Начало » Новини » Страната
11.04.2022 г.

Христанов: Работим в посока ковид помощта да се плати на фермерите сега

На форум в София
Христанов: Работим в посока ковид помощта да се плати на фермерите сега

Снимка: Министерство на земеделието

От две седмици единственият заместник министър, който представлява ведомството на срещи с браншови организации, депутати в парламента или пред бизнес форуми, е Иван Христанов. И това е доста странно, на фона на неотложните структурни и организационни дейности, които трябва да се управляват през тази година в агросектора - и то при наличието на още двама заместници във ведомството. Няма начин фермерите да не се питат къде са другите заместници и защо след уволнието на четвъртия все още липсва приемник за поста му. Но за това да му мисли министърът, който очевидно е силно затруднен в избора.

Последната информация за случващото се във ведомството е от края на миналата седмица, когато пресцентърът отрази речта на зам. министър Христанов пред 16-то издание на Великденския форум от националната кампания „Да! На българската храна“. Обичайно на този форум министрите на земеделието представят дейността на ведомството, свързана с контрола върху пазара на селскостопански стоки и храни.

Повечето от представената информация е позната на бранша. Но Христанов направи някои важни уточнения, свързани с подпомагането, извоювано на ниво ЕС, така че земеделският и преработвателен бранш да понесат по-лесно негативите от скъпите горива, енергия и суровини.

Обезщетенията за градушките през миналата година се дават за пролетните дейности сега

„Министерството на земеделието полага всички усилия, за да подпомогне както българските потребители, така и родните производители и да гарантира продоволствена сигурност”, припомни Христанов. В тази връзка ведомството увеличи Ковид помощта за бранша от 72,5 млн. лева до 144 млн. лв. „Така ще можем с най-бърз и наличен инструмент да противодействаме на кризата с ликвидността, която се случва в определени браншове”, поясни заместник-министърът.

Субсидиите по програма де минимис са увеличени до техния таван, като допълнително е оправено искане към ЕК максималните размери на национално ниво да нараснат. Разработена е и програма за осигуряване на достъп до храна на разумни цени, отнасяща се до пшеницата и слънчогледа. „Направихме необходимото, за да може да изкупим 700 хил. тона пшеница и 325 хил. тона слънчоглед, с които да гарантираме продоволствието на българския народ“, подчерта Христанов.

И припомни, че лично той следи всекиднесвно вноса от трети страни на плодове и зеленчуци, „за да е ясно има ли асиметрия между вносни и крайни цани”.  Последните наблюдения на зам министъра са , „че цените им започват да се нормализират и да се доближават нивата от миналата година. Очакваме скоро и стойностите на българския пазар да се понижат“, допълни Христанов.

През последните две седмици се следи и балансът при вноса на конкретни храни, за да може да се гарантира, че българските производители на същите продукти ще могат да пласират своята стока в страната, при това на разумни цени. По отношение на оранжерийните производители бе гласувана специална помощ, която да ги подпомогне при увеличаващите се цени на енергийните ресурси. В сектора на  животновъдството само по схемата „де минимис” подпомагането е 24 млн. лв.

В последните месеци са проведени над 250 срещи с браншовите организации, с което ясно се показва желанието ръководството на министерството чуе всички, да се запознае с проблемите и предложенията им, като немалка част от тях са и приложени на практика.

Към усилията ни се прибавя и това, че настояваме пред ЕК да ускори приемането на всички рамки, което ще позволи българската държава да подпомага производителите и този процес да се ускори“, информира Христанов.

Браншът поиска да получи ковид помощите под формата на заеми

В заключение той коментира, че парите за бизнеса са нужни сега и правителството и министерството работят, за да решат тази задача.

Христанов: Работим в посока ковид помощта да се плати на фермерите сега
7643
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
COVID-19 във ферма за норки в Стара Загора
Поредни срещи с бранша
Овцевъди изчисляват, че след актуализацията на бюджета трябва да получат по 60 лева ковид помощ за животно
Добра новина преди Великден
Указания за кандидатстването за Ковид помощта – 20 май е крайният срок
Дългоочаквано
От днес приемат заявления за ковид помощта
Министерството на земеделието сключи 61 договора със собственици на риболовни кораби и рибари за компенсация на кризата от COVID 19
Отчетът на ръководството на МЗм
Фонд „Земеделие” гласува днес ковид помощта, ще се бърза с плащането
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини