Начало » Новини » Коментари
18.03.2022 г.

Производители на плодове и зеленчуци искат оставката на зам. министър Бурджев

Администратор да си изпуска нервите - и това доживяхме
Производители на плодове и зеленчуци искат оставката на зам. министър Бурджев

Стефан Бурджев (крайният вдясно) при представянето на кабинета Снимка: sinor.bg

Крайно разочаровани от отношението на заместник министъра на земеделието Стефан Бурджев към производителите от сектора на плодовете и зеленчуците, представители на девет от браншовите организации категорично настояват за неговата оставка. Вчера те са изпратили писмо-декларация до премиера Кирил Петков и до земеделския министър Иван Иванов, разпратено днес и до медиите, с което изразяват „изключителното си разочарование от поведението на Бурджев по време на онлайн среща, проведена със сектора на 11 март”, четем в писмото.

„На тази среща заместник-министърът си позволи да постави 111.5 милиона лева „на масата“ и да поиска от двата чувствителни сектора „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“ да си ги разпределят помежду си, като каза, че на този етап не са необходими анализи?!”, посочват браншовиците.

Според тях това е проява на „явно противопоставяне между двата сектора, защото в тази ситуация на постковид криза и на война в Украйна тези средства са жизнено необходими и недостатъчни и за едните, и за другите”. Зам. министърът обаче се обърнал към земеделците с фразата, че щял им отдели максимум час и половина и в 13,30 часа станал, като съобщил следното - „Повече не мога да се занимавам с Вас и напускам срещата, защото не ми издържат нервите. Моето мнение е за разпределение в съотношение 60% за животновъдство и 40% за плодове и зеленчуци“. Всички колеги от сектора плюс служители на министерството, включително и на заместник-министър Христанов, са станали свидетели на неговото изказване.

Според браншовиците „точно това провокативно изказване за разпределение 60 на 40 на бюджета без анализи, без методика и без аргументи”, на практика е предизвикало и протестните действия, които производителите на плодове и зеленчуци организираха на 12 и 16 март.

В писмото си браншовиците съобщават и за продължението на конфликта между тях и зам. министъра, разразил се на 16 март, почти в края на заседанието на парламентарната комисия по земеделие, на което бяха обсъждани обезщетенията за двата най-чувствителни сектори – „Животновъдство” и „Плодове и зеленчуци”.

„Когато председателят на Управителния съвет на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев запозна Комисията по земеделие със становището на Сгефан Бурджев по темата с разпределението на бюджета, заместник-министърът го обвини неколкократно в лъжа. Нещо повече, той си позволи „откровено“ да заяви че „много по-нуждаещият се сектор, жизненонуждаещият се…“ сектор е „Животновъдството“, защото „работят по 365 дни в годината и се държат много по-достойно“. Докато ние, от сектор „Плодове и зеленчуци“, които „не работим през зимата“, бяхме открито обвинени в „спекулации и злоупотреби“. Ще си позволим тук да цитираме още един грозен изказ на зам. министъра: „От една страна имаме хора, които са готови да отнемат живота си, от друга страна имаме спекулации с цел да разриваме системата, да я разръчкваме и да я възпаляваме. Не е сериозно в тази ситуация такова отношение…“ . И още: „Вижте какви са емоциите при едните, какви са при другите…“

В края на декларацията си представителите на сектора още веднъж посочват, че „поведението на Стефан Бурждев е абсолютно непристойно за член на ръководството на Министерството на земеделието. Свидетели на обидите му станаха и многобройните колеги, които наблюдаваха заседанието онлайн. Заместник-министър Бурждев обвини представителите на сектор „Плодове и зеленчуци“, че спекулират и създават напрежение между двата приоритетни сектора, а в същност, точно това направи той по време на онлайн срещата в петък, 11.03.2022.

Повече няма да търпим подобно противопоставяне между колегите от двата сектора, достатъчно изтърпяхме всички заедно в тези тежки времена. Със своето недобронамерено и непрофесионално отношение към бранша зам. министърът изчерпа нашия кредит на доверие. Единодушни сме, че с това си поведение той не би направил нищо полезно за сектор „Плодове и зеленчуци“, посочват на финала представителите на бранша.

Декларацията е подписана от представителите на следните организации:

СЪЮЗ НА ДУНАВСКИТЕ ОВОЩАРИ

АСОЦИАЦИЯ БЪЛГАРСКИ ПИПЕР

АСОЦИАЦИЯ НА ОВОЩАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МАЛИНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ЯГОДОПЛОДНИТЕ

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРАНЖЕРИЙНА ПРОДУКЦИЯ

ДОБРУДЖАНСКИ ОВОЩАРСКИ СЪЮЗ

НАЦИОНАЛНА БИО АСОЦИАЦИЯ

НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ГРАДИНАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

СЪЮЗ НА ОВОЩАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Синор.бг очаква отговор  от Министерството на земеделието.

В следобедните часове на деня други 10 организации от сектора на животновъдството излязоха с контрадекларация в защита на зам. министър Бурджев. С лека редакционна намеса Синор.бг публикува и тази позиция:

„Зам. министър Бурджев съвсем неправилно се обвинява ,че защитава само интересите на животновъдите. Абсолютно резонно се прие и от народните представители, и от Министерството на земеделието, че потребностите на секторите не са измерими с 50 на 50. Това не е баница с късмети. Тук няма късмети. Подпомагането се дава на сектори, които наистина изпитват най големи проблеми по време на кризата.

Не може да се ползва принципът „делене на калпак“. Животните трябва всеки ден да се хранят, да се доят и да раждат. При тях не може да се пуснат пердетата, загасят печките и поставят катинарите, за да се чакат слънчеви дни. И всичко това съпътствано с голямо увеличение цените на фуража. Известната формула „Продавам един литър мляко, купувам три килограма фураж” вече има друга дефиниция- „Продавам два литра мляко, купувам един килограм фураж”. Ето защо, ние предложихме да се направят анализи на ситуацията и подпомагането да стане на база резултатите от анализа. Зам. министър Бурджев постъпил точно по тази тяхна препоръка и „си навлече необоснования гняв на зеленчукопроизводители и овощари.

Стана така, че някои искат да осъдят професионализма, искат оставки и т.н. Поздравяваме г-н Бурджев, че се държи, реагира и работи професионално, защото цифрите и анализите които той обявява и застава зад тях, не търпят емоции и нездрав разум!”

Под изявлението са се подписали представители на следните организации:

Национална овцевъдна и козевъдна асоциация

Национален съюз на говедовъдите в България

Обединени български животновъди

Съюз на животновъдите в България

Национална асоциация на животновъдите

Сдружение на млеко и месопроизводителите в България

Асоциация на биволовъдите в България

Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България

Асоциация за развъждане на млечни породи кози в България

Групи и организации на производители в сектор „Мляко”

Производители на плодове и зеленчуци искат оставката на зам. министър Бурджев
30198
 

Последни материали
Виж
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Свързани материали
Виж
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
Оферти се приемат до утре, доставките в 4 пристанища са през юни и юли
Саудитска Арабия обяви търг за покупка на близо 600 000 тона пшеница
Оферти се приемат до 25 март
Йордания обяви пореден търг за внос на 120 000 тона пшеница
С отложено плащане до 180 или 270 дни
Египет обяви търг за внос на слънчогледово и соево масло
Предстои да бъде сключено споразумение в две части между сектора и властта
НАЗ: разграничаваме се от обявените в понеделник протести на други организации
От НАЗ категорично не искат оставката на земеделския министър
На днешните преговори в МС фермерите очакват ясна методика за доказване на загубите им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини