Начало » Новини » Страната
04.07.2022 г.

За две години добивът на дървесина е с спаднал с 2,5 млн. кубика

Браншовата камара за дървопреработващата и мебелна индустрия
За две години добивът на дървесина е с спаднал с 2,5 млн. кубика

Мебелната промишленост е притисната от слабия дърводобив Снимка: sinor.bg

Добиването на дървесина в България е намаляло с около 2,5 млн. кубика  в последните 2 години. При планиран дърводобив на около 7,2 млн. куб. метра годишно, през 2020 и 2021 г. са добивани не повече от 6 млн. куб. Предвид факта, че българската мебелна промишленост е силно експортно ориентирана и голяма част от местното производство на мебели се изнася, липсата на дървесина може да се отрази негативно на мебелната индустрия. Заради продължаващата криза обаче мебелните фирми у нас губят поръчки и клиенти и от чужбина, предупреждават от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

През последните 6 години износът на мебели  у нас се е увеличил с 39%, което е по-бързо от увеличението на производството с 16%, сочат последни данни от европейски изследователски центрове. Износът на мебелна продукция за 2020 г. възлиза на  427 млн. долара, като в него не се включват матраците. По експорт на мебели страната ни е на 38 място в света от топ 100  държави в света. Според статистиката българските мебелни фирми изнасят  84% от продукцията за държави от ЕС, а 16 % - са предназначени за други страни. 

Съотношение износ спрямо  производство на мебели според вида на мебелите сочи за превес на тапицираните мебели, чието производство възлиза на 91%,  59%  - офис-мебелите, и 11% - за кухненско обзавеждане. 

Българските мебелисти изнасят основно за Румъния - 15%, Гърция – 9%, Германия - 9% , Франция - 7% , Чехия – 7%, Полша – 6%, Холандия - 5%, Италия - 5%, Дания - 5%, Великобритания - 4 %, 28% - други държави. 

Темповете на растеж в бранша обаче са сериозно застрашени в последните 2 години, тъй като липсата на дървесина се усеща осезателно, независимо че в секторите мебелното производство, строителството и част от дървообработването отбелязват ръст на производство.

От браншовата камара информират, че част от дървообработвателните фирми частично или напълно са спрели работа, а това респективно означава бъдещо намаляване на персонала, по-малко данъци в хазната и по-малко принадена стойност.

Причините за недостига на дървесина са няколко: недоброто управление на горите, съчетано със силно популистки екологични идеологии и незавидното положение, до което е доведен секторът дърводобив. Част от проблемите поражда и заповедта за ограничаване на дърводобива с 30% на обема на предвиденото средногодишно ползване по горскостопански планове от високостеблени гори с възраст над 100 години, издадена от министъра на земеделието от служебния кабинет на Стефан Янев проф. Бозуков през 2021 г., която все още не е отменена.

Малко известен е и фактът, че българските гори са в добро състояние и в последните 60 г. запасите от дървесина са се увеличили почти 3 пъти – от около 240 млн. кубика до 720 млн. кубика. Освен това България е на първо място в страните от ЕС с 52% защитени гори от общата горска площ по „Натура 2000“. Страната ни е на 8 място по обща площ защитени гори, като преди нас са само едни от най-големите държави в Европа – Испания, Полша, Румъния, Франция, Германия, Италия и Швеция, а след нас са страни като Финландия – с три пъти по-голяма територия и по-голям горски фонд. Според експертите обаче, за да се възобновяват, горите имат нужда от сеч, защото по този начин спомагат за намаляване на въглеродните емисии и същевременно осигуряват прираст на дървесина.

Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост/БКДМП/е учредена през 1992 г. като доброволно сдружение с нестопанска цел, чиято мисия е да защитава и представлява интересите на своите членове и на бранша като цяло. В БКДМП членуват близо 250 фирми, 11 професионални гимназии и един университет. Камарата е единственият официален представител на работодателите в секторите производство на мебели, дървообработване, производство и доставка на машини и материали за дървообработващата и мебелна промишленост.

За две години добивът на дървесина е с спаднал с 2,5 млн. кубика
7485
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Провеждат се масови проверки на сечища в цялата страна
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Директорът на ЮЗДП проведе среща с представители на дърводобивни и дървопреработващи фирми
ИАГ извършват масирани проверки в цялата страна
Срещи с бранша
Държавата ще приложи механизми за успокояване на пазара на дървесина
Парламентарната комисия търси алтернативи
Дърводобивът ще блокира, ако горските предприятия бъдат преобразувани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини