Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.02.2022 г.

Антидотите на „Байер” помагат при рискови ситуации на полето

Антидотите на „Байер” помагат при рискови ситуации на полето

„Байер Кроп Сайанс“, лидерът в хербицидите за смесено заплевеляване в житни култури и хербициди в царевица, представи своите експертни предложения за справяне с абиотичния стрес при пшеницата и царевицата. По време на уебинар със свободен достъп в Youtube и Facebook най-титулуваните експерти в областта на растителната защита и земеделието в България обясниха връзката между абиотичния стрес и продуктивността на културите, демонстрираха и как хербицидите на „Байер“ помагат в рискови ситуации на полето.

Абиотичният стрес през последните години стана една от основните причини за намаляване на продуктивността на земеделските култури, наред с болестите и вредителите, отбеляза проф. Андон Василев, преподавател в катедра „Физиология на растенията, биохимия и генетика“ на Аграрния университет в Пловдив. Този вид стрес е свързан с негативните влияния на климата, както и с концентрираното действие на хербицидите върху земеделските култури. Крайният резултат е по-ниски добиви и понижен икономически резултат за стопанството.

Експертното решение в тези рискови ситуации при пшеница и царевица е свързано с избора на високо селективен хербицид. За да предложи категорична помощ на земеделските производители, които трябва да вземат точните управленски решения, както и за да повиши селективността на своите хербициди, „Байер“ залага на доказано ефикасната антидотна технология.

Как да подобрим селективността на хербицидите?

Проф. Василев разказа за своите наблюдения в университетските полета и обясни защо продуктите на „Байер“ имат по-висока селективност. Тя се дължи на антидотната технология. „Включването на антидотите в хербицидните формулации води до намаляване на активната хербицидна субстанция в културното растение до неувреждаща концентрация. Токсичността на хербицидите се предотвратява, без да се намалява ефикасността спрямо плевелите“, по думите на проф. Василев. Съвременните антидоти се използват при борбата с плевелите при зимни житни култури, царевица и в по-малка степен при ориз. Най-подходящото време за пръскания при засушаване е много рано сутрин или късно вечер. По възможност е добре да се направи нощно третиране, тъй като тогава напрежението от засушаването на растението е много по-слабо.

Професор Тоньо Тонев представи резултатите от антидотната технология в продуктите на „Байер“, приложени върху университетските полета. „В състава на основните хербицидни препарати на „Байер“ при пшеница и царевица влизат три основни антидота: мефенпир-диетил при пшеница, изоксадифен-етил и ципросулфамид при царевица. Препаратите на „Байер“ притежават физиологична селективност, която е най-надеждна сред останалите типове избирателност при културите.  През последните години в състава на продуктите за растителна защита се включва повече от едно активно вещество, с цел да се разшири спектърът на действие и да се противодейства на резистентността“, посочи проф. Тонев.

Несъмнено трябва да се избере хербицид, максимално селективен към културата, например Секатор® Пауър при пшеница, показват научните наблюдения на проф. Тонев. „Присъствието на антидот в продукта дава по-голяма свобода на фермерите при неговото приложение. Необходимо е да използваме продуктите навреме, дори когато не са налице стресови фактори, които да провокират фитотоксичност. Всеки стрес, в който културата изпадне – абиотичен или хербициден - е начин да се повлияе върху физиологичното развитие на растението. Ако стресът е агресивен, несъмнено се отразява на добивите. Поради това, колкото по-бързо растението излезе от състоянието на стрес, толкова по-малки биха били щетите и съответно отражението върху добивите и печалбата, която фермерите могат да реализират.“, обясни проф. Тонев.

Споделен опит

По време на уебинара търговските представители на „Байер“ разказаха любопитни истории от полето, като дадоха и съответните съвети за успешни технологии.

Владимир Вълчев, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“, показа категоричното действие на Атлантис Актив® срещу плевелите в полето с пшеница при село Оризово, Южна България. „През есента заварихме плътен килим от райграс, пшеница почти не се виждаше. На 6-и ноември приложихме 30 гр/дка Атлантис Актив® със 100 мл Биопауър®. При прилагането на продукта гледахме да няма големи температурни амплитуди, а растението и плевелите да са във вегетация. На 13-и януари се виждаше безкомпромисното действие срещу райграс. Антидотът помогна да се запази пшеницата и в същото време плевелите бяха унищожени.. При проблемни полета с райграс и широколистно заплевеляване ние от „Байер“ препоръчваме пролетно третиране с Атлантис Актив® в доза 30-33 гр/дка със 100 мл Биопауър®.“ 

Цвета Попова, Мениджър „Ключови клиенти“ в „Байер Кроп Сайанс“: „От близо 5 години в района на Североизточна България проследяваме разпространението на житни плевели, неприсъщи отпреди за региона. Това са трудни за борба плевели като овсига, райграс, власатка, див овес. „Байер“ предлага решения за справяне както с икономически значимите плевели, така и с това, върху пшеницата да няма стрес – нещо изключително важно през пролетта в началната фаза на развитие на културата. Трудното разпознаване на плевелите е един от факторите, които влияят на тяхното разпространение. Много важно е да преценим точно с кои плевели ще извеждаме борбата.“, посочи специалистът и разказа за решението на това предизвикателство в полетата с пшеница на фирма „Стем Агро“, Христо Милев, град Кубрат.

В началото на пролетта е установено смесено заплевеляване с великденче, теменужка, лепка, мак, див овес, овсига и райграс. „Избрахме хербицид, който е комплексен като действие и цена, по желание на земеделския производител също безопасен за културата. Третирахме в доза 37 гр/дка Пасифика Експерт + 100 мл Биопауър®. През пролетта температурите са променливи към ниски и изборът на хербицид е от особено значение, като на първо място продуктът трябва да бъде селективен. Пасифика Експерт е доказано име сред много земеделски производители. Ефектът на Пасифика Експерт беше категоричен срещу всички плевели в това стопанство, както и във всички останали стопанства, които избират този препарат.“

През 2022 г. „Байер“ ще предложи най-завършеното хербицидно портфолио, подходящо за различни трудни ситуации и заплевеляване. Пасифика Експерт е най-предпочитаният хербицид за смесено заплевеляване в пшеница, действащ еднакво добре както срещу житни, така и срещу широколистни плевели. Атлантис® Актив със съдържание на тиенкарбазон-метил е специалистът срещу райграс и трудни за контрол широколистни плевели. За контрол на широколистно заплевеляване в житни култури, подобреното решение е Секатор Power®. Атлантис Флекс® е ненадминатият хербицид при тежко и комплексно житно заплевеляване, включително с власатка и овсига. Пума Промо® е безкомпромисен при борба с житни плевели като див овес, лисича опашка и ветрушка. Всички тези продукти на „Байер Кроп Сайанс“ са предпочитани от традиционалисти, които залагат на качествени продукти на добра цена.

Фунгицидните предложения на „Байер“ са съобразени с потенциала на посевите и натиска от болести. Препоръчват се две схеми на приложение: защита без аналог със Солигор® за първо третиране и върхово ниво на защита със Зантара® за второ третиране. Втората схема за фунгицидна защита предоставя сигурност  в настоящето и в бъдеще с най-новия фунгицид Инпут® за първо приложение и Аскра® за второ приложение.

Прозаро® помага в ситуации, изискващи третиране срещу фузариум. За надеждна инсектицидна защита, подобрената формулация на Децис® - Децис 100® осигурява контрол над най-вредоносните неприятели в пшеница.

Промоционални оферти в житни култури 2022 г.

На всеки закупени 35 кг Пасифика Експерт + 10 л Децис 100® „Байер“ предоставя 10% бонус количество Децис 100®.

На всеки закупени 30 кг Пасифика Експерт + 50 л Инпут® „Байер“ предоставя 10% бонус количество Инпут®.

На всеки закупени 5 пакета Секатор® и Солигор® + Био Пауър® в комбинация с 10 л Децис 100® „Байер“ предоставя 10% бонус количество Децис 100®.

Пума Промо® бонус пакет 15 л Пума Супер® + 5 л Солигор®.

На всеки закупени 10 пакета Инпут® + Аскра® ЕксПро „Байер“ предоставя 5% бонус количество Инпут® при попълване на ваучер до 28 февруари 2022 г.

На всеки закупени 100 л Зантара® „Байер“ предоставя 5% бонус количество Зантара® при попълване на ваучер до 31 март 2022 г.

Антидотните компоненти в хербицидните препарати довеждат пряко или косвено до по-висока производителност, по-високи добиви и в крайна сметка - до по-добра печалба. Това показват опитите на проф. Тонев в полетата с царевица на Аграрния университет.

Професорът разказа за постиженията на антидотната технология при контрола на хербицидния стрес с продуктите на „Байер“ при царевица. Най-голямото предимство на Мерлин® Флекс е, че при първия паднал дъжд със стопанско значение той се реактивира и дори поникналите, но не много прораснали плевели с дължина около 5-6 см биват контролирани отлично. След 6 дни те побеляват и до 10-12 дни загиват напълно, посочи проф. Тонев.

Изоксафлутолът като активно вещество в Аденго® и Мерлин® Флекс показва максималните си хербицидни възможности при наличие на оптимална влага. В такива условия той се реактивира и унищожава дори вече поникнали плевели. При липса на влага плевелите проявяват по-слаба чувствителност към Аденго®. Продуктът се активира и става ефикасен дори при по-малки количества дъжд, ако плевелите все още не са поникнали. Много добро ранно вегетационно действие от Аденго® се наблюдава до 1-2 лист на плевелите. Хербицидът притежава и дълго реактивиращо се последействие, което се дължи на изоксафлутола.

Антидотът ципросулфамид се съдържа в препарата Монсун Актив, който действа ефикасно, когато се прилага във фаза 2-6 лист на еднолистните широколистни плевели и във фаза 2-3 лист до начало на братене на едногодишните житни плевели, включително балур от коренища. Комбинираното действие на Мерлин® Флекс 42 мл/дка + Монсун Актив 150 мл/дка осигурява отличен резултат срещу житни и широколистни плевели, показва опитът на проф. Тонев. При тази система е подходящо Мерлин® Флекс да се приложи след сеитба, преди поникване, тъй като идеалният вариант е културата да бъде освободена от най-ранното заплевеляване. Дори да няма достатъчно влага Мерлин® Флекс ще се реактивира при първия паднал дъжд и ще обхване почти целия спектър от едногодишни плевели. Едновременно с това, ако имаме наличие на тежко заплевеляване с балур от коренища и паламида, тогава Монсун Актив ще бъде ефикасно допълнение към Мерлин® Флекс, защото така той ще овладее първото заплевеляване. Тогава може да се даде шанс на балура да достигне височина 15-20 см и да се извърши третирането. Много важно е да наблюдаваме фона на заплевеляването, посочи проф. Тонев.

Мерлин® Флекс и Монсун Актив са най-новото промоционално предложение от „Байер“ в царевица. Комбинираната формулация е идеална за овладяване на едногодишните и многогодишните плевели. Истинското решение на проблема с многогодишните плевели се състои в умелото боравене с глифозат в лятно-есенния период, с предшественик зърнено-житна култура.

За интензивно изчистване на полета, силно заплевелени с балур, и за справяне с резистентностни популации „Байер“ препоръчва третиране на стърнището с Раундъп, както и почвено приложение на Мерлин Флекс за интензивно изчистване на балура от семена. Финален контрол на балур от семена и коренища осигурява Монсун Актив. Това е технология, включваща три различни механизма на действие.

И двата проведени уебинара от Байер, с фокус върху хербицидните и фунгицидните технологии са достъпни в YouTube и Facebook.

Очаквайте в края на февруари още един уебинар от Байер, с акцент върху царевицата и успешните цялостни технологии за отглеждане на културата.

Антидотите на „Байер” помагат при рискови ситуации на полето
3589

Последни материали
Виж
Докато изнасят своето като за световно
Руските окупатори изкупуват украинското зърно под 100 долара за тон
Обвиняват го в натиск върху подчинен за предаване на изпитни въпроси от конкурс
Румънският селскостопански министър подаде оставка заради подозрения в корупция
Читалищата от региона обраха наградите в състезанията
Победителката в надпреварата за едра череша в Кюстендил е с диаметър 36 милиметра
Полезни съвети
Как да подхранваме пипера през периода на цъфтеж и плододаване
От партията настояват за разкриване на извършителите на хулиганската проява
Земеделци осъждат остро ново оскверняване на паметника на Стамболийски в Пазарджик
Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти
Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2022
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам