Начало » Новини » Страната
11.04.2022 г.

Зеленчукопроизводителите в Пловдивско, с под 100% щети през 2021 г., получават 2,8 млн. лв. тази пролет

Управителен съвет ДФЗ
Зеленчукопроизводителите в Пловдивско, с под 100% щети през 2021 г., получават 2,8 млн. лв. тази пролет

sinor.bg

В края на миналата седмица от фонд „Земеделие” обявиха за Синор.бг решение на управителния съвет от 1 април т.г., според което производителите на плодове и зеленчуци, претърпели под 100% щети от градушката през август 2021 г. в Пловдивско, ще бъдат компенсирани през тази година. Без да сe уточнява обачe точно кога ще се преведе помощта. Нетипичната политическа 2021 г. с многобройните избори и липсата на постоянно действаща власт рефлектира негативно върху икономическия живот в страната. Проблемът се изостри особено силно с късното приемане на бюджета за 2022 г., в резултат на което не само земеделските производители, но и редица други сфери от икономиката сега боксуват.    

Това е причината едва на 1 април тази година фонд "Земеделие" да помогне фермерите, претърпели под 100% щети от градушката през миналага година, които ще бъдат компенсирани с 2 800 000 лв. помощ по de minimis. Чрез тях стопаните би трябвало да възстановят производствения потенциал на площите (за оперативни разходи за реколта 2022 г.) и са част от увеличения със 150 миилона лева бюджет за държавните помощи за 2022 г., поясниха от ведомството. Пояснението е във връзка със сигнали на читатели, които очакваха да им се отговори на въпроса защо фермерите продължават да не получават подкрепа за огромните щети, предизвикани миналата година в три общини от Пловдивско, където заради полети на военни самолети от площадките на агенцията за борба с градушките не бяха изстреляни ракети срещу градоносни облаци, в резултат на което огромни площи с вече готова продукция бяха унищожени от ледените късове, паднали в региона.

От агроведомството припомят, че с Постановление № 356 от 28 октомври 2021 г. на Министерския съвет бяха одобрени допълнителни трансфери в размер на 15 000 000 лв. по бюджета на Министерството на земеделието за 2021 г. - за изплащане на обезщетения на пострадали земеделски стопани за преодоляване на последствията от градушки чрез бюджета на Държавен фонд „Земеделие“.

С Решение на УС на ДФ „Земеделие“ от 9 ноември 2021 г. е разпределен част от този финансов ресурс (15 000 000 лв.), в размер на 3 млн. лв. Помощта е насочена към компенсиране на напълно пропадналите площи (100 % щети) в резултат от падналата градушка в обл. Пловдив през лятото на 2021 г. по линия на схема за държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природно бедствие“. Усвоените средства по помощта са в размер на 1 972 793 лв.

Земеделските стопани с претърпени частични щети (под 100 %) от градушката през август 2021 г. не попаднаха в обхвата на подпомагане по силата на държавната помощ за 100% щети, поради което можеха да бъдат компенсирани чрез инструмента за подпомагане – de minimis. През 2021 г. поради достигане на лимита на националния таван за сектора подобна подкрепа не можеше да бъде предоставена.

Поради задължението за спазване на европейското законодателство в областта на държавните помощи и предвид факта, че допълнителният бюджет от 15 000 000 лв. можеше да се използва целево до края на 2021 г. само и единствено за преодоляване на последиците от градушки, то остатъкът от него бе възстановен от МЗм по централния бюджет през 2021 г. при спазване на разпоредбите на Закона за публичните финанси.

След решението на ДФЗ от 1 април 2022 г. земеделските стопани с претърпени частични щети (под 100 %) от градушката през месец август 2021 г. в обл. Пловдив ще бъдат компенсирани през настоящата година.

Зеленчукопроизводителите в Пловдивско, с под 100% щети през 2021 г., получават 2,8 млн. лв. тази пролет
6737
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Без изваляване на облаците румънците ни крадат дъжда почти без пари
Инвестициите в борбата с градушките излизат по-евтино от плащането на обезщетения
Изискването е за напълно пропаднали площи, при повечето те са 60-80 на сто
За едва 10-има от пострадалите стопани от градушката в Хасковско ще има обезщетения
През 2023 г. и 2022 г.
Фонд „Земеделие” одобри 3,5 млн. лева за обезщетяване от природни бедствия
Фонд „Земеделие”
Още 3,8 млн. лв. са преведени за щетите от градушки и наводнения
С писмо до Войчеховски България иска да отпадне таванът за подпомагане
Кабинетът гласува 43,5 млн. лв. допълнителна помощ за малките и средни фермери
Управителен съвет ДФЗ
Компенсациите от 22,1 млн. лева за природни бедствия ще се платят до 27 октомври
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини