Начало » Новини » Света
26.01.2022 г.

Есенниците в ЕС са в добро и удовлетворително състояние

Времето подпомага развитието им в Украйна за разлика от САЩ
Есенниците в ЕС са в добро и удовлетворително състояние

В повечето региони на Европа засетите през есента култури са в добро и удовлетворително състояние вследствие на по-високите от обичайните за този период от годината температури и достатъчните количества сезонни валежи между 1 декември и 15 януари, се посочва в редовния месечен доклад за януари на Европейската агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси (MARS), цитиран от електронното издание АПК-Информ. От агенцията изтъкват също, че през посочения период не са регистрирани увреждания на есенниците от студове, а в северните, централните и източните региони на Европа посевите с есенниците са почти или напълно закалени. Недостигът на валежи в района на Средиземноморието пък засега не е оказал значително неблагоприятно въздействие върху посевите с есенници.

Експертите на ведомството отбелязват и значителното разширяване на площите, засети с рапица през есента, особено във Франция (с 12% спрямо есента на 2020 г.) и в Германия (с 9%), докато при зърнените култури не е отчетена промяна.

Междувременно Националната академия за селскостопански науки на Украйна в доклада си за декември посочи, че началото на календарната зима в страната е било благоприятно за зърнените култури, засети през есента, както по отношевие на температурния режим, така и на количествата паднали валежи. „Наличието на повишена температура и достатъчните количества влага в почвата дадоха възможност на растенията през декември да поддържат процесите на жизнената дейност, което се прояви най-напред в незначително развитие и линеен прираст на листовата повърхност, най-забележимо при посевите с есенници, засети по-късно, както и там, където есенната пшеница бе засята след слънчогледа и първите растения пробиха едва в края на ноември”, отбелязват от академията. Учените уточняват, че въпреки прекратяването на активната вегетация на посевите през есента преди средните дългогодишни срокове, вследствие на достатъчно продължителното въздействие на ниските положителни температури предимно през светлата част на денонощието есенниците според очакванията са получили възможност да поддържат слаби процеси на жизнена дейност, в резултат на което на значителни площи, предимно след ожънат слънчоглед, в края на ноември растенията са поникнали напълно, а в края на декември там са регистрирани оформени средно от 2 до 3 листа.

Не така обаче стоят нещата в САЩ, където състоянието на есенната пшеница продължава да се влошава през януари на фона на задържащите се неблагоприятни метеорологични условия, тъй като растенията изпитват недостиг на влага, сочат данни от огледите на експерти на министерството на селското стопанство на страната. Към 24 януари в щата Канзас, който е сред основните региони за отглеждане на есенна пшеница в САЩ, в добро до отлично състояние са били 30% от посевите при 33% в началото на месеца и 43% в края на януари 2021 г. Намалели са посевите с есенна пшеница в добро до отлично състояние и в щатите Колорадо (до 20% от 25% в началото на януари и 17% в края на същия месец миналата година), Оклахома (до 16% от 20% при цели 61% година по-рано), Илинойс (до 42% от 75% при 65% преди година), Небраска (до 36% от 39% при 34% в края на януари 2021 г.), Северна Дакота (до 16% от цели 39% при 21% в края на същия месец 2021 г.) и Южна Дакота (до 31% от 38% при 32% година по-рано).

Единствено в щата Монтана състоянието на посевите с есенна пшеница се е подобрило, достигайки 14% от 12%, макар да остава много по-слабо от регистрираните 68% в края на януари миналата година.

Есенниците в ЕС са в добро и удовлетворително състояние
8690
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Въпреки това очакванията за средните добиви са оптимистични
Есенниците в голяма част от ЕС са в посредствено състояние
Пролетното братене е на път да компенсира напълно недостатъчното есенно
Посевите в Украйна не са изложени на неблагоприятни въздействия
Състоянието на есенниците е доста по-лошо от миналогодишното
Обилни валежи пречат за пролетната сеитба на зърното във Франция
Средните денонощни температури са с 5-13 градуса над обичайните
Времето в Украйна помага за увеличаване на броя на класчетата у есенниците
Първи данни след зимата
Проф. Киряков: Добро състояние за есенниците в Добружда, притеснително е засушаването
Добивите от есенната пшеница се очертават поне колкото миналогодишните
Времето в Украйна през зимата бе благоприятно за есенниците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини