Начало » Новини » Страната
01.02.2022 г.

Иванов към лозарите: Подпомагането по лозарската програма се увеличава до 90% през 2022 г.

Послучай Трифон Зарезан
Иванов към лозарите: Подпомагането по лозарската програма се увеличава до 90% през 2022 г.

Снимка: Министерство на земеделието

През 2021 г. по националната програма за подпомагане на отрасъла са сключени 196 договора на обща стойност над 36 млн. лв. А през 2022 година средствата по редица от мерките на лозарската програма се увеличават. Това заяви днес министърът на земеделието Иван Иванов по повод отбелязването на празника на лозаря Трифон Зарезан в Плевен. Той и заместник-министрите Стефан Бурджев и Иван Христанов се включиха в традиционното зарязване на лозята, които се организират от Института по лозата и виното – Плевен.

Министърът припомни, че по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ подпомагането се вдига от 75 на 90% от разходите за всяка дейност. При мярката за „Инвестиции в предприятията” ръстът е от 50% - и то за микро-, малки и средни предприятия. От 25 на 35% се увеличава помощта за предприятия с по-малко от 750 служители, или с оборот по-малък от 200 млн. евро, от 15 на 25% пък се вдига подпомагането за предприятия с над 750 служители или с оборот над 200 млн. евро.

Ръст има и по мярката „Застраховане на реколтата“, той е от 50 на 70 на сто за кандидати, застраховали реколтата си срещу неблагоприятни климатични условия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител. За 2021 и 2022 г. добавен нов застрахователен риск – загуби причинени от пандемии по хората. Увеличението по мярка „Събиране реколтата на зелено“ е от 50 на 70% от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи от прилагането на мярката но не повече от 3410,74 лв./ха.

Министър Иванов поздрави всички лозари и винопроизводители по случай техния празник с пожелание 2022 година да бъде много плодородна за тях.

Аграрният министър добави, че годишния бюджет надхърля 50,305 млн. лв. по мерките „Преструктуриране и конверсия на лозя“, „Информиране в държавите членки“, „Застраховане на реколтата“, „Събиране на реколтата на зелено“ и „Инвестиции в предприятия“. Той поясни, че през миналата година са сключени 196 договора по програмата, а общо разплатените средства са над 36 млн. лв. По думите му през тази година предстои да бъдат обявен прием по 4 мерки.

„В коалиционното споразумение е записано, че образованието в земеделието е приоритет. Предвидили сме да се развият местни центрове за обучение на земеделски производители“, съобщи министърът. Той поясни, че основно място ще имат Селскостопанската академия и Националната служба за съвети в земеделието за вдигане на бранша на крака с добре подготвени браншове. Иванов подчерта, че в работата си винаги ще бъдем на страната на земеделските производители и в частност на лозаро-винарския сектор.

През последните години се наблюдава трайна тенденция на ръст на винопроизводителите. През миналата година те достигат 336, сочат данните на Изпълнителната агенция по лозата и виното. За сравнение през 2020 година те са били 311, а година по-рано – 282. Преработеното гризне през 2021 г. е 127 661 тона, а съхраняваните количества вино към 31 юли на винарска година е 81 580 465 литри.

Иванов към лозарите: Подпомагането по лозарската програма се увеличава до 90% през 2022 г.
8129
 

Последни материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Свързани материали
Виж
Най-старият обреден земеделски празник
Честит Трифон Зарезан!
13 организации на лозари, винари и енолози участваха на среща със заместник-министър Александър Йоцев
Създават Консултативен съвет за лозаро-винарския сектор
Недоволството на браншовиците
Седмицата на протестите завърши с митинг на лозари и позиция на биофермери
След протестите през ноември 2022 г.
Лозарите - с отчаян ход да събудят съвестта на чиновниците в агроведомството!
„Винария” 2023 г.
„Златният ритон“ отиде за селекция на „Ловико лозари”
Позиция на Националната лозаро-винарска камара
НЛВК: Опитите за кадруване в изпълнителната власт чрез протести и заплахи са неприемливи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини