Начало » Важно за фермера » Гори и екология
17.07.2022 г.

Горските отчетоха с 25 на сто повече проверки на полугодието

И актовете за установени нарушения нарастват със същото темпо
Горските отчетоха с 25 на сто повече проверки на полугодието

Екипите на регионалните дирекции по горите (РДГ) и Изпълнителна агенция по горите са осъществили близо 135 хил. проверки по спазване на горското и ловно законодателство през първите 6 месеца на годината, съобщиха от пресцентъра на ИАГ. Над 14 хил. проверки са извършени на обекти за преработка и търговия с дървесина, 16 хил. – в обекти за добив на дървесина, проверени са над 55 хил. моторни превозни средства, превозващи дървесина, 7981 ловци, 5293 риболовци и 35 998 физически лица.

За установените нарушения горските инспектори са съставили 3000 акта – с 600 повече от първото полугодие на 2021 г., и 1200 констативни протокола. Общото количество на установената дървесина, предмет на нерегламентирани дейности през горепосочения период, е 2517,22 плътни кубически метра. Откритите количества дървесина, предмет на незаконни посегателства, през 2022 година са с 268,15 пл. куб. м. повече спрямо иззетите през първата половина на 2021 година.

Само между 12 и 14 юли служителите от държавните горски предприятия и ИАГ са извършили 5361 проверки, при които са съставени 88 акта и 50 констативни протокола.

За посочения период от горските инспектори от  регионалните дирекции по горите (РДГ) в страната са извършени общо 3105 проверки по спазване на горското и ловното законодателство. Проверени са 304 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 520 обекта за добив на дървесина, 1029 превозни средства, превозващи дървесина, 182 риболовци и 1070 физически лица, като са съставени общо 50 констативни протокола и 71 акта за установени административни нарушения по Закона за горите. Основно установените с актове нарушения са за добив на дървесина от немаркирани дървета, за съхранение на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, за транспортиране на дървесина от превозни средства с нефункциониращи GPS-устройства, за неотговарящи на нормативните изисквания системи за видеонаблюдение на обект за складиране, преработване и експедиране на дървесина, за несвоевременно вписване на превозни билети за постъпила дървесина в електронните дневници на обектите, извършващи дървопреработване и търговия с дървесина, и други. Задържани са общо 38,80 пространствени куб. м. дърва за огрев, 5 моторни превозни средства, един бензиномоторен трион и един инструмент за добив на дървесина.

Горски инспектори от РДГ-Шумен са съставили акт по Закона за горите на физическо лице за превоз на дърва за огрев с невалиден превозен билет. Нарушението е констатирано при рутинна проверка на товарно превозно средство, превозващо 4 пр. куб. м маркирани дърва за огрев от бук и габър в местността „Момина чешма“ край Търговище. Колата, дървесината и представеният превозен билет, издаден за друго превозно средство, са задържани. Работата по случая продължава.

За същия период от 3 екипа горски служители са проверени общо 233 превозни средства, натоварени с дървесина, на 3-те постоянни контролни горски пункта в района на РДГ-Пазарджик. Не са констатирани нарушения на горското законодателство.

През посочения период от служителите в държавните предприятия са извършени общо 2256 проверки. Проверките са на 956  обекта за добив на дървесина; 924 превозни средства;  23 ловци, 15 риболовци и 338 други физически лица. Съставени са 17  акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите. Задържани са 14,63 пространствени куб. м дърва, 3 моторни превозни средства, 4 каруци и един моторен трион.

Горските отчетоха с 25 на сто повече проверки на полугодието
5814
 

Последни материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Свързани материали
Виж
В Самоковско и Ихтиманско са задържани над 130 кубика за 10 дни
Провеждат се масови акции за незаконни дърва за огрев в цялата страна
Среща с бранша
Обещава се ефективност при дърводобива и износа на дървесина
След подаден сигнал за поставени мрежи в местността Паметника
Уловена от бракониери риба бе върната в язовир Жребчево
Дървесината е без контролна горска марка и документи за произход
Задържаха бракониерско ремарке с 48 кубика дъбови дърва за огрев в Бургаско
Двамата подсъдими изнудили ресторантьор от Несебър с 1000 лева
Апелативен съд потвърди условни присъди на инспектори по храните за подкуп
През първите 6 месеца на годината
Наложените санкции от проверките в горите в Ловешко надхвърлят 90 000 лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини