Начало » Новини » Страната
03.06.2022 г.

Без обвързана подкрепа, ако сте взели компенсации за 100% унищожени ниви

Срокове за плащане на обезщетенията в Садово
Без обвързана подкрепа, ако сте взели компенсации за 100% унищожени ниви

Снимка: Аспарух Йончев

При платени обезщетения за 100 процента пропаднали площи, поразени от градушки, наводнения, пожари и други природни стихии, фермерите не могат да получат обвързана подкрепа, тъй като според еврозаконодателството се определя за двойно подпомагане. Това съобщиха от министерството на земеделието по повод последните инструкции към фермерите, направени от агроминистъра Иван Иванов във връзка с обезщетенията, предвидени за фермерите от Садово.

За втори път в рамките на една година блокираните ракетни площадки в Пловдивско не можаха да опазят продукцията от градушки заради натоварения самолетен трафик в този регион. Обследванията продължават, така че още не се знае колко площи тотално са пострадали от стихията.

От агроведомството припомнят, че Регионална агенция „Борба с градушките“(РДБГ) – Поповица защитава около 2 244 кв. км. В  нейната защита са разположени големи градове с прилежащите им територии като Труд, част от Пловдив, Асеновград, Садово, Първомай, Чирпан, Димитровград Раковски и Брезово.

Освен данните за паднала силната градушка от 6-та клетка в района на Садово от ракетните площадки в Шишманци и Манолесъщо са докладвани данни за много обилен дъжд (над 22 л./кв.м.) и неповсеместен град с размерите на грах, паднал за около 3-4 минути. Общата площ на 7-те обработени градови клетки е 460 129 декара, а само на 6-та е 153 000 декара, като 109 000 от нея са обработени след изтичането на забраната. 34 600 декара са останали необработени заради забраната.

По същото време, на 31 май има забрана за всички сектори на РДБГ в селата Гелеменово, област Пазарджик и Голям чардак, област Пловдив, но забраната не е повлияла върху обработката на градоопасните облаци, посочиха от ведомството.

Тази година 5 млн. лева са определени за компенсация на стопани, пострадали от лоши климатични условия. На земеделците се дава директна помощ до 80% от средните производствени разходи за отглеждането на дадената култура през съответната стопанска година, изчислено на базата на технологични карти, предоставени от Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД.

Държавната помощ се намалява с 50%, освен ако се предоставя на земеделски стопани, които са сключили застраховки, покриващи минимум 50% от средногодишното им производство или свързаните с производството им доходи.

Държавата подкрепя 65 % от стойността на застрахователната полица за плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, което представлява максимален интензитет разрешен по регламент. При зърнени и маслодайни култури, включени в обхвата на помощта през 2021 г., се покрива 35% от премията.

След като заявленията на фермерите бъдат обработени, в едноседмичен срок УС на Държавен фонд „Земеделие“ ще определи сроковете за кандидатстване. Държавата подкрепя 65% от стойността на застрахователната полица за земеделските стопани. За 2022 г. за тази помощ е утвърден бюджет размер на 3,5 млн. лв. Срокът за кандидатстване за тази година е от 21 март 2022 г. до 29 юли 2022 г. Представянето на застрахователни полици в отдели „ПСМП” на ОД на ДФ ”Земеделие” трябва да се реализира до 31 август 2022 г. Срокът за изплащане на средствата е до 10 работни дни след сключване на договора между земеделския стопанин и ДФ „Земеделие“.

Без обвързана подкрепа, ако сте взели компенсации за 100% унищожени ниви
7769
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Научен обмен
Експерти от института „Константин Малков“ обменят опит с колеги от Малайзия
Институтът по растителни генетични ресурси „Константин Малков“
Новият сорт садовска пшеница „Яйлзла”, представен в Деня на фермера
Фонд „Земеделие”
Платени са всички обезщетения за пострадалите от градушката в Садово
Управителен съвет ДФЗ
Пострадалите от градушката в Садово ще получат 700 хил. лв. компенсации
И фермерите с частично пропаднали площи и без застраховки ще получат компенсации
Отпускат 700 000 лева за покриване на щетите от градушката в Садово през май
Премиерът и агроминистърът на полето
До месец в Садово ще се изплатят всички компенсации - не само за 100% щети
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини