Начало » Новини » Страната
18.04.2022 г.

Общините ще си разпределят над 509 млн. евро след 2023 г.

Стратегически план на България
Общините ще си разпределят над 509 млн. евро след 2023 г.

sinor.bg

Прилагането на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2023 – 2027 г. трябва да доведе до подем в селското стопанство, което ще подобри инфраструктурата и условията за живот в селските общини. Това е посочил заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на форум, организиран в Пловдив от Националното сдружение на общините в Република България. В дискусията са участвали кметове и председатели на общински съвети от Южен централен район за планиране.

Във връзка с разработването на методика за гарантиран бюджет за всяка селска община и планираното разпределение на 509 201 169 евро между 215 общини зам. министърът е представил всички направления за подпомагане и допустимите инвестиции, по които може да се кандидатства за субсидиите.

На първо място това е строителството, реконструкцията или рехабилитацията на нови и съществуващи улици и тротоари и съоръженията и принадлежностите към тях; на второ строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи общински пътища и съоръженията и принадлежностите към тях;, нва трето е изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения в агломерации с под 2 хиляди жители в селските райони.

На следващо място са реконструкцията, ремонтът, оборудването и/или обзавеждането на общинска образователна инфраструктура (училища и детски градини) с местно значение в селските райони.

Следват реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност, вкл. и дейности за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствени нужди; рехабилитация и доизграждане на канализационни системи и съоръжения; изграждане и/или обновяване на площи за широко обществено ползване, предназначени за трайно задоволяване на обществените потребности от общинско значение; изграждане, реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на спортна инфраструктура.

Реконструкция, ремонт, реставрация, закупуване на оборудване и/или обзавеждане на обекти, свързани с културния живот (читалища).

За подхода Водено от общността селско развитие (ВОМР) средствата от ПРСР ще бъдат в размер на 282 млн. евро, а заедно със средствата от другите програми те биха могли да достигнат за 900 млн. лева.

Заместник-министър Неков припомни пред представителите на местната власт, че Министерството на земеделието защити  60% национално съфинансиране по ПРСР, което се прави за първи път от присъединяването на България към Европейския съюз.

В дискусията участваха още Деляна Иванова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ, Иван Кръстев – заместник-министър на труда и социалната политика, Николина Чапанова – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Общините ще си разпределят над 509 млн. евро след 2023 г.
5960
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
ДФЗ плати 4,2 млн. лева за нови инвестиции по Програмата за морско дело и рибарство
Eдин проект не е допуснат на следващ етап, а два проекта са оттеглени от кандидатите
90 проектни предложения минават на следващ етап за оценка по подмярка 7.2
Решения на Министерския съвет
Кабинетът отпусна нови 23 млн. лева за общинските проекти
Решения на Министерския съвет
След анализ ще се тръгне към финансова децентрализация на общините
Фонд „Земеделие”
Нови 36 проекта за улиците в селата са одобрени по ПРСР
Отчет на министъра пред общините
Законовите промени за Стратегическия план са готови за парламента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини