Начало » Новини » Коментари
25.03.2022 г.

Биофермери искат отмяна на промени в мярката за агроекология, наложени през 2021 г.

Становища на бранша
Биофермери искат отмяна на промени в мярката за агроекология, наложени през 2021 г.

Представителите на Националната био асоциация са против промени от 2021 г. в наредбата за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат", които обаче не са отменени със сега предложените от Министерството на земеделието изменения в същата наредба. Последните корекции бяха пуснати за обсъждане през февруари, като предложенията по нея бяха приемани от администрацията до 24 март. Самата асоциацията е изпратила становището си за отмяна на миналогодишните текстове, чиито мотиви Синор публикува.

През миналата година по направление „Контрол на почвената ерозия“ се въведе изменение в дейността на мярката, като се изискваше от земеделските стопани, да започнат да окопават вътрешно редовото пространство на трайните насаждения. За сметка на това Дирекция „Развитие на селските райони“ в агроведомството увеличи компенсаторното плащане за новата дейност с подигравателното 1 €/ха /евро/. Това от своя страна доведе до изключително затруднение в целия земеделски бранш, отглеждащ трайни насаждения, причини изключително много загуби и пропуснати ползи, като подейства крайно неблагоприятно върху цялата природощадяща дейност на земеделските стопани, прилагащи мярката.

Ето и фактите :

1.Земеделските стопани значително увеличиха разходите си за почвообработка, след като се наложи да окопават целите вътрешно редови пространства на площите си от трайни насаждения, което значително увеличи и разходните норми за гориво на единица площ.

И то за напълно излишната и необоснована операция за окопаване, която от своя страна увеличи вредните емисионни стойности на изгорели газове, които машините излишно генерират в атмосферата в резултат на нормативната промяна.

2.На стопаните се наложи, да окопават вече зачимените площи, намиращи се във вътрешно редовото пространство. По този начин се заличи цялата тяхна агроекологична дейност, осъществявана през годините назад, за която дейност са получавали и подпомагане - именно да извършват окосяване, за да се зачими цялата площ на парцелите заети с трайни насаждения .Окопаните площи във вътрешно редовото пространство изключително много затрудни отглеждането на трайните насаждения, като нанесе и не малки щети върху тях,като :

* дейността нанесе щети върху кореновата система на насажденията;

* върху вече окопаваните площи, започна да изниква друг вид трева, различна от нискостеблената в масива, която предизвика изключително голямо ново заплевяване на нивите, тъй като там намират благоприятно място за съществуване високостеблени треви, които иначе ги нямаше в масивите, тъй като бяха вече зачимени;

* след дъждовен период на окопаната площи се образува сбор на вода и кал, което пречи на преминаването на машините или работниците впоследствие;

* във вътрешно редовото пространство намираха убежище и много животински видове като влечуги, костенурки, птици – пъдпъдъци, фазани, гургулици и др. От момента, в който започнахме да окопаваме, всички тези местообитания и гнезда на животни тотално се унищожиха. Голяма част от животните, които обитаваха местата около дърветата, загинаха или останаха без поколение, тъй като погинаха от механизацията и изискването да окопаваме това пространство.

4. Всички земеделски стопани, които започнаха да прилагат окопаване на вътрешно редовото пространство, се сблъскаха с тотални щети и загуба на продукция.

Механизираната техника, за да извърши тази дейност, преминава изключително близко до насажденията, което от една страна причинява щети по самата техника (счупени прозорци, изкривени огледала, врати, фарове и др.), а от друга - се предизвика погиване на значителна част от реколтата, тъй като плодовете падаха на земята, след като премине техниката.

5. В изпълнение на своето законово задължение ДФ „Земеделие“ РА започна да извършва теренни проверки по направление „Контрол на почвената ерозия“ съобразно новите изисквания по дейността. Малкото разумни земеделци, които отказаха да изпълнят тези нелепи услови по мярката, бяха санкционирани жестоко, което доведе и до финансови затруднения при същите, тъй като не можаха да получат подпомагане.

Друга изключително зловредна промяна през миналата година е тази, с която се изисква земеделските стопани да представят оценка по реда на базисните цени на трайните насаждения. Това се въведе уж да спрем заявяването на площи, които не са в процес на плододаване.

Видно от резултатите от миналата кампания, тези очаквания изобщо не се оправдаха, но :

* нанесоха значителни финансови щети на земеделските стопани, които плащаха за тази недомислица, да правят финансова оценка на трайните си насаждения;

* немалка част от добросъвестните земеделски стопани нямаха възможност да платят това безумие и останаха без полагащото им се подпомагане. Няма никаква логика мероприяти по контрол на почвената ерозия да се прилагат в насаждения, които плододават, а в неплододаващите да не се приагат. Мярката касае

* опазване на почвата, и не зависи от периода на плододаване на културите!

Предвид гореизложеното, ние ПРЕДЛАГАМЕ :

 1. Да се отменят направените миналата година изменения, с които се въведе изискване да се окопават трайните насаждения във вътрешно редовото пространство.

2. Изцяло да се отмени изискването да бъдат представяни безсмислени оценки по реда на наредбата за базисните цени на трайните насаждения.

Биофермери искат отмяна на промени в мярката за агроекология, наложени през 2021 г.
8492
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
Промени в наредбата за агроекология бяха обсъдени в МЗХ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини