Начало » Новини » Страната
04.07.2022 г.

За две години добивът на дървесина е с спаднал с 2,5 млн. кубика

Браншовата камара за дървопреработващата и мебелна индустрия
За две години добивът на дървесина е с спаднал с 2,5 млн. кубика

Мебелната промишленост е притисната от слабия дърводобив Снимка: sinor.bg

Добиването на дървесина в България е намаляло с около 2,5 млн. кубика  в последните 2 години. При планиран дърводобив на около 7,2 млн. куб. метра годишно, през 2020 и 2021 г. са добивани не повече от 6 млн. куб. Предвид факта, че българската мебелна промишленост е силно експортно ориентирана и голяма част от местното производство на мебели се изнася, липсата на дървесина може да се отрази негативно на мебелната индустрия. Заради продължаващата криза обаче мебелните фирми у нас губят поръчки и клиенти и от чужбина, предупреждават от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

През последните 6 години износът на мебели  у нас се е увеличил с 39%, което е по-бързо от увеличението на производството с 16%, сочат последни данни от европейски изследователски центрове. Износът на мебелна продукция за 2020 г. възлиза на  427 млн. долара, като в него не се включват матраците. По експорт на мебели страната ни е на 38 място в света от топ 100  държави в света. Според статистиката българските мебелни фирми изнасят  84% от продукцията за държави от ЕС, а 16 % - са предназначени за други страни. 

Съотношение износ спрямо  производство на мебели според вида на мебелите сочи за превес на тапицираните мебели, чието производство възлиза на 91%,  59%  - офис-мебелите, и 11% - за кухненско обзавеждане. 

Българските мебелисти изнасят основно за Румъния - 15%, Гърция – 9%, Германия - 9% , Франция - 7% , Чехия – 7%, Полша – 6%, Холандия - 5%, Италия - 5%, Дания - 5%, Великобритания - 4 %, 28% - други държави. 

Темповете на растеж в бранша обаче са сериозно застрашени в последните 2 години, тъй като липсата на дървесина се усеща осезателно, независимо че в секторите мебелното производство, строителството и част от дървообработването отбелязват ръст на производство.

От браншовата камара информират, че част от дървообработвателните фирми частично или напълно са спрели работа, а това респективно означава бъдещо намаляване на персонала, по-малко данъци в хазната и по-малко принадена стойност.

Причините за недостига на дървесина са няколко: недоброто управление на горите, съчетано със силно популистки екологични идеологии и незавидното положение, до което е доведен секторът дърводобив. Част от проблемите поражда и заповедта за ограничаване на дърводобива с 30% на обема на предвиденото средногодишно ползване по горскостопански планове от високостеблени гори с възраст над 100 години, издадена от министъра на земеделието от служебния кабинет на Стефан Янев проф. Бозуков през 2021 г., която все още не е отменена.

Малко известен е и фактът, че българските гори са в добро състояние и в последните 60 г. запасите от дървесина са се увеличили почти 3 пъти – от около 240 млн. кубика до 720 млн. кубика. Освен това България е на първо място в страните от ЕС с 52% защитени гори от общата горска площ по „Натура 2000“. Страната ни е на 8 място по обща площ защитени гори, като преди нас са само едни от най-големите държави в Европа – Испания, Полша, Румъния, Франция, Германия, Италия и Швеция, а след нас са страни като Финландия – с три пъти по-голяма територия и по-голям горски фонд. Според експертите обаче, за да се възобновяват, горите имат нужда от сеч, защото по този начин спомагат за намаляване на въглеродните емисии и същевременно осигуряват прираст на дървесина.

Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост/БКДМП/е учредена през 1992 г. като доброволно сдружение с нестопанска цел, чиято мисия е да защитава и представлява интересите на своите членове и на бранша като цяло. В БКДМП членуват близо 250 фирми, 11 професионални гимназии и един университет. Камарата е единственият официален представител на работодателите в секторите производство на мебели, дървообработване, производство и доставка на машини и материали за дървообработващата и мебелна промишленост.

За две години добивът на дървесина е с спаднал с 2,5 млн. кубика
7172
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
Провеждат се масови проверки на сечища в цялата страна
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Директорът на ЮЗДП проведе среща с представители на дърводобивни и дървопреработващи фирми
ИАГ извършват масирани проверки в цялата страна
Срещи с бранша
Държавата ще приложи механизми за успокояване на пазара на дървесина
Парламентарната комисия търси алтернативи
Дърводобивът ще блокира, ако горските предприятия бъдат преобразувани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини