Начало » Новини » Страната
26.05.2022 г.

Агроведомството обещава бърз достъп до дървата за огрев за зимата

Заместник-министър Валентин Чамбов
Агроведомството обещава бърз достъп до дървата за огрев за зимата

sinor.bg

Държавната администрация и всички структури в горите ще работят активно дървата за огрев през зимата да достигнат до местното население навреме. За целта е започнало разкриването на държавни складове. Това е заявил заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов на работна среща с представители на държавните горски и ловни стопанства, браншови организации и бизнеса в Благоевград. В дискусията участваха още Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, Кирил Стоев, областен управител на Перник и Любомир Терзийски, заместник-областен управител на Кюстендил.

Това е първата подобна среща, ще последват още в цялата страна. „Искаме да сме наясно каква е актуалната ситуация в държавните предприятия и ще сътрудничим за решаването на всеки възникнал проблем“, уточни Чамбов.

Във ведомството се получават сигнали за спекулации със списъците за отпускане на дърва, които изготвят местните власти, като в тях се включват хора, които от години не живеят в страната, а дървесината се продава на дървопреработващи предприятия. „Това е незаконно и няма да бъде толерирано, а контролът ще е безкомпромисен. Реални хора, реални обеми, достигащи до хората“, подчерта заместник-министърът. Той заяви, че ако бъдат установени нарушения, ще бъдат налагани санкции.

„Местното население и предприятията не трябва да се конкурират, а дървесина трябва да има за всички. Работим така, че да не остане недобита дървесина”, обясни още зам. министърът.

Относно работата на Югозападно държавно предприятие, Чамбов разясни, че в момента дружеството добива повече дървесина от миналата година и няма да бъде допуснато добиването на по-малко суровина от планираното.

„В област Перник най-голям проблем е липсата на склад, който да гарантира сигурност на хората“, обясни Кирил Стоев. Той уточни, че немалка част от населението се отоплява на дърва и допълни, че ще съдейства за преодоляването на трудностите. За област Кюстендил дърва има и населението ще е подсигурено.

Представителите на бизнеса обясниха, че те очакват през есента да има засилено търсене, като ръст се очаква заради повишаване на цената на основните енергоносители. Прави се навременна подготовка, така че да няма изненади, защото дефицитите, цените и ситуацията заради войната в Украйна тласка хората и предприятията към повишено търсене и ползване на дървесина.

Тема на разговорите бяха още електроните търгове, като от някои представителите на бизнеса беше изразено мнение, че по този начин изкуствено се завишават стойностите. „Не целим увеличение на цените, но провеждането на електронни търгове ще продължи като най-прозрачния начин за продажба на дървесина“, каза инж. Чамбов.

Браншът повдигна въпроси и за нормативната база, регулираща дейността на сектора,  както и за изпълнението на преходните обекти за ползване на дървесина.

„Предстои провеждането на Национален съвет по горите, където ще бъде представен за обсъждане пакет от мерки за подобряване на работата в горския сектор, като част от тях са насочени към повишаване на прозрачността и публичността на процедурите за ползване на дървесина, обясни още зам. министърът.

По време на работната визита в Благоевград Чамбов посети и обособен от Държавно горско стопанство Благоевград склад за продажба на дърва за огрев за населението.

Агроведомството обещава бърз достъп до дървата за огрев за зимата
5067
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Срещи с бранша
Обсъждат се проблемите в горския сектор
Кадрови смени
Бившият зам. министър Валентин Чамбов оглави Югозападното държавно предприятие
Приет е държавен план
Дървесната биомаса е един от най-важните източници на топлинна енергия в България
Заместник-министър Чамбов: Ще увеличим предлагането на дървесина спрямо 2021 г. с оглед задоволяване потребностите на населението
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини