Европейската комисия (ЕК) разреши пускането на пазара на домашни щурци (Acheta domesticus) като нова храна в Европейския съюз ЕС. Това е третото насекомо, което е успешно одобрено за консумация и следва предишни подобни разрешения от Еврокомисията - за изсушения жълт брашнен червей през юли 2021 г. и през ноември - за мигриращия скакалец, съобщи аг-пресс.ес.
Домашният щурец ще се предлага изцяло замразен или изсушен, както и на прах. Това разрешение беше одобрено от държавите-членки на 8 декември 2021 г., след строга оценка от Европейската агенция за безопасност на храните, която заключи, че консумацията на това насекомо е безопасна при употребите, представени от компанията-заявител.
Продуктите, съдържащи тази нова храна, ще бъдат етикетирани по подходящ начин, за да маркират всякакви потенциални алергични реакции. През последните години Организацията по храните и земеделието установи, че насекомите са хранителен и здравословен източник на храна с високо съдържание на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. Освен това насекомите съставляват значителна част от ежедневната диета на стотици милиони хора по света.
В контекста на стратегията от фермата до вилицата насекомите са идентифицирани като алтернативен източник на протеин, който би могъл да улесни преминаването към по-устойчива хранителна система.