Начало » Новини » Страната
12.03.2022 г.

Връчиха награди на иновативни компании на изложенията в Пловдив

В 10 раздела се бориха 49 продукта, разработки и технологии
Връчиха награди на иновативни компании на изложенията в Пловдив

Заместник-министърът на земеделието Момчил Неков награди компании, отличени в конкурса за иновации на провеждащите се в Пловдив изложения АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2022, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието.

Неков връчи наградите в раздела за машини и технологии в хранително-вкусовата промишленост, където бяха отличени 3 компании. Плакет и диплом получи продуктът „Фино смляна люспа от шипков плод, подсладена с фино смляна плодова фруктоза“. Иновацията е на българската компания „Балевски и Киров“ ООД. Пункт за добив на месо от едър рогат добитък на фирма „Блиц“ ЕООД бе отличен с диплом за иновативен продукт. Димитровградската фирма „Фермата 2016“ ЕООД също бе наградена за нов вид бонбони от магарешко мляко, разработени с помощта на фабрика „Алпи“.

„Ние сме забравили вкуса на българските продукти. Една от основните цели на ръководството на министерството на земеделието, експертите и Селскостопанска академия е да върнем този истински вкус на родните продукти“, каза заместник-министърът.

Общо 49 продукта, научни разработки и технологии на 26 фирми и 11 научни института участваха в десетте раздела на конкурса тази година.

Наградата „Учен на годината в областта на аграрните науки” получи доц. д-р Димитър Якимов от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите - Филиал Велико Търново. Той е разработил модел за състав за терапия на коронавируси чрез повишаване на хранителната стойност на продуктите.

В категорията „Машини и инвентар за растениевъдството“ плакет и диплом за иновативен продукт получиха 2 компании: “Плевен агроконсулт“ ЕООД България с продукт „Машини и багове за съхранение на зърно и фураж“ и Granit Parts (подизложител на Postrade) за продукт „Proboss седалка AS3520 въздушно окачване SEAT AS3520 AIR Suspension3“. Двата продукта са с немско производство и качество.

В категорията „Технологии на растениевъдството“ плакет и диплом получи „Фиамма“ ЕООД за „Култиватор-сечка SACHO Geacut“, произведен от испанската компания „TMC Cancella“. С диплом бе отличена и българската фирма „Предистик“ ООД за иновативния продукт „GRAS системи за умно земеделие“, който е на световно ниво за прецизни агрорешения.

В раздела „Машини и инсталации за животновъдството“ плакет и диплом за иновативен продукт получи „Агритоп“ ЕООД за система за вертикално повдигане, която улеснява фермерите.

В раздела „Технологии за животновъдството“ бе отличена фирма „Олтек България“ ЕООД за продукта „Система за контрол и управление на храненето“.

Овощарският институт в Пловдив получи за плакет и диплом в раздела „Сортови семена и посадъчен материал“ за нов сливов сорт „Пагане”. С диплом за иновативен продукт бяха отличени Институтът по зеленчукови култури „Марица“ за краставица „Тереза” и Институтът по царевица в Стара Загора за царевични хибриди Кнежа 573, Кнежа 575 и Кнежа 651.

В раздела „Торове и препарати за селското стопанство“ бяха отличени 3 компании за иновации в биоземеделието. Първата, „Сумит Агро Румъния СРЛ“ - клон България, получи плакет и диплом за бактериален подобрител на почвата с наименование „Амилис“, произведен във Франция. Иновацията за биостимулация на растежа и физиологичното развитие на растенията Tytanit, произведена от полската компания “Интермаг“ и представена от АСД ЕООД у нас, получи диплом. Специализираната комисия отличи и биотор за инсектицидно действие „Метамакс“ на „Глобал Агро Сълюшън“ ООД.

В раздела „Научна дейност и разработки“ наградите връчи председателят на Селскостопанската академия проф. дн инж. Мартин Банов. Плакет и диплом получи Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“ за инсталация за пречистване на слънчогледово масло с помощта на ултразвуково поле. Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево, бе отличен с диплом за хибриден слънчоглед „Красела“, както и Институтът по розата и етеричномаслените култури в Казанлък за парфюм „Тютюн и рози“.

„Фарм Солюшън“ ЕООД получи плакет с диплом в раздела „Животновъдство“ за иновативна система за контрол и управление на храненето във фермата DTM Профешънал. Продуктът е произведен в Италия от Dinamica Generale S.p.A.

В раздела „Машини и технологии за производство на вина и спиртни напитки“ „Адиг“ ЕООД получи плакет и диплом за персонални програми за целесъобразно лозарство и винарство Енотерис, произведени от френската компания Sofralab Martin Valatte.

Научните изследвания и иновациите са инвестиция в бъдещето, коментираха участниците в събитието. 

Връчиха награди на иновативни компании на изложенията в Пловдив
5005
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Свързани материали
Виж
Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите
Земеделският министър открива изложението в 11,30 часа
Провеждат конференция за науката и практиката на АГРА в Пловдив
Държавна помощ
Одобрени са 3,5 млн. лева за участия в изложения
Приеми по Стратегическия план
От 1 до 15 декември се кандидатства за участия във винени изложения
От 8 до 11 ноември
Официално откриване на традиционните есенни изложения за храни
Предстоящо
Юбилейното 30-то издание на изложенията за храни ще се проведе от 8 до 11 ноември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини