен – да. Даже заразените с вируса столбур, защото той не е опасен за човека.

Причини за белите жилки и твърда сърцевина в доматите
32157
 

Последни материали
Виж
Служителите от ОДЗ и НССЗ ще помагат на стопаните при ползването на системата
Фермерите ще получават електронни съобщения за важните срокове и приеми в СЕУ
Обзор на Софийска стокова борса за периода 17-20 септември 2024 година
На борсата се подадоха 500 тона фуражна пшеница на 340 лева за тон
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 20-26 септември 2024 година
Топло време ще съдейства за увеличаване на реколтата от късни зеленчуци
Подготовка на почвата за засаждане на зимен чесън
Германия опростява изискванията към фермерите, вижте промените
Позиция на БАБХ във връзка с пътни инциденти със селскостопански животни
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини