Оценки на Европейската комисия сочат, че потреблението на рапица в Европейския съюз ще намалее през настоящия сезон с 6,3% в сравнение с миналия до 21,8 млн. тона, което заедно с нарасналата реколта в общността ще доведе до спад на търсенето за внос на маслодайната култура с 15% до 4,9 млн. тона, съобщи електронното издание Biofuels Interational.
По данни на ЕК реколата от рапица в държавите-членки на ЕС през миналата година е нараснала с малко под 340 хил. тона спрямо прибраната през 2021 г. до 17 млн. тона. Спорез проучване на водещата германска компания за пазарна информация Agrarmarkt Informations-Gesellschaft реколтата е нараснала в най-голяма степен в Румъния, както и в България, Дания, Литва и Полша. Въпреки това реколтата в ЕС като цяло е под средния многогодишен резултат.
Увеличената реколта и очакваното по-слабо търсене изглежда ще доведат до известно свиване на разликата между производството и преработката на рапица през сезон 2021-2022 г. През миналия сезон реколтата бе достатъчна за малко под 72% от преработваните количества рапица в ЕС, макар да имаше съществени разлики по държави. През тази година очакванията са производството да покрие около 78% от нуждите на вътрешната преработка. Това е и основанието на ЕК да прогнозира, че в сравнение с миналия сезон ще се наложи по-малък внос от трети страни.
От изпълнителния орган на ЕС не предвиждат промени в запасите от рапица в общността в края на сезона в сравнение с показателя от миналия сезон, като те ще останат на ниво от около 500 хил. тона.