Начало » Важно за фермера » Гори и екология
01.07.2022 г.

Чамбов: Обмисля се варианта с категоризация на сечищата

Срещи с бранша
Чамбов: Обмисля се варианта с категоризация на сечищата

sinor.bg

Българските лесовъди ще отговорят на нарасналото търсене на дърва за огрев за населението при устойчиво стопанисване на горите. Това обеща заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов на среща със съсловието в местността Беглика, което е в рамките на Държавното горско стопанство „Родопи”, съобщиха от министерството на земеделието.

Заместник-министърът подчерта още, че не трябва да се допуска организацията за осигуряването на дърва за огрев и лесовъдската колегия да бъдат употребени за политически цели.

На срещата, организирана от директора на Южноцентралното държавно предприятие, присъстваха и директори на държавни горски и ловни стопанства, териториални поделения, представители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми.

Бизнесът постави редица въпроси, по които търси съдействие от държавното предприятие и Министерството на земеделието, включително сходните цени за добив на дървесина и за добрите, и за лошите обекти.

Валентин Чамбов обясни, че министерството обмисля да реши въпроса с категоризация на сечищата. Той призова за активна писмена и лична комуникация с кметовете на населени места,  за да знае местната общност какъв е ресурсът дървесина като количества и цени.

Чолаков, експерт по ползване на дървесина към предприятието, поясни, че  Велинградският район е един от малкото в страната с фирми, осъществяващи единствено дърводобив, без преработка. Конкуренцията при процедурите е сериозна и се формира ниска средна ценова база при траен ръст на цените на горивата.

Дърводобивните фирми изчезват поради невъзможността за механизация и осъвременяване на добива предвид ниски и нерентабилни интензивности на сечите, а също и слабости при формирането на обектите с териториално отдалечени насаждения, споделиха преработвателите от региона, които предпочитат да закупуват материал от горски склад, без да участват в добивния процес.  Местните фирми споделиха, че в последните две години с проблемен пазар нито един обект, спечелен по реда за „местни търговци“, не е прекратен. Инж. Чамбов предупреди, че предстои стопанствата да завишат контрола върху спазването на изискването закупената по този ред дървесина да остава на територията на общината.

Директорите на горските стопанства отбелязаха слабости в нормативната уредба, водещи до неравнопоставеност по отношение на ограничения дял за добив на дървесина със собствени работници до 25% от общия годишен обем, срещу липсата на подобно ограничение за ловните стопанства. Повечето от тях дават на собствени работници само отказани и прекратени обекти, както и обекти за добив на дърва за огрев за лични нужди. За първа година работим със собствени работници, сподели и. д. директорът на ДГС Селище, инж. Ахмед Кисьовски, и това е работещо, когато няма интерес от фирмите.

За поддържката на горските пътища директорът на предприятието информира, че някои стопанства като Борино и Чепино имат собствени булдозери, сега се купуват и за други поделения. Провалените на два пъти процедури за пътищата е забавило изпълнението им. „Директорите на стопанствата не са ограничавани в разходите за ремонт на пътища“, изтъкна той.

Заместник-министърът отбеляза, че стопанствата се опитват да вдигат постепенно и постоянно цената за добива, но при конкурсите цените се свалят драстично. В отговор на искането на фирмите да бъдат върнати препоръките за търговска репутация за участие в търговете, Чамбов изтъкна, че при издаването на препоръки е налице субективизъм и все по-актуална става идеята за категоризация на фирмите по обективни показатели – брой осигурени работници, обеми добита/преработена дървесина, оборот/внесени данъци.

Той се ангажира с намирането на бързи административни решения по конкретните проблеми в краткосрочен план, и едва ако това е неприложимо – ще се мисли за подходящи нормативни промени. Подобни теми бяха коментирани и на проведена през предходния ден среща с фирми от община Ракитово, които настояват да бъде преразгледан и административно регулиран максималният дял на търговете по реда за местни търговци с предмет на дейност в общини Ракитово, Батак и Велинград, съобразно броя и обема на преработената дървесина от всяка фирма, регистрирана на територията на тези три общини.

Чамбов: Обмисля се варианта с категоризация на сечищата
7030
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Провеждат се масови проверки на сечища в цялата страна
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Директорът на ЮЗДП проведе среща с представители на дърводобивни и дървопреработващи фирми
ИАГ извършват масирани проверки в цялата страна
Срещи с бранша
Държавата ще приложи механизми за успокояване на пазара на дървесина
Парламентарната комисия търси алтернативи
Дърводобивът ще блокира, ако горските предприятия бъдат преобразувани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини