Начало » Новини » Страната
30.06.2022 г.

В разрешителните сектори за изстрелване на противоградни ракети са изключени жилищни и промишлени райони

В разрешителните сектори за изстрелване на противоградни ракети са изключени жилищни и промишлени райони

В разрешените сектори за стрелба на ракети за противоградова защита категорично са изключени жилищни и промишлени райони, бензиностанции и други потенциално опасни обекти, съобщават от Министерство на земеделието. Относно информацията, че част от такава е паднала върху жилищен блок във Видин, Изпълнителна агенция за борба с градушките уточнява, че поради силната буря и вятър парче от една от тях след самоликвидацията на ракетата е било отнесено и паднало в жилищен район. След извършения анализ се констатира, че ракетата е била изстреляна от ракетна площадка, която се намира на разстояние около 3-4 километра от жилищните блокове.

На 28.06.2022 г. между 16:30 и 18:30 часа Регионална дирекция Борба с градушките (РДБГ) гр. Видин изпълнява въздействия в условията на силен и мощен щорм, които нахлува от северозапад от територията на Румъния и се разраства на запад. За цялото време от 11 броя ракетни площадки на РДБГ- Видин са изстреляни общо 206 противоградови ракети и са обработени 6 градови клетки. По най- мощната клетка сумарно са изстреляни над 120 противоградови ракети.

Към 19:27 часа в РДБГ- Видин се получава обаждане от служба КОС за паднало парче от ракета в жк. „В. Левски“, блок №2. Веднага е изпратен специалист от агенцията, който има право да борави с взривоопасни материали и да ги превозва. След направения оглед на място се установява, че е паднало парче от изстреляна ПГР – сопловия блок и част от нея, в което няма невзривен заряд и не представлява заплаха за околните. При падането си частта от ракетата е ударила по допирателна остъклението на балкон в жилищния блок, което се напуква и счупва, а парчето пада на покрива на гараж в междублоковото пространство.

Представителят от регионалната дирекция във Видин е влязъл във връзка със собствениците на апартамента, чието остъкление е повредено и е обяснил за реда на компенсиране на щетите. Само на 28.06.2022 г. от регионалните дирекции на ИАБГ са изстреляни общо 407 броя противоградни ракети и са обработени 28 броя противоградови клетки.

От началото на активния сезон на противоградовата защита с ракетен способ през 2022 г. до днес агенцията е провела 157 въздействия, обработени са общо 591 броя градови клетки и са изстреляни 8190 броя противоградови ракети в защитените с ракетен способ територии. Всяка обработена градова клетка означава предотвратена градушка и недопуснати поражения от нея. 

В разрешителните сектори за изстрелване на противоградни ракети са изключени жилищни и промишлени райони
5826
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Пострадал е и зърненият комплекс на Bunge
Руски ракети поразиха терминал за олио на Viterra в украинско пристанище
Край бреговете на Йемен
Ракета удари кораб с 50 хиляди тона руска пшеница
Активна защита срещу градушки в цялата страна
Противоградна ракета е паднала в частен двор в Сливенско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини