Начало » Новини » Страната
21.01.2022 г.

Неков: НАП започва проверки на свързаните фирми в земеделието

Най-после контрол
Неков: НАП започва проверки на свързаните фирми в земеделието

sinor.bg

Коалиционните партньори в новото управление са се обединили около необходимостта от строг контрол върху свързаността на фирмите, упражняван в бъдеще от Националната агенция по приходите, така че да отпадне досегашното роене на крупните стопанства на по-малки ферми - с цел получаване на субсидии. Това стана ясно от изказването на зам. министъра на земеделието Момчил Неков по време на интернет срещата, организирана от българския офис на Европейския парламент, в която участваха още евродепутатът Атидже Алиева-Вели и Снежана Благоева, пълномощен министър в Специалния комитет по селско стопанство.

Неков съобщи за задължителните проверки от НАП в отговор на въпрос от фермери. Ще припомним, че процесът с разделянато на стопанствата започна след 2016 година, но контрол при плащането на субсидиите до този момент почти не се прилага, въпреки че по места в селата всеки знае кой от земеделците са разделили фирмите си на роднински принцип, така че да усвояват субсидии, които иначе са предназначени основно за малките стопанства. Схемата важи основно за преразпределителното плащане, което до момента се изплаща на всички земеделци, без значение какви площи отглеждат, и се дават за първите 300 дка от обработваемата земя.

И понеже в следващия програмен период трябва да се сложи край на тази практика, затова и при обсъждането на Стратегическия план за земеделие така наречената „интервенция” (заменя сегашните схеми и мерки по първи и втори стълб), наречена „преразпределително плащане” ще претърпи коренна промяна.

Дори на вчерашното заседание на комисията по земеделие в парламента депутатите зададоха редица въпроси около това плащане, тъй като то е свързано и с бюджета, който ще се формира от санкциите, наложени с прилагането на таваните върху директните плащания.

Първата важна промяна е, че в бъдеще преразпределителното плащане ще се дава само за ферми, които обработват между 300 и 650 хектара (3 000 и 6 500 дка). Въпреки анализите за броя на стопанствата, към които то е насочено, управляващите още не са решили категорично, но като че ли надделява становището за таван от 6 500 дка. Пред Синор.бг млади фермери обаче заявиха, че този таван е твърде висок и за да могат повече малки фермери да намерят подкрепа, е редно да се съобразят с реалните потребности на малките и средни ферми и този таван да падне до 5 хил. дка. По време на форума днес обаче зам. министър Неков съобщи, че служебният кабинет е предложил таванът да бъде 6 500 дка. Той обаче не поясни дали и новата власт ще се съобрази с това решение. Въпреки, че ясно се декларира, че основният приоритет на кабинета е подкрепата на малките и средните стопанства плюс уязвимите производства като животновъдство и плодове и зеленчуци.

Екатерина Стоилова

(Очаквайте още новини от форума)

Неков: НАП започва проверки на свързаните фирми в земеделието
43988
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини