Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.06.2022 г.

Земеделският министър обещава адекватна помощ за щетите от градушката

Това щяло да стане още в момента на подаване на заявления
Земеделският министър обещава адекватна помощ за щетите от градушката

Земеделските производители ще получат адекватна помощ за щетите от градушката, заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието д-р Иван Иванов по повод падналият град в Садово на 31 май, цитиран от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в оглавяваното от него ведомство. „Държавата е направила всичко необходимо и в момента, в който стопаните подадат заявления за подпомагане, за да се обследват площите, те ще бъдат обезщетени“, изтъкна Иванов.Той призова земеделските производители да не се поддават на внушения, мотивирани от лични и партийни интереси, и да подадат заявления в общинските служби „Земеделие“ в 7-дневен срок, за да могат да бъдат обработени, да се прегледат всички пропаднали площи, да се оцени степента на пропадане на реколтата и обезщетенията да бъдат изплатени във възможно най-кратък срок. По данни на министерството на земеделието към 12 часа вчера са подадени 20 заявления  от земеделските стопани с обща площ 1450 дка.

Министърът прикани земеделските производители да застраховат своята продукция, защото държавата всяка година предвижда бюджет, за да покрива 65% от стойността на застрахователната полица за плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, което представлява максималният интензитет, разрешен по европейския регламент.

Той увери, че министерството на земеделието е направило всичко необходимо, като за ракетен и самолетен способ за борба с градушките са осигурени 13,5 млн. лв. за покриване на територията на страната, и представи пред депутатите подробна справка за дейността на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ на 31 май в Пловдивско. Забрана за изстрелване на противоградови ракети между 16,15 и 16,31 часа е наложена от Центъра за координиране използването на въздушното пространство (ЦКИВП) заради прелитането на пътнически самолет с цел да не бъде създаван риск за човешки живот. Общата площ на обработените 7 градови клетки на 31 май следобед от 29 ракетни площадки към регионална дирекция Поповица е 460 129 дка. Иванов увери, че на 13 юни ще се проведе поредна среща между всички отговорни институции за изчистване на определени неясноти по отношение на работата на този център и налагането на забрани за изстрелването на ракети,както и за да се осъвремени начинът, по който се взаимодейства.

Вследствие на заповед на министъра още на 1 сутринта Георги Динев, заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, и Николай Маринов, директор на главна дирекция „Земеделие и регионална политика“, посещават Садово във връзка с нанесените щети в общината и землището. Те установяват, че по предварителни данни на земеделски производители са засегнати 10-11 хил. декара с основни култури тиквички, домати, пипер, зеле, ряпа, пъпеши, картофи, слънчоглед, царевица, нахут, жито, зърнено-житни, трайни насаждения и др. Веднага е осъществен контакт със служителите на общинската и областната служба „Земеделие“ заедно с кметовете на населените места за уточняване на обстановката и информиране на земеделските стопани за действията, които трябва да предприемат, обясни Иванов.

През тази година в държавния бюджет са предвидени 5 млн. лв. за обезщетения на земеделски стопани в резултат на неблагоприятни климатични условия, уточни той. Министърът припомни, че предвидената помощ е актуализирана и се изчислява на базата на осъвременени технологични карти по данни от НСИ и Системата за агропазарна информация на държавната фирма САПИ ЕООД за първото тримесечие на тази година.

Земеделският министър обещава адекватна помощ за щетите от градушката
6024
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
ДФЗ изплати парите за 100% пропаднали площи
Изпълнителна агенция „Борба с градушките“
Успешна противоградова защита над Дулово
След опустошителни жеги и в очакване на нова гореща вълна
Торнадо, дъждове и градушки нанесоха огромни щети на градини и лозя в Италия
Над 7 часа e стреляно по градоносните облаци в областите Сливен, Стара Загора и Хасково
През 2022 г. са издадени 189 констативни протоколи
ДФЗ утвърди 2,3 млн. лева за компенсации при 100% пропаднали площи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини