Актуалните данни на Министерството на земеделието (МЗм) към 7 юли тази година показват драстично намаление в площите на едни от най-популярните за страната зеленчуци като домати, краставици и пипер. Този срив се отприщва още през първата година от ковид пандемията – 2020-а, и продължава до днес, което показва, че обезщетенията, отпуснати от кабинета заради войната в Украйна тази пролет, отчасти са компенсирали високата себестойност, защото засадените градини тази година са същите като размер като през 2020-а.
Решихме да сравним производството на трите основни зеленчуци през 2019, 2020 и 2022 г. (по данни на агростатистиката), като картината е изключително интересна. В годината преди пандемията например доматите са били засадени върху 46 540 декара, а средният добив е бил 2 056 кг от дка. През 2020 г. площите вече се свиват до 25 860 дка, но добивите леко нарастват - до 2 688 кг от дка.
Тази пролет домати на открита са засадени върху 22 510 дка, почти като през 2020 г., но средните добиви са направо катастрофални. Според анализа на агростатастиката средно от декар са получени 717 кг, което е три пъти по-малко от добивите в предишните години.
Компенсациите за корона вируса
При краставиците резултатите са аналогични. През 2019 г. общо отглежданите краставици на открито и в оранжерия са били върху 14 090 декара,при средни добиви от 18 809 кг от дка. Година по-късно, през 2020-а краставиците и корнишоните вече са засадени само върху 7 хил. дка, при среден добив от декар – около 17 хил. кг.
Тази пролет оранжерийните краставици и тези на открито са засадени върху малко повече от 8 хиляди декара, като добивите на открито са едва 578 кг от декар, а тези в оранжериите са 7 462 кг. Без да бъде обяснено на какво се дължи този огромен срив в средните добиви.
Добрата новина тази пролет е при оранжерийните домати – средните добиви от декар са цели 5 900, което е позволило на стопаните да изнесат на пазара 17 582 т, произведени върху 4 350 дка.
Изводът на агроекспертите е, че общото производство на оранжерийни домати за периода от началото на годината досега е с 36,6% повече на годишна база, докато при оранжерийните краставици е налице намаление с 11%.
Тежко е положението и в производството на пипер. Анализите показват, че през 2019 г. засадените площи са били 30 580 дка, при средни добиви от 18 726 кг от дка. През първата ковид година 2020-а площите спадат до 25 970, при средни добиви от 18 221 – почти като предишната година.
Тази пролет обаче пиперовите градини на открито са едва върху 22 960 дка, при средни добиви от дка – 100 кг от дка. Вероятно защото реколтата е в началото си, затова и данните не са обобщаващи.