Начало » Новини » Страната
17.05.2022 г.

Агроведомството ще преговаря с финансите за данъчна ваканция за фермерите

Срещи с бранша
Агроведомството ще преговаря с финансите за данъчна ваканция за фермерите

Снимка: Министерство на земеделието

На днешната среща с Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) земеделският министър Иван Иванов е подкрепил исканията на организацията за данъчна ваканция, която да се приложи временно, докато не бъде овладяна ситуацията с поскъпването на горива, торове и суровини за производството.

По темата ще бъде насрочена среща с Министерството на финансите. В тази връзка Иванов е посочил, че ръководството на агроведомството е поело мисията да бъде проводник на препоръките от страна на земеделците – „говорим на един и същи език и винаги сме отворени на диалог с вас“, е посочил Иванов. 

По повод дефицита на горива – другата сериозна тема, свързана с износа на газьол за Украйна, създаващ вакуум на вътрешния пазар точно преди жътва, зърнопроизводителите са очаквали съдействие от страна на министерството, така че браншът да има гарантирани количества горива за кампанията. Министърът е посочил, че ще се търси възможност за механизъм, с който да бъде подсигурен достъпа до горива.

Исканията по повод толтаксите за камионите по време на жътва

По повод скъпите торове ведомството ще инициира среща и между членове на НАЗ и производителите и търговци на торове, "за да търсим работещо решение и на трудностите с дефицита и високите цени”, е посочил още Иванов.

Агроминистерството планира среща и с колегите си от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пред които ще бъде поставен въпросът с толтаксите и тяхното начисляване по време на жътва за камионите, превозващи зърно. Да се надяваме, че пътната администрация ще облекчи процедурите и ще се съобрази с факта, че тези камиони през по-голямата част от денонощието не се движат по асфалтовите пътища, а са на полето, където са товарени със зърно. Затова и начина на изчисляването аим би трябвало да се различава от този на останалите тежки товарни средства, които преминават през националнатапътна мрежа.

Стратегическият план и подпомагането на сектора в новия програмен период е другата обсъждана тема. До края на месеца се очакват бележките на Европейската комисия по плана, след което те ще бъдат обсъдени на Тематична работна група, е посочил министърът. „Какви точно ще са възможностите за подкрепа ще е ясно, след като комисията даде своето становище“, уточни д-р Иванов.

От асоциацията поставиха въпроси за напояването и цената на водата, като министърът информира, че се очаква през есента да започне рехабилитация на канали на „Напоителни системи“. По думите му цялостното обновяване трябва да приключи до края на 2025 година, а всяко едно ремонтирано съоръжение ще води до понижаване на стойностите на водата.  

„До края на юни трябва да бъде представен за обществено обсъждане Закона за браншовите организации“, каза земеделският министър. Той уточни, че законът се създава от работна група, включваща представители на министерството и външни експерти, като в момента документът е почти готов. „Искаме браншовите организации да бъдат изпълнени със смисъл, да се знае кой каква представителност има“, допълни министърът. 

Агроведомството ще преговаря с финансите за данъчна ваканция за фермерите
7028
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Искане за промени в бюджета за 2023 г.
Бизнесът с храни оспорва такси за предварително деклариране в НАП на товари над 3,5 тона
Важно за фермера
От 15 октомври фермерите могат да подават по електронен път декларациите за доходите си
Данъчно законодателство
Задава се проблем за фермерите, ако данъчните декларации за доходите се подават само по електронен път
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини