Начало » Новини » Света
17.07.2022 г.

В Сърбия не чакат нищо добро от тютюневата реколта

Сушата нанесе 2 удара през сезона и добивите се очертават наполовина
В Сърбия не чакат нищо добро от тютюневата реколта

Прибирането на реколтата от тютюна в Сърбия започва след седмица, но производители от областта Банат смятат, че добивите ще намалеят наполовина в сравнение с миналата година, съобщи местният вестник „Данас”. В областта се сади все по-малко тютюн, а щетите, причинени на добивите от силната суша в Сърбия, само задълбочават проблема. В малко по-добро положение са производителите, разполагащи с напояване, но при останалите нещата не вървят никак добре.

„Сушата удари тютюна 2 пъти. Когато го садихме, беше много топло и не му понесе. След това бе ударен от сушата и жегите през юни, така че не само е рядък, но е и нисък като през май в нормални години. Онези, които разполагат с напоителни системи, ще приберат нещо, но които не са поливали трудно ще получат каквато и да било реколта. И цените не са приемливи – никога, откакто работя тютюн, килограмът не е падал до кило и половина царевица. Все още не сме видели изкупни цени, но това съотношение показва, че всъщност няма на какво да се надяваме”, заяви Алберт Гуляш, фермер от село Михайлово, община Зренянин в централен Банат, който тази година е насадил 5 декара с тютюн.

Гуляш е сред 4-мата фермери в Михайлово, които продължават да отглеждат тютюн, докато по-рано са били 10 пъти повече. Той сам се чуди дали да упорства, но по думите му тютюнът е традиция в семейството, така че му е трудно да се откаже от отглеждането на културата. „Тютюнът е взискателно растение, иска много вложения. Има 3 реколти, първата предстои скоро. След като бъде обран идва низането и сушенето. Това изисква допълнителна работна ръка, която не се намира днес. За щастие има две жени, които работят за мен от години. Би трябвало да наема и още, но няма – нито за тютюна, нито за каквато и да било друга работа. Онзи ден ходих при колега да карам трактора, тъй като не може да си намери работници. Така че ние, които сами имаме доста работа за вършене, си помагаме, защото не можем да намерим работна ръка”, обяснява фермерът. Според него в полята на Банат бъдещето за тютюна изобщо не се очертава бляскаво.

А не бе далеч времето, когато Зренянин имаше своя тютюнева и цигарена фабрика, и фактът, че разположената около нея част от града бе наречена на нейното име, показва колко голямо е било значението ѝ за населението. Отворена през 1870 г., тя произвежда цигари, тютюн за лула и за дъвчене, осигурявайки работа на стотина души, преди да изчезне във вълната на приватизацията при покупката от British American Tobacco, откъдето скоро осъзнават, че нямат нужда от нейната продукция. Няколко години по-късно емблематичната сграда, пазеща нейното име и построена през 1938 г., е продадена и в момента се реконструира за други нужди.

В Сърбия не чакат нищо добро от тютюневата реколта
8961
 

Последни материали
Виж
Средствата са за Кампания 2023
ДФЗ утвърди над 70 милиона лева национална преходна помощ за тютюн
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
От 20 март стопаните кандидатстват по държавната помощ заради войната в Украйна
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Споразумение
Европейската инвестиционна банка безвъзмездно ще консултира екоминистерството
Свързани материали
Виж
Най-слаб е спадът при рапицата – с под 7 на сто
Засетите площи с есенна пшеница в Сърбия са се свили с над 18 на сто
Средната възраст на фермерите е 60 години
Фермите в Сърбия намаляха с 10 на сто за 5 години
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Африканска чума по свинете избухна в Западна Сърбия
Почти 2 години страната не е изнасяла мед за ЕС
Ниските изкупни цени и слабите продажби обезсърчават младите пчелари в Сърбия
Според цените на производител
Зърното в Сърбия поевтиня почти наполовина за година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини