Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.01.2022 г.

Преди да потърсите пестицидите

Част 2
Преди да потърсите пестицидите

Започнатата в Снирор БГ поредица се явява по същество увод в интегрираната растителна защита. Подчертано бе, че здравеопазването на културните растения е стратегически насочена дейност. Създаването на стратегията изисква редица знания и умения, на които е основан крайният избор как да бъдат опазени растенията и растителната продукция от вредители.

Първа част на материала вижте от линка тук!

Отделянето на някои растителни видове от естествените им местообитания и начин на живот, хората са допринесли за изменения в растителния организъм. Измененията са продиктувани от човешките потребности като изхранване, обличане и др. (таблица 1).

Най-общо тези изменения могат да бъдат разделени като морфологични и физиологични и се явяват последица от насочен отбор или селекция (таблица 2).

С течение на времето селекционният процес води до създаването на много сортове, които като цяло задоволяват потребностите на хората и дават възможност за създаването на агротехнологии, които неизбежно са свързани с опазването на растителното здраве. На по-късен етап наред със стопанските качества обединените усилия на селекционери и специалисти по растителна защита (фитопатолози,  ентомолози) водят до създаването на сортове, които са устойчиви към едни или други вредители. Обединената дейност на посочените специалисти за създаването на устойчивост към вредителите е имуноселекция. Тя е основана на знанията за растителния имунитет.

Имунитетът е най-мощното средство за опазване на растенията от вредители. Създаването на имунни сортове и селекцията на устойчивост има голяма възвръщаемост на вложените средства. В пряк превод от латински immunitas означава освобождаване от задържение. От гледна точка на растителното здравеопазване и в частност фитопатологията това е освобождаване от патогена. Имунитетът обединява всички предавани по наследство или придобити (заложени) качества в индивидуалното развитие, които съставят защитата срещу вредните организми. Спрямо тях растението отговаря със защитни действия (реакции). Така при определени условия то не позволява на вредителя да се развива, размножава и възпроизвежда в растителните тъкани.

Типове имунитет

Расовоспецифичният (вертикален, моногенен) имунитет става виден чрез типа на инфекция. Той е ценен, но нетраен, защото налага силен натиск върху популацията на паразита, където с времето се появяват раси (щамове), преодоляващи посочения имунитет (по-вирулентни). При появата им сортовете с вертикална устойчивост губят важно качество предвид изискванията на практиката.

Расовонеспецифичният (хоризонтален, полигенеин, универсален) имунитет се проявява срещу всички раси (щамове). За него показателна е степента на нападение (например намаляване на точките на нападение, разрастването на мицела и др.). Този имунитет е дава възможност на паразита да просъществува и така не оказва селекционен натиск върху паразитната популация за появата на раси с повишена вирулентност. Расовонеспецифичният имунитет е ценен за практиката поради дълготрайността си, макар че не е пълен. От гледна точка на селекцията е труден за проследяване поради разнообразността в проявяването и унаследяването.

(Следва продължение).

Д-р Антоний Стоев – специалист по растителна защита

Преди да потърсите пестицидите
9246
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини