Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.05.2022 г.

Нов сорт зеле посреща повишаващите се изисквания към есенната реколта

Площите намаляват, цените растат, а продукцията трябва да отговаря на редица критерии
Нов сорт зеле посреща повишаващите се изисквания към есенната реколта

Главестото зеле е основна за страната ни зеленчукова култура с високо търсене през есента. Около 75% от реколтата на зеле в периода септември – ноември е предназначенa за преработка под формата на кисело зеле на цели глави (за подготовка на традиционните сарми) или нарязано (за производство на туршии). На фона на данните за намаляващи площи и съществено повишаващи се цени на селскостопанската продукция на зеле, производителите се обръщат към нови решения за осигуряване на добър и качествен добив от тази така търсена зеленчукова култура.

Според актуалните данни на Министерство на земедиелието и храните, през последните години е налице свиване на площите за производство на зеле. През 2020 г. те са намалели със 17,5% спрямо 2019 г. Същевременно търсенето е останало стабилно и това си личи и от повишаването на цените. По данни на Националния статистически институт, средната годишна цена на селскостопанска продукция* за главесто зеле през 2020 г. се е повишила с 4% спрямо 2019 г. (от 0,32 лв./кг до 0,36 лв./кг). Ръстът за 2021 г. е още по-съществен – с цели 36% до 0,46 лв./кг. Предвид общата тенденция на покачване на цените през 2022 г., цената на главестото зеле се очаква не само да се запази, но и е вероятно да се увеличи. Това е очевидно и от средните борсови цени (цена на едро) на тази култура. През 2021 г. в периода на най-голямо търсене – от септември до ноември – цената на едро се е увеличила с 38% спрямо 2020 г. За момента, цената в периода февруари – април тази година се е вдигнала с близо 48% спрямо предходната, като се очаква тази тенденция да се запази и за есента, когато предстои повишено сезонно търсене на зеле.

Тъй като търсенето на зеле е основно за преработка (кисело зеле), това поставя редица точно определени изисквания към производителите за качеството на продукцията. Така например  главите на зелето трябва да са с конкретен размер от 2,5 – 3 кг, за да са подходящи за поставяне в съдовете за кисело зеле. Освен това, те е желателно да имат еднаква форма и размер. Вътрешната им консистенция трябва да е рехава, за да има възможност за качествено производство на кисело зеле – за да поеме зелката развномерно от солта и водата, поставена в съдовете. Не на последно място, жилата на зелките трябва да е по-тънка, за да е по-крехко зелето и да е подходящо за производство (завиване) на сарми.

Съвкупността от изисквания към качеството и характеристиките на зелките поставят редица  предизвикателства пред земеделците. За да имат добра възвращаемост на производството, те  трябва да намерят правилния баланс между качествена продукция и висок добив. На помощ в решаването на този въпрос идва най-новото зеле от портфолиото на Синджента в този сегмент -  Елдорет. Сортът е наследник на добре познатия на пазара Сармалин, но с подобрени характеристики, които да съдействат на производителите да се справят успешно с основното производство на зеле.

Сред плюсовете на Елдорет трябва да се открои това, че той се базира на CMS технология. CMS представлява цитоплазмена мъжка стерилност (Cytoplasmic male sterility) и означава невъзможност на растението да произвежда мъжки цветове. Благодарение на тази технология се постига пълна чистота в семената и съответно най-важното предимство на тази технология – осигуряване на реколта с еднакви по размер глави (зелки), което води и до по-висок добив. Друго силно  предимство на Елдорет е, че има рехава структура и тънка жила, които го превръщат в идеален сорт за производствто на кисело зеле за така обичаните на българската зимна трапеза сарми. Едновременно с това листата имат предпочитаната от потребителите нежна текстура. Главите са добре оформени, с високо средно тегло от 2,5-3,5 кг. Сортът Елдорет притежава висока устойчивост на фузариум (Foc: 1) и е толерантен на бактериоза, а това ще предпази реколтата и ще запази добивния потенциал.

Благодарение на комбинацията от CMS технология, която дава уеднаквени глави и добър добив, заедно с отличното качество на зелките, с Елдорет производителите имат в ръцете си идеален сорт за основното производство. Като подобрен наследник на доказания сорт Сармалин, Елдорет ще допадне както на производителите с доброто си представяне на полето, така и на търговците и потребителите с отличното качество на продукцията. Елдорет вече е наличен за сеитба през сезон 2022 г. и може да се намери в дистрибуторската мрежа за зеленчукови семена на Синджента. Повече информация за Елдорет, като последвате линка.

*Цената на производител е цената „на изхода на земеделското стопанство”. Тя не включва разходи за доставка, съхранение, транспорт и други, възникнали при продажбата или закупуването на селскостопански продукти. Цената не включва получените субсидии върху продуктите (ако има такива), ДДС и други платени данъци.

Нов сорт зеле посреща повишаващите се изисквания към есенната реколта
12418
 

Последни материали
Виж
Половината от подадените проекти са оттеглени от кандидатите
32 общински проекта за улици по подмярка 7.2 преминават на следващ етап на разглеждане
Спадът в доставките от общността за трети страни обаче гони една трета
Пети сме по износ на мека пшеница от ЕС въпреки непълните данни
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 ноември 2024 година
Недостигът на влага поставя под въпрос оцеляването на част от есенниците
Архангел Михаил е и професионалният празник на работещите в този сектор
На МЕСОМАНИЯ 2024 браншовата асоциация ще отбележи 30-годишния си юбилей
Нормативни промени
Слага се ред в загробването на домашни любимци в частни и общински имоти
Нормативни промени
Таксата, която държавните предприятия ще внасят във фонда за инвестиции в горите за 2024 и 2025 г.
Свързани материали
Виж
Националната програма за риска от бедствия за 2024 г.
Високостъблените сортове са по-податливи на топлинен стрес
В научното звено не разчитат само на субсидията от държавния бюджет
Селскостопанска академия държи 85 на сто от патентите за сортове и породи
Сортовото разнообразие на пшеницата – отглеждане на силни и твърди пшеници
95 години от създаването на института
Институтът по земеделие показа 95 сорта ябълки и круши на празника в Кюстендил
Сортовото разнообразие на пшеницата - твърда пшеница
Производство на сливи във Франция, сортове, райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини