Начало » Важно за фермера » Животновъдство
31.01.2022 г.

Европа е изправена пред най-голямата епидемия от Инфлуенца А по птиците досега

Европа е изправена пред най-голямата епидемия от Инфлуенца А по птиците досега

Докато средствата за масово осведомяване продължават да отразяват предимно пандемията Covid-19, Европа се бори с най-голямата си епидемия от Инфлуенца А по птиците досега, според германския институт за здравеопазване на животните Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) съобщиха от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Според експертите краят на епидемията от Инфлуенца А по птиците все още не се вижда (FLI).

Инфлуенца А по птиците е широко разпространена и вече няма толкова силно изразен сезонен характер, колкото изглеждаше преди. Според експерти трябва да се обмислят решения, различни от постоянното и масово умъртвяване на домашни птици.

Friedrich-Loeffler-Institutreporte (FLI) предупреждава, че ситуацията се развива по-драматично от миналата зима и че пролетта е все още далеч. Всеки ден се съобщават нови случаи при диви птици или при птици във ферми. Площта на разпространение също е голяма.Германски изследователи от FLI, твърдят, че Европа никога досега не е преживявала толкова тежки огнища на Инфлуенца А по птиците.

Броят на заразените птицеферми във Великобритания е много висок за това време на годината и по-голям от всякога. От октомври 2021 г. досега (4.01.2022 г.) в Европа вирусът е открит при 675 диви птици и са съобщени 534 огнища при домашни (заден двор и търговски ферми) животни. Освен това вирусът е открит и при бозайници в няколко страни: при лисици в Холандия и Финландия, при тюлени в Германия и Швеция и при видри във Финландия.

Холандската организация за птицевъдство Avined също предупреждава, че епидемичната ситуация в Европа с Инфлуенца А е много напрегната. През последните дни бяха идентифицирани огнища в голяма ферма за кокошки носачки във Вьорн, Белгия, и във ферма за пуйки. Има и огнище на Инфлуенца А по птиците във ферма в задния двор в Германия. Случаите също продължават да нарастват в Обединеното кралство: вече са съобщени 57 огнища, последните 2 на 28 декември 2021 г. Освен това Португалия и Словения също наскоро докладваха за заразявания до Световната организация за здравеопазване на животните (OIE).

През 2021 г. в Обединеното кралство инфлуенцата по птиците беше открита за първи път на 15 октомври при водни птици, отглеждани в плен. Към 17 декември 2021 г. вече има 50 огнища в Англия, 1 в Уелс и 2 в Шотландия, в сравнение с едва 26 през 2020 г. Това доведе до унищожаване на над половин милион птици, за да се контролира разпространението на болестта.

Тестването и наблюдението на диви птици показват, че в момента има високо разпространение на вируса сред дивите птици и това допринася за разпространението на болестта сред популациите на селскостопански и домашни птици.

Италия е най-силно засегнатата в Европа с 285 огнища и близо 4 милиона убити птици. Други страни, които съобщават за огнища на Инфлуенца А по птиците през последните месеци са Полша, Холандия, Русия,Франция, Унгария, Ирландия, Чехия, Германия, Нидерландия, Люксембург, Дания, Швеция, Гърция и Португалия.

България също е докладвала за ВПИП H5 в пет стопанства, включително в две големи търговски ферми за домашни птици.

Европа е изправена пред най-голямата епидемия от Инфлуенца А по птиците досега
10597
 

Последни материали
Виж
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Свързани материали
Виж
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
Ново огнище в частен двор със 100 птици
Птичият грип настъпи и в област Кърджали
Заради птичия грип
Няколко институции ще следят дали се спазват правилата за превоз на птиците
БАБХ моли дружествата за защита на птиците, ловците и туристите да сигнализират за мъртви птици
Птичи грип покоси 25 хиляди птици в землището на Хасково
ДФЗ одобри 84 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини