Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.03.2022 г.

Фермери ще мерят сили в 7 състезания на юбилейния събор на овцевъдите

От 6 до 8 май край Петропавловския манастир
Фермери ще мерят сили в 7 състезания на юбилейния събор на овцевъдите

В 7 различни състезания ще мерят сили фермери от цялата страна на 10-ото юбилейно издание на Събора на овцевъдите от 6 до 8 май  край Петропавловския манастир, съобщиха организаторите на проявата. Победителите освен овациите на публиката ще получат специални плакети и различни парични награди.

Първата надпревара ще бъде майсторското обезкостяване на агнета с Ути Бъчваров. Състезанието ще е на 6 май от 13 до 14 часа и в него може да се включи всеки желаещ, който може умело да разфасова месо. Единственото условие е всеки участник да ползва свой нож.

Същия ден от 15 до 16 часа за първи път на събора ще се проведе конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко.  Фермерските продукти ще бъдат оценявани по плътност, структура, цвят, масленост и вкус както от експерти, така и от жури от публиката.

Заради големия интерес и тази година състезанието по ръчна стрижба с овчарска ножица ще е в два дни. То ще се проведе на 6 и 7 май от 14,30 до 15,30 часа, като се изисква участниците да ползват своя овчарска ножица.

За събота, 7 май,  са насрочени двете надпревари по доене. В 11 часа ще започне състезанието по машинен млеконадой от кози, а от 15,30 до 17 часа ще е най-масовото състезание – ръчно доене на овце. Завидни умения в ръчното доене миналата година показаха 26 участници – мъже и жени, както и 5 деца, най-малкото от които бе на 5 години.

В събота и неделя ще са и зрелищните състезания по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България. Те ще се проведат в различни категории на специално оформен терен  на 7 май  от 10 до 18 часа и на 8 май от 10 до 16 часа. Посетителите ще се радват на различни конни демонстрации и атракции.

В последния ден на събора, 8 май, от 11 часа ще е безспорно най-атрактивното състезание за най-тежък коч. Победителят ще бъде определен безпристрастно от кантара, а фермерът, собственик на животното победител, ще получи парична премия от 1000 лева . Категоричният първенец миналата година бе 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите Беграмска и Аваси.

Във фермерските надпревари може да участва всеки желаещ, като записванията за участие са на място преди старта на всяко състезание.

Съборът на овцевъдите ще съчетае най-традиционният български поминък овцевъдството с народната битова култура и фолклор. Десетото  юбилейно издание от 6 до 8 май 2022 г. ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни. 

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Фермери ще мерят сили в 7 състезания на юбилейния събор на овцевъдите
5259
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
За първи път ще има надтегляния за магарета
Коне тежковози ще показват умения на събора на овцевъдите
Премиум знак на Националният събор на овцевъдите ще получат първокласни продукти от овче и козе мляко
С цел насърчаване на потреблението и производството им от родни суровини
Представят качествени продукти от овче и козе мляко на събора на овцевъдите
Съборът на овцевъдите с награда 1000 лева за най-тежък коч
Предстоящо
Съборът на овцевъдите от 6 до 8 май - с нови състезания за фермерите!
Отличиха представители на породата българско овчарско куче по възрасти и класове
Бойко Георгиев взе първите места в състезанията по стрижба на събора на овцевъдите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини