Начало » Новини » Страната
01.02.2022 г.

Честит Трифон Зарезан по Григорианския календар!

Земеделският министър е в Института по лозата и виното в Плевен
Честит Трифон Зарезан по Григорианския календар!

Пред читалището в Сухиндол по традиция се извиват хора на Трифоновден Снимка:sinor.bg

На 1 февруари Българската православна църква тържествено чества празника на свети Трифон Зарезан, тъй като в България Григорианският календар (наложен през 1582 г. с була на папа Григорий XIII) е въведен през 1916 година. Именно затова и старите празници като Трифоновден например се отбелязват от народа и по древноримския Юлиански календар (стар стил), когато Трифон Зарезан се е отбелязвал на 14 февруари,  и на първи февруари - по нов стил.

Етнографите определят Трифон Зарезан като един от най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. По същество е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване. В българския народен календар има и други важни трудови празници, свързани с лозарството и винарството. Единствено обредът на свети Трифон обаче е пряко свързан с резитбата на лозите и това е дало основание на българските учени да му определят по-специално място в календарната система на българите. Изследователите с право свързват образа на светеца с трансформацитая на старите богове Сабазий, Дионисий, Бромий, Бакхус и Ликург.

На днешния ден се продължава стара земеделска традиция в нов вид - с християнизирането на източноевропейските територии. Неслучайно началото на февруари е онзи календарен период на границата между зима и пролет, в който са съсредоточени преходните карнавални игри, свързани със събуждането на вегетацията и с умиращите и отново възкръсващи богове на природата.

В православния календар свети Трифон се чества на 1 февруари. Празникът е включен към цикъл от 3 последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се чества Трифоновден; на 2 февруари – Сретение господне, а на 3 февруари – Свети Симеон. Последните два дни са свързани с въвеждането на Иисус Христос в храма от свети Симеон, а в народната традиция те се почитат в чест на вълците, 2 раждат малките си през този период. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните – за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

Празникът в Образцов чифлик

На днешния ден обредната храна, която се носи на лозето, се приготвя от жените – питка, украсена с фигури от тесто във формата на лозов лист или грозд, варена, пълнена с ориз кокошка, сирене, сланина; туршия, луканка, „бабяк“ (напълнен стомах с месо) и др. Освен това се занася и бъклица с червено вино или ракия, украсена с чимшир, здравец, бръшлян, вързана с червен конец. Косерът, с който ще се зарязва, предварително се почиства и се наточва добре. Обичаите повеляват да се омеси хляб – пресен или квасник, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Като се свари кокошката се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето.

В традиционната култура рязането на лозята е изключително мъжка дейност, жени не се допускат. Така се обяснява и особеното табу за жените през този ден - да не пристъпват територията на лозята „защото не е женска работа и за да ражда лозето“ (с. Рила, Дупнишко). През този ден е забранено на жените и да режат, тъй като „св. Трифон на този ден си отрязал носа“ (с. Момчилово, Варненско).

Обредните практики показват значително единство. Всеки мъж зарязва в своето лозе по 1-2-3-4-5 кютука („гижи“, „главини“) а от всеки кютук или всички пръчки или по 2-3-5 броя. Прекръства се, полива се с вино около кютука, зарязва се с косера и пак се полива като благославя. На места ръсят със светена вода от трифонденския водосвет. В село Виница, Варненско, виното от бъклицата се плисва в средата на лозето „за берекет, така да тече виното“.

Във врачанското село Гореница при поливането благославят „както тече виното, така да расте гроздето“. В пазарджишкото село Елица на зарязаната първа лоза окачват парче „баба“ и благославят "Да е честито, да е благословено! Пъшките (гроздовете) да станат колкото „бабите“!". В Лясковец на Морава мъжете свалят калпаците си и ги окачват на чуканите, за да е много и черно гроздето като тях.

В Югозападна България зарязването се извършва винаги от двама души, а благославянето се превръща в ритуална игра с точно определени действия и думи. Мъжът, който реже, застава в единия край на лозето, а вторият мъж е скрит зад някоя лоза, в другия край на лозето.

На днешния ден земеделският министър Иван Иванов и неговият заместник Стефан Бурджев ще се включат в отбелязването на празника на лозаря в Плевен. Честванията се организират от Института по лозата и виното и ще се проведат в Експерименталната база на института в местността Томовското.

Честит Трифон Зарезан по Григорианския календар!
6340
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Най-старият обреден земеделски празник
Честит Трифон Зарезан!
Очаква се среща със земеделци от региона
Земеделският министър отбеляза празника на свети Трифон в Троянския манастир
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Предстоящо
Преди Трифон Зарезан в Ямбол за първи път ще има „Дни на местните вина“
В Поморие
От лозаро-винарската камара очакват добра реколта през 2023 г.
Празници
Честит Трифон Зарезан на лозари и винари!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини