Начало » Новини » Света
19.12.2021 г.

Великобритания губи 2,7 милиарда паунда от провален износ на храни за ЕС

Само през първите 9 месеца от годината
Великобритания губи 2,7 милиарда паунда от провален износ на храни за ЕС

Износът на храни и напитки от Великобритания продължава свободното си падане, като през първите 9 месеца на годината е загубил 2,7 млрд. паунда, или 15,9% в сравнение със същия период на миналата година, най-вече заради препятствията пред търговията с Европейския съюз след напускането на общността и пандемията от коронавирус, сочат данни на британската Федерация на храните и напитките, цитирани от електронното издание FarmingUK. Спадът в продажбите на британски хани и напитки в ЕС е достигнал 23,7% през посочения период, а в стойностно изражение те са намалели с 2,4 млрд. паунда, или 90% от загубите. От 2019 г. насам особено значителен е спадът в износа за ключови пазари като Германия (с 44,5%), Италия (43,3%) и Испания(50,6%). С над една четвърт са се свили доставките за Ирландия, която е най-големият външен пазар на храни и напитки за Великобритания, като нереализираните продажби са на стойност 750 млн. паунда. Задълбочава се спадът в износа за ЕС по основни продуктови групи като говеждото месо, достигащ вече 18,4%, при сирената (13,2%) и свинското месо (5,7%), а изключението са безалкохолните напитки, регистрирали ръст от 11% от 2020 г. насам.

Извън пазара на ЕС картината за британците изглежда по-добре, като износът е нараснал с 11%. В най-голяма степен са нараснали доставките на храни и напитки за Китай – с 22%, следвани т тези за Тайван (21,8%), Обединените арабски емирства (18,3%), Япония (10,6%) и Сингапур (5,4%).

Вносът във Великобритания също пострада тежко от 2019 г. досега, като доставките от ЕС са с близо11% по-малко през първите 9 месеца на годината в сравнение със същия период на 2019 г., а в стойностно изражение – с 2,5 млрд. паунда. В най-голяма степен се е свил вносът от Германия (33,1%, Ирландия (20,1%) и Нидерландия (19%). Тъй като на Великобритания все още предстои да въведе системата за граничен контол при вноса от ЕС, от федерацията предупредиха, че това допълнително ще се отрази на разходите и достъпността на ханите от ЕС, както и на важни съставки и суровини, необходими на британските производители.

„Крайно разочароващо е да установим колко тежко е пострадала търговията ни с ЕС, като дребните ни износители са най-тежко засегнати. От изключително значение е правителството да действа конструктивно с ЕС за подобряване на прилагането на Споразумението за търговия и сътрудничество, за да гарантира, че то работи за малките компании, в противен случай спадът ще се задълбочи”, заяви Доминик Гауди, директор за международната търговия във федерацията.

Според Джон Уайтхед от Асоциацията на износителите на храни и напитки е „окуражаващо” да се види, че продажбите на месо за азиатските държави, където е налице силно търсене на свинско, са нараснали. „Нашите сътрудничи на пазара както в АСЕАН, така и в Съвета за сътрудничество в залива, съобщават, че има силно търсене и за продукти с добавена стойност от Великобритания”, подчерта Уайтхед, визирайки страните от Персийския залив.

По думите му обаче малките фирми страдатт- „Малките и средни производители на продукти с добавена стойност понесоха тежък удар от напускането н ЕС и пандемията и точно те продължават да се нуждаят от подкрепа, за да могат да се възползват от тези възможности”, категоричен е той.

Великобритания губи 2,7 милиарда паунда от провален износ на храни за ЕС
9675
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Младите животни намаляват при стабилизиране на свинете за разплод
Поголовието от свине във Великобритания намаля с над 10 на сто за година
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Спад е отчетен и при ечемика и овеса
Реколтата от пшеница във Великобритания намаля с 10 на сто
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Заради влажното време
С близо 3 процента спада производството на мляко във Великобритания през октомври
Той е десетият на ветровития пост от 2010 година насам
Британският министър на здравеопазването пое земеделското министерство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини