Начало » Новини » Страната
08.02.2022 г.

Пожар изпепели 15 декара с тръстика в Дуранкулашкото езеро

Сигнал от екоорганизация
Пожар изпепели 15 декара с тръстика в Дуранкулашкото езеро

Снимка: Коалиция "За да остане природа в България"

Коалиция „За да остане природа в България“ призовава за спазване на законите, защитаващи важни природни местообитания и видове. Призивът е по повод пожара в защитената зона Дуранкулашко езеро, унищожил на 5 февруари цели 15 декара с тръстики. И това се случва броени дни, след като отбелязахме Световния ден на влажните зони, сигнализират от екоорганизацията.

Посегателствата върху тези места са непрекъснати - опожаряването им се случва всяка година през различни сезони, освен това често влажните зони биват пресушавани, засипвани и застроявани.

Само преди няколко години големи пожари унищожиха сериозна част от различни защитени зони у нас - Драгоманското блато (където изгоря 80% от растителността), Дуранкулашкото езеро, бившето Стралджанско блато и "Калимок - Бръшлен".

Почистването чрез изгаряне на тръстиковите масиви в тези защитени зони е строго забранено от българското законодателство. Въпреки това, влажните зони пламват всяка година.

Какво причиняват пожарите

Защитените влажни зони са важни и заради растителните видове, които виреят там, и поради факта, че са местообитания за ценни животински видове и птици по време на миграция, за зимуване или за гнездене. При пожар:

*        загиват много земноводни, влечуги, безгръбначни животни, а понякога и дребни бозайници, които се озовават в капана на огнената стихия.

*        в зависимост от сезона растителността може да не се възстанови в достатъчно количество и така много птици могат да останат без места за гнездене.

*        пепелта може да доведе до еутрофикация, т.е. замърсяване на водата, и може да изчезнат рибите.

*        нарушава се баланса в екосистемата и това може да доведе до повече вредители като комари, а в същото време косенето на тръстика, ако се прави по план, може да е полезно за екосистемата

*        още по-сериозни са щетите в преходните зони - пасища и прилежащ екотон, защото там живеят животните, които не могат да избягат - като костенурки, дребни бозайници и др.

Много от влажните зони, срещу които има ежегодни посегателства, са под няколко защити - като „Натура 2000” зони, като защитени местности, като Рамсарски места, които страната ни е идентифицирала като важни за опазване с оглед подписаната конвенция.

Проблемът е, че много важни за биоразнообразието у нас места все още нямат необходимата защита. Затова и от организацията припомнят, че една от общо 14-те активни наказателни процедури на Европейската комисия срещу България в сектора "Околна среда" е именно за необявяване на зоните от природозащитната мрежа "Натура 2000" със заповеди, които задават конкретни режими и цели за опазване. Това важи за 194 от общо 229-те територии.

Пожар изпепели 15 декара с тръстика в Дуранкулашкото езеро
5803
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини