Начало » Новини » Света
15.03.2022 г.

ЕС съгласува четвърти пакет от санкции срещу Русия

Европейска комисия
ЕС съгласува четвърти пакет от санкции срещу Русия

sinor.bg

Европейската комисия приветства днешното споразумение на Съвета за приемане на четвърти пакет от ограничителни мерки срещу Русия в отговор на бруталната й агресия срещу Украйна и нейния народ. Тези санкции допълнително ще допринесат за засилване на икономическия натиск върху Кремъл и ще осакатят способността му да финансира инвазията си в Украйна. Те са координирани с международни партньори, по-специално Съединените щати, съобщиха от пресцентъра на Еврокомисията.

Договорените мерки са следните:

Пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори - военно-промишленият комплекс на Кремъл.

Забрана на ЕС за внос на тези стоманени продукти, които понастоящем са под защитни мерки на ЕС, възлизащи на приблизително 3,3 милиарда евро загуби за Русия от нереализирания експорт. Увеличените квоти за внос ще бъдат разпределени на други трети страни за компенсация.

Обширна забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор - с ограничени изключения за гражданската ядрена енергия и транспортирането на определени енергийни продукти обратно в ЕС.

Забрана на ЕС за износ на луксозни стоки (напр. луксозни автомобили, бижута и др.), за да удари пряко върху руския елит.

Списъкът на санкционираните лица и образувания е допълнително разширен, за да включва повече олигарси и бизнес елити, свързани с Кремъл, както и компании, действащи във военни и отбранителни области, които логистично и материално подкрепят инвазията. Има и нови списъци на действащи лица в дезинформация.

Забрана Русия и руските компании да бъдат включвани в рейтинговите агенции за кредитен рейтинг на ЕС, както и предоставянето на рейтингови услуги на руски клиенти, което би довело до още повече загуба на достъп до финансовите пазари на ЕС.

Отричане на статута на най-облагодетелствана нация на Русия

ЕС заедно с други членове на Световната търговска организация (СТО) се съгласиха днес да откажат третирането на руски продукти и услуги в режим като най-облагодетелствана нация на пазарите на ЕС. Това се случва след изявление на 11 март на членове на Г-7. По този начин ще се преустановят значителните ползи, които Русия има като член на СТО. Тези действия срещу Русия защитават основните интереси на сигурността на ЕС и неговите партньори в светлината на непредизвиканата, преднамерена и неоправдана агресия на Русия срещу Украйна, подпомагана от Беларус. Те са напълно обосновани от правото на СТО.

Днешното споразумение се основава на широкообхватните и безпрецедентни пакети от мерки, които ЕС предприе в отговор на агресията на Русия срещу териториалната цялост на Украйна и нарастващите зверства срещу украинските цивилни и градове. Като пазител на договорите за ЕС, Европейската комисия отговаря за наблюдението на прилагането на санкциите на ЕС в целия Съюз. ЕС е обединен в своята солидарност с Украйна и ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ заедно с международните си партньори, включително чрез допълнителна политическа, финансова и хуманитарна подкрепа, съобщават от пресцентъра на ЕК.

ЕС съгласува четвърти пакет от санкции срещу Русия
5205
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
МС прие доклад за изпълнението на Плана за действие за 2024 година
България изостава с 39 законопроекта, задължителни за ЕС
До 24 юни е срокът за подаване на заявления без санкции при промени
817 милиона евро е бюджетът на директните плащания за Кампания 2024 г.
Нормативна уредба
Наредба посочва за производството на каква биомаса ще се отпускат субсидии
Нормативни промени
Драстично се вдигат глобите за нарушен хумус или вкисляване на почвите
Новата Методика за кръстосано съответствие
От 15 до 100 процента се режат субсидиите при умишлени грешки в ДЗЕС-те
Земеделската комисия е блокирала искане да се вдигне забраната за строеж
ЕК ще съди България, ако не решим казуса със заменките на гори до началото на 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини