Начало » Новини » Страната
10.04.2022 г.

Мощен ръст на цените на храните в света ги изстреля на исторически връх

Поскъпването е особено рязко при растителните масла и зърното
Мощен ръст на цените на храните в света ги изстреля на исторически връх

През март храните в света продължиха устремно да поскъпват, достигайки ценови нива, непознати в историята, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Индексът на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в котировките на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, нарасна с 12,6% спрямо февруари, достигайки 159,3 пункта – най-високото ниво, регистрирано откакто започна изчисляването му през 1990 г. Ръстът на индекса е следствие от рекордното поскъпване на растителните масла и зърнените култури с подкрепата на захарта, млечните и месните продукти.

Средната стойност на подиндекса за зърнените култури през март се повиши със 17,1% спрямо февруари до 170,1 пункта, достигайки също най-високото си ниво от 1990 г. „Регистрираният ръст се дължи на рязкото повишаване на цените на пшеницата и фуражното зърно в световен мащаб, което е свързано най-вече с предизвиканите от военните действия накъсвания на доставките за износ от Украйна и в по-малка степен от Русия”, се посочва в съобщението на организацията. През март пшеницата е поскъпнала с 19,7% спрямо февруари, като за това съдействаха и опасенията за състоянието на засетите със зърнената култура площи в САЩ. При фуражното зърно увеличението на цените е с 20,4%, достигайки исторически максимуми при царевицата, ечемика и соргото. Царевицата поскъпна с 19,1% на месечна база заради очакваното значително свиване на износа ѝ от Украйна, която е сред големите доставчици в световен мащаб, както и на фона на повишаването на цените на енергоносителите и влаганите в производството суровини. Още повече през миналия месец поскъпна ечемикът – с цели 27,1% спрямо февруари, за което допринесе неяснотата с доставките на фона на и без това ограниченото предлагане. Същевременно цените на ориза останаха на практика без промяна през март и се оказаха с 10% под показателя за същия месец на миналата година.

При растителните масла стойността на подиндекса скочи с 23,2% през март спрямо февруари, достигайки поредното рекордно ниво от 248,6 пункта. Стремителният ръст е следствие от рязкото поскъпване на слънчогледовото, палмотото, соевото и рапичното масло на международните пазари, свързани и с увеличаването на цените на суровия петрол. Цените на слънчогледовото масло през март се повишиха значително заради свиването на доставяните количества за износ при продължаващия конфликт в Черноморския регион. Останалите масла също поскъпнаха рязко вследствие на нарасналото търсене за внос в световен мащаб, породено от проблемите с доставките на слънчогледовото масло. Намалялото предлагане на палмово масло от основни страни-производителки подпомогна повишаването на цената му, а при соевото масло същата роля изиграха опасенията за свиване на предлагането за износ от Южна Америка.

Доста по-скромен е ръстът на подиндекса за млечните продукти през март – с едва 2,6% спрямо февруари до 145,2 пункта, но за сметка на това той продължава да се повишава за 7-ми пореден месец и вече е с 23,6% над нивото си от март 2021 г. Поскъпването на млечните продукти се дължи основно на свиването на предлагането на международните пазари – млякото, произвеждано в Западна Европа и Океания, се оказа недостатъчно за удовлетворяване на световното търсене. Цените на маслото и сухото мляко се повишиха рязко заради нарасналото търсене за внос най-вече от азиатските пазари и запазването на стабилното вътрешно търсене в Западна Европа. На пазарите на сирена също се стигна до свиване на предлагането на фона на активното вътрешно търсене в страните от Западна Европа, но котировките се понижиха незначително под влияние на промените във валутните курсове.

Средната стойност на подиндекса за месните продукти също достигна рекордно високо ниво от 120 пункта през март след повишаване с 4,8% спрямо февруари. Регистриран бе най-силният месечен ръст на котировките на свинското месо, като причината е в свиването на поголовието от свине за клане в Западна Европа при рязко увеличаване на вътрешното търсене в навечерието на Великден. Цените на птичето месо в световен мащаб се повишиха вследствие на намалялото предлагане от основни страни-износителки заради разпространението на птичия грип, както и във връзка с блокирания износ от Украйна след нападението от Русия. Говеждото месо също поскъпна, тъй като поголовието от животни за клане в част от основните производствени региони се задържа на ниско ниво, а търсенето остана стабилно в световен мащаб. За пореден месец обаче стойността на подиндекса е неоконочателна заради неполучени навреме данни и е изчислена с прогнозни алгоритми, което може да доведе до нейната промяна.

Колкото до захарта, повишаването на подиндекса през март на месечна база е със 6,7% до 117,9 пункта, като спрямо същия месец на миналата година ръстът достига 20%. Нещо повече, регистрираният спад за предишните 3 месеца е почти напълно компенсиран. Поскъпването на захарта е следствие най-вече от рязкото повишаване на цените на суровия петрол, породило очаквания за увеличаване на количествата захарна тръстика в Бразилия през предстоящия сезон, които ще бъдат използвани за производството на етанол. За повишаването на котировките съдейства и поскъпването на бразилския реал спрямо щатския долар, което обичайно води до свиване на продажбите от производителите, тъй като печалбите им намаляват при преизчисляване в националните им валути. Същевременно активното прибиране на реколтата и благоприятните прогнози за производството в Индия, която е един от водещите износители на захар в света, допринесоха за сдържането на ръста на цените. 

Мощен ръст на цените на храните в света ги изстреля на исторически връх
6536
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
Обзор на Софийска стокова борса за периода 9-12 април 2024 година
Липсва предлагане на зърно на борсата с изключение на хлебната пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини