18-04-2006 г. Поради продължителното отглеждане на овощните дървета на едно място (20 и повече години) те изчерпват значителни количества хранителни вещества от почвата, вследствие на което тя обеднява. Торенето възстановява и подобрява почвеното плодородие, регулира вегетативния растеж и продуктивността на овощните растения. Предварителната подготовка на площта, определена за създаването на овощно насаждение, включва мерки, които имат за цел да подобрят почвените условия за улесняване на засаждането, успешното прихващане и по-нататъшното развитие на овощните растения. При необходимост се извършва подравняване на терена, тъй като то улеснява тяхното отглеждане. Подравняването е от изключително значение, когато ще се извършва гравитачно напояване. Силно наклонените терени трябва да се терасират. Мястото се почиства от камъни, стари и засъхващи дървета и храсти. При наличие на много силно заплевеляване може да се използват и хербициди. Засаждането на овощните растения започва през есента след листопада (най-често ноември) и при благоприятни условия може да продължи до началото на вегетационния период през пролетта (набъбването на пъпките). При създаването на голямо овощно насаждение площта се риголва предварително (1-2 месеца) на дълбочина 50-70 см. Преди риголването върху повърхността на почвата се разхвърлят фосфорни и калиеви торове (50-80 кг/дка фосфор и 40-60 кг/дка калий в активно вещество), а оборският тор (3-4 тона на декар) се внася след това, като се заорава с допълнителна обработка на 15-20 см. След това се извършва текущо подравняване, маркиране мястото на дръвчетата в редовете и изкопаване на ямките. От калиевите минерални торове най-често се употребява калиев сулфат, а от фосфорните - троен суперфосфат. В малките градини при засаждането на по-малък брой дръвчета може да се извърши предпосадъчно торене в ямките - на дъното им се разпръскват около 150-200 г троен суперфосфат и 100-150 г калиев сулфат. До 2/3 от пространството над дъното (около 25 см под почвената повърхност) се запълва със смес от горния, богат на хумус почвен слой и 10-15 кг угнил оборски тор, поставя се дръвчето, след което се притъпква. Наранените коренчета се изрязват (опресняват) с овощарска ножица до здрава тъкан преди поставянето на дръвчетата в дупката, като се избягва прекомерно силното им съкращаване. Посадъчната ямка се допълва с почва, като се следи мястото на присаждане (спойката) да остане на 5-6 см над почвената повърхност. Утъпква се отново и се полива с около 10-15 л вода. При извършено пълно органо-минерално запасяващо торене (фосфорни, калиеви торове и оборски тор) овощните дървета обикновено започват да изпитват нужда от азотно торене 3-4 години след засаждането.