Начало » Важно за фермера » Животновъдство
31.01.2022 г.

Европа е изправена пред най-голямата епидемия от Инфлуенца А по птиците досега

Европа е изправена пред най-голямата епидемия от Инфлуенца А по птиците досега

Докато средствата за масово осведомяване продължават да отразяват предимно пандемията Covid-19, Европа се бори с най-голямата си епидемия от Инфлуенца А по птиците досега, според германския институт за здравеопазване на животните Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) съобщиха от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Според експертите краят на епидемията от Инфлуенца А по птиците все още не се вижда (FLI).

Инфлуенца А по птиците е широко разпространена и вече няма толкова силно изразен сезонен характер, колкото изглеждаше преди. Според експерти трябва да се обмислят решения, различни от постоянното и масово умъртвяване на домашни птици.

Friedrich-Loeffler-Institutreporte (FLI) предупреждава, че ситуацията се развива по-драматично от миналата зима и че пролетта е все още далеч. Всеки ден се съобщават нови случаи при диви птици или при птици във ферми. Площта на разпространение също е голяма.Германски изследователи от FLI, твърдят, че Европа никога досега не е преживявала толкова тежки огнища на Инфлуенца А по птиците.

Броят на заразените птицеферми във Великобритания е много висок за това време на годината и по-голям от всякога. От октомври 2021 г. досега (4.01.2022 г.) в Европа вирусът е открит при 675 диви птици и са съобщени 534 огнища при домашни (заден двор и търговски ферми) животни. Освен това вирусът е открит и при бозайници в няколко страни: при лисици в Холандия и Финландия, при тюлени в Германия и Швеция и при видри във Финландия.

Холандската организация за птицевъдство Avined също предупреждава, че епидемичната ситуация в Европа с Инфлуенца А е много напрегната. През последните дни бяха идентифицирани огнища в голяма ферма за кокошки носачки във Вьорн, Белгия, и във ферма за пуйки. Има и огнище на Инфлуенца А по птиците във ферма в задния двор в Германия. Случаите също продължават да нарастват в Обединеното кралство: вече са съобщени 57 огнища, последните 2 на 28 декември 2021 г. Освен това Португалия и Словения също наскоро докладваха за заразявания до Световната организация за здравеопазване на животните (OIE).

През 2021 г. в Обединеното кралство инфлуенцата по птиците беше открита за първи път на 15 октомври при водни птици, отглеждани в плен. Към 17 декември 2021 г. вече има 50 огнища в Англия, 1 в Уелс и 2 в Шотландия, в сравнение с едва 26 през 2020 г. Това доведе до унищожаване на над половин милион птици, за да се контролира разпространението на болестта.

Тестването и наблюдението на диви птици показват, че в момента има високо разпространение на вируса сред дивите птици и това допринася за разпространението на болестта сред популациите на селскостопански и домашни птици.

Италия е най-силно засегнатата в Европа с 285 огнища и близо 4 милиона убити птици. Други страни, които съобщават за огнища на Инфлуенца А по птиците през последните месеци са Полша, Холандия, Русия,Франция, Унгария, Ирландия, Чехия, Германия, Нидерландия, Люксембург, Дания, Швеция, Гърция и Португалия.

България също е докладвала за ВПИП H5 в пет стопанства, включително в две големи търговски ферми за домашни птици.

Европа е изправена пред най-голямата епидемия от Инфлуенца А по птиците досега
10599
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
Ново огнище в частен двор със 100 птици
Птичият грип настъпи и в област Кърджали
Заради птичия грип
Няколко институции ще следят дали се спазват правилата за превоз на птиците
БАБХ моли дружествата за защита на птиците, ловците и туристите да сигнализират за мъртви птици
Птичи грип покоси 25 хиляди птици в землището на Хасково
ДФЗ одобри 84 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини