Начало » Новини » Света
21.06.2022 г.

Предизвикателства пред управлението на популациите на мечка, вълк и евроазиатски рис, обсъждаха на експертна среща в Сараево

Предизвикателства пред управлението на популациите на мечка, вълк и евроазиатски рис, обсъждаха на експертна среща в Сараево

Предизвикателства пред опазването и управлението на едни от най-символичните биологични видове едри хищници (мечка, вълк, евроазиатски рис) бяха обект на обсъждане на третата среща на транснационалната платформа за управление на популациите на трите големи хищника в района на Динарските планини.

Форумът, който се проведе от 15 до 17 юни 2022 г. в столицата на Босна и Херцеговина, Сараево, имаше регионален обхват и постави акцента върху съвместното съществуване на хората и едрите хищници в района на Динарските планини, обхващащ страните Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Косово, Хърватия, Словения.

Расте броят на чуждестранните ловци по линия на организирания туризъм

Срещата е част от поредица събития по проект, финансиран от Федералното министерство по околна среда на Германия, във взаимодействие с Федералната агенция по околна среда на Германия, като основната му цел е изграждане на регионален механизъм за управление и наблюдение на едрите хищници с представители на националните и регионалните власти, както и всички заинтересовани страни в тази част на Европа.

Въпреки, че популациите на тези видове в България и Гърция не са част от Динарската планинска верига, представители на двете страни бяха поканени да участват в срещите на платформата, предвид сходните проблеми, които трябва да бъдат решени по отношение устойчивото управление на популациите на големи хищници. Беше обсъдена възможността България и Гърция  да се включат в платформата като за целта да бъде разширен обхвата на ареала й, за да обхване и популациите на юг - югоизток.

По-широката транснационалната координация за управлението на хищниците се налага предвид обширните ареали на тези видове, смятат експертите. Добри примери за сътрудничество в такъв формат бяха презентирани от Алпийската конвенция и Карпатската конвенция. Целта е да се реализира практиката на двата вече успешни формата в една бъдеща форма на сътрудничество за страните на Балканите.   

По време на срещата в Сараево, България бе представена от Радостина Галатионова от МОСВ и Николета Динева от Изпълнителна агенция по горите.

В резултат от срещата се очаква активна работа за поддържане на Балканите оптимално стабилни запаси на видовете.

Предизвикателства пред управлението на популациите на мечка, вълк и евроазиатски рис, обсъждаха на експертна среща в Сараево
4781
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
ЕП призова да се преразгледа защитения статут на вълците и мечките, за да се спаси животновъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини