Начало » Новини » Интервю
28.04.2022 г.

Георгиос Георгандас: Войната в Украйна ще разтърси гръцкия план за ОСП

Земеделският министър очаква цените да започнат да падат
Георгиос Георгандас: Войната в Украйна ще разтърси гръцкия план за ОСП

sinor.bg

Гърция беше една от първите държави-членки на ЕС, които изпратиха своя национален стратегически план за коментари от Европейската комисия. След като ги получи, сега администрацията работи върху промените в него - а те се налагат заради войната в Украйна. Предвидено е засилване на елемента на устойчивост и предоставяне на повече финансови схеми и инструменти за управление на риска, посочи министърът на земеделието и развитието на селските райони Георгиос Георгандас в интервю за Euractiv.

- Г-н Георгандас, какви коментари получихте от Европейската комисия относно националния стратегически план на Гърция?

- Забележките са съсредоточени главно върху необходимостта от адаптиране на стратегическите планове на всички държави-членки към новите обстоятелства, създадени от войната в Украйна. Когато плановете бяха представени, това събитие и неговите значителни последици за агрохранителния сектор все още не бяха налице. Коментарите се фокусират също върху грижата за околната среда и по-ефективната връзка с политическите мерки, съдържащи се в нашия стратегически план, както и върху обвързаната подкрепа.

- Обсъждани ли са промени или допълнения към националния стратегически план на Гърция, които да помогнат на страната да се справи с войната в Украйна?

- Войната в Украйна задейства политическите рефлекси както на нашето правителство, така и на ЕС, за да предоставим незабавно и ефективно устойчиви решения на критични въпроси. Важните теми за нас са енергийната независимост и изграждането на нов капацитет за производство на енергия от възобновяеми източници. Ще се стремим да намалим разходите в селското стопанство чрез инвестиции в нови и цифрови технологии, ще насърчим сдружаването на производителите за укрепване на позицията им във веригата на стойността, ще разширим действието на инструментите за финансово управление и ще се съсредоточим върху устойчивостта на доходите на фермерите при непредвидени кризи, включително икономически, екологични и епидемиологични. Искаме да развием и интегрираме именно тези възможности в нашия стратегически план, за да укрепим допълнително инструментариума за подкрепа на нашите производители в рамките на новата Обща селскостопанска политика.

Фермери от Източна Европа предлагат ОСП да се отложи с една година

- Как Гърция възнамерява да използва новите възможности за гъвкавост, предоставени наскоро от Комисията, включително позволените дерогации от екологичните мерки?

- На европейско ниво има силна загриженост по отношение на „зелената посока“ за развитието на селското стопанство  в новите условия, създадени вследствие войната в Украйна. Трябва да призная, че тази критика беше изразена и от нашите производители при общественото обсъждане на стратегическите планове. Това показва необходимостта от балансирани усилия за постигане на целите на новата ОСП във връзка с нейните икономически, екологични и социални амбиции. Необходим е цялостен подход, при който грижите за селското стопанство и околната среда се допълват за постигане на устойчиви производствени условия и осигуряване на продоволствена достатъчност и сигурност.

Вече имаме финансови и политически инструменти както на ниво ЕС, така и на национално ниво, за да подкрепим нашите производители в тази трудна ситуация.

- Продоволствената сигурност е въпрос от особена важност за селскостопанския и хранителен сектор. Каква е ситуацията в Гърция?

- В Гърция нямаме проблем с продоволствената сигурност. Взехме всички необходими мерки навреме, за да се справим с риска. Преодоляхме бюрократичните пречки, за да покрием вноса от Русия и Украйна чрез алтернативни пазари. Следим ситуацията на всеки 5 дни, за да предотвратим всякакви възможни спекулации на пазарите. В същото време насърчаваме увеличаването на производството на мека пшеница и царевица, като включваме тези продукти в схемата за обвързана подкрепа. Разрешаваме също отглеждането на площи, оставени под угар или буферни зони, без да губим привилегиите, предвидени от тези програми. Имам уверение от производителите на слънчогледово олио, че ще увеличат производството си, за да няма проблем с този продукт, въпреки че запасите ни са достатъчни, дори и да не внасяме нито един литър в продължение на 5 месеца.

- А как виждате по-мащабната картина?

- Покрихме нуждите си от вносна царевица и мека пшеница от страни като България, Унгария, Румъния и Франция в рамките на ЕС, както и от Канада, що се отнася до страните извън ЕС. Нямаме проблем с достатъчността и не очакваме проблем в това отношение. Битката се води на ценово ниво, за да могат цените да бъдат овладени и да започнат да падат. Вярвам, че поради достатъчната наличност механизмите за саморегулиране на пазара ще започват да работят и скоро ще видим положителни резултати.

Лилия Александрова

Георгиос Георгандас: Войната в Украйна ще разтърси гръцкия план за ОСП
9255
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини