През изминалата седмица в периода 6 - 13 април 2022 г. продължава тенденцията на поскъпване на агнешкото месо в страната констатират експерти на министерство на “Земеделието”. Наблюдава се увеличение на областите, където се предлага агнешко месо, във връзка с наближаване на Великденските празниците.
Търговията на едро с цяло агне е на цени от 18,12 лв./кг във Видин, Враца и Монтана до 21,50 лв./кг в Пазарджик и Пловдив. В шестнадесет области се отчита повишение на стойностите на седмична база с между 2,5% и 16,5% (Пазарджик и Пловдив) което води до увеличение на средната цена на едро за страната с 5,5%, до 20,15 лв./кг.
Повишение на цените на яйца в страната
За първи път от началото на годината, през изтеклата седмица е регистрирано предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ), засега само в област София, на цена от 22,99 лв./кг.
В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на цяло агне варират от 20,50 лв./кг (Велико Търново, Габрово и Плевен) до 23,25 лв./кг (Пазарджик). Вследствие на чувствително поскъпване на продукта в шест области - от 14,7% в Бургас, Сливен и Ямбол до 45,6% в Пазарджик (донякъде свързано с отчетените промоции през предходната седмица) и появата на предлагане в нови шест области на високи цени, средната стойност в ДТО за страната нараства с 25,5% на седмична база, до 21,45 лв./кг.
През наблюдавания период средните цени на дребно на цяло агне в ГТВ и ДТО за страната са съответно с 2,84 лв./кг и 1,30 лв./кг по-високи от тази на едро.